Het CBO is gespecialiseerd in organische chemie in het algemeen, en meer in het bijzonder in glycowetenschappen voor de meerstaps-synthese van organische moleculen of moleculaire probes voor uiteenlopende toepassingen (biochemie, virologie, bacteriologie, medicinale chemie, groene chemie en katalyse...).

De belangrijkste moleculen die in dit laboratorium worden gesynthetiseerd zijn glycoconjugaten, organofosfor- en organofluorderivaten, nucleosiden en glycolipiden. Onderwerpen die raakvlakken hebben met de medicinale chemie hebben ertoe geleid dat het laboratorium van Prof. Vincent heterocyclische geneesmiddelachtige moleculen of beta-lactam antibiotica synthetiseert. Er zijn ook syntheses ontwikkeld van dendrimeerachtige derivaten met verschillende moleculaire "kernen" als kern: voornamelijk fullerenen (C60), pillararenen, calixarenen en porfyrinen.

Op het raakvlak met enzymologie en biokatalyse manipuleert het CBO ook eiwitten, hetzij met het oog op chemo-enzymatische synthese, hetzij voor onderzoek naar remming of mechanismen van enzymatische reacties (glycosyltransferasen, glycosidadasen, mutasen, kinasen, epimerasen enz...). Enzymactiviteitsbepalingen worden routinematig ontwikkeld met behulp van verschillende technologieën.

Het laboratorium bestaat momenteel uit 7 promovendi, 4 postdoctorale onderzoekers en een parttime technicus. Een fulltime technicus van UCO is verantwoordelijk voor het onderhoud van alle apparatuur. Sinds de oprichting van het laboratorium hebben 10 promovendi en 19 masterstudenten hun proefschrift afgerond en hebben 15 postdocs ten minste een jaar in het laboratorium doorgebracht.

Kennis en methodologieën

Organische synthese

Ons laboratorium is gespecialiseerd in de meerstapsynthese van complexe glycoconjugaten: nucleotidesuikers, glycofullerenen, glycolipiden en gefunctionaliseerde koolhydraten.

Gezien de biosynthetische routes waarop we ons richten, zijn we ook gespecialiseerd in fosfor- en fluorchemie. Naast het rationele ontwerp van inhibitoren worden er dus ook nieuwe synthesemethoden ontwikkeld in het laboratorium.

Het laboratorium is volledig uitgerust om meerstaps organische syntheses uit te voeren, inclusief alle benodigde analytische instrumenten (NMR, HPLC-MS, IR, polarimetrie).
Voor de zuivering van de uiteindelijke polaire moleculen is het laboratorium uitgerust met 2 HPLC-systemen (analytisch en semi-preparatief).

Enzymologie

Het laboratorium kan zijn eigen inhibitie-assays ontwikkelen die worden uitgevoerd op microtiterplaten (fluorescentie-, UV- of luminescentiepolarisatie) of rechtstreeks met HPLC.

Er is ook samenwerking voor eiwitkristallisatie, dockingstudies en ITC-experimenten. De enzymen worden gekloond en overgeëxpresseerd in de afdeling Biologie van de Universiteit van Namen (Onderzoekseenheid Biologie van micro-organismen - URBM).

Onderzoeksonderwerpen

Tuberculose

Nieuwe strategieën voor de behandeling van tuberculose: naar remming en mechanistische studies van galactofuranosebiosynthese.

Glycoclusters

Glycofullerenen als remmers van glycosyltransferasen en als moleculen ter voorkoming van bacteriële adhesie.

Antivirulentie

Synthese van remmers van de LPS (lypoPolySaccharide)-biosynthese: op weg naar antivirulentiemoleculen.

Biosensor voor detectie (FRISBY-project)

Snelle en betrouwbare identificatie van Streptococcus B bij toediening (Fast and Reliable ultra-sensitive Identification of Streptococcus B at deliverY - FRISBY).

Het FRISBY-project (BIOWIN) heeft tot doel een ultragevoelige Streptococcus B-detector te ontwikkelen in samenwerking met Coris BioConcept, Lambda-X, het Centre Hospitalier de Liège en de Universiteit van Luik.

Samenstelling van het onderzoeksteam

Promotor (PI)

Stéphane Vincent is ook lid van NISM en NARILIS.

Andere leden

Onderzoekers

Guillaume Brulay, Emilie Lesur, Vivian Lioret, Dmytro Strilets (C2W) en José Ignacio Veytia Bucheli;

Assistenten en promovendi

Marine Lacritick (assistent), Rym Yahia Boudhar en Jenny Ha (promovendi).

Masterstudenten

Juliette Liégeois en Mathis Rion.