De afdeling Chemie bestaat uit meer dan 14 academici, 2 onderzoekslogistici, 6 technici en bijna honderd wetenschappers. Zij maken deel uit van de 11 laboratoria die samen de 5 onderzoekseenheden vormen.

Thema's van de 5 onderzoekseenheden

  • Gezondheidszorg en energie: Theoretische en structurele fysische chemie-eenheid (UCPTS)

Onderzoeksgebieden: Deze zijn gericht op het karakteriseren van de structurele en elektronische eigenschappen van (macro)moleculen. Onderzoekers passen een breed scala aan theoretische methoden toe en ontwikkelen deze: kwantummechanica, moleculaire mechanica, hybride QM/MM-methoden en statistische mechanica. Daarnaast ontwikkelt de onderzoekseenheid expertise op het gebied van structuurbepaling en karakterisering van (macro)moleculen met behulp van experimentele fysisch-chemische methoden (kristallografie, calorimetrische analyses, biospectroscopie).

Specifieke kenmerken: Het onderzoek aan UCPTS is sterk gebaseerd op een interdisciplinaire benadering en wordt gekenmerkt door de complementaire aard van experimentele en theoretische benaderingen. De mogelijkheid om numerieke simulaties uit te voeren met behulp van de nieuwste theoretische hulpmiddelen en om deze berekeningsresultaten te vergelijken met experimentele gegevens die zijn verkregen met behulp van geavanceerde apparatuur is een van de specifieke kenmerken van het ambitieuze onderzoek dat wordt uitgevoerd.

Maatschappelijke impact: De onderzoekslijnen binnen UCPTS hebben betrekking op belangrijke kwesties op het gebied van gezondheidszorg, de zoektocht naar alternatieven voor pesticiden of de ontwikkeling van nieuwe materialen, met name op het gebied van energieopslag en intelligente materialen. Daarnaast vormen de nauwkeurigheid en uitmuntendheid van het uitgevoerde onderzoek ook een solide basis voor het opleiden van de onderzoekers van morgen.

  • Energieopslag, depollutie, gezondheid: Eenheid Chemie van Nanomaterialen (UCNANO)

Onderzoeksgebieden: Deze zijn gericht op het ontwikkelen van duurzame en innovatieve oplossingen voor de huidige uitdagingen van de maatschappij. Het onderzoek richt zich op energie, het milieu, de omzetting van afval in producten met een hoge toegevoegde waarde, groene chemie en gezondheid. UCNANO ontwikkelt hoogwaardige materialen met een lage milieu-impact die de circulaire economie bevorderen en met biomedische toepassingen, in heterogene katalyse, fotokatalyse, nano- en biotechnologieën, energieopslag en -omzetting en celtherapie.

Specifiek: De specifieke kenmerken van het onderzoek van UCNANO zijn het ontwerp, de moleculaire engineering en de studie van de eigenschappen van hiërarchische poreuze materialen en bio-geïntegreerde levende materialen. Vooral gestructureerde materialen op basis van gesubstitueerde silica of gefunctionaliseerd met actieve stoffen worden bestudeerd. De laboratoria van de eenheid zijn uitgerust met geavanceerde technologieën zoals solid-state NMR. De CNANO-eenheid is een van de wereldleiders op het gebied van materialen. Talrijke internationale samenwerkingsverbanden verrijken dagelijks het onderzoek van de eenheid.

Maatschappelijke effecten: UCNANO houdt zich bezig met de problemen en uitdagingen van de maatschappij en streeft ernaar oplossingen voor te stellen: innovatieve elektroden om de prestaties van batterijen te verbeteren (energieopslag en -omzetting), nieuwe katalytische, fotokatalytische en fotosynthetische technologieën (milieu). De toepassingen waar UCNANO zich op richt zijn: de omzetting van CO2 in producten met een hoge toegevoegde waarde, de terugwinning van biomassa-afval (bijv. glycerol uit biodieselproductie), de zuivering van industriële en huishoudelijke emissies, de uitvinding van kunstmatige organen om diabetespatiënten te genezen.

  • Farmaceutische en chemische industrie: Eenheid Organische chemie (UCO)

Onderzoeksgebieden: Een eerste gebied betreft organische synthese, toegepast op natuurlijke en niet-natuurlijke moleculen met biologische en farmacologische activiteit en op de ontwikkeling van nieuwe reacties. Het tweede gebied betreft de bio-organische chemie en de mechanistische studie van enzymen. Een derde richt zich op de studie van de chemische reactiviteit van nieuwe zure en basische soorten en hun gebruik in katalyse.

Bijzonderheden: UCO onderscheidt zich door haar expertise in de bereiding, zuivering, karakterisering en studie van organische moleculen met een hoge toegevoegde waarde. Haar werkterrein bevindt zich op het raakvlak met fysische chemie, fysica, biologie en farmacie. Het beheert een vloot geavanceerde instrumenten, met name op het gebied van kernspinresonantie in vloeibare toestand, chromatografie en andere analytische technieken.

Maatschappelijke impact: Dankzij de activiteiten van UCO draagt UCO bij aan de opleiding van onderzoekers die aan de slag kunnen bij overheidsinstanties en de chemische industrie in de breedste zin van het woord. De kennis die wordt gegenereerd door de verschillende onderzoeksprojecten wordt zowel toegepast in de academische wereld als in de industriële chemie, met name in farmaceutische en fijnchemische toepassingen.

  • Corrosie en medische materialen: Eenheid Chemie en elektrochemie van oppervlakken en analyse (UCESA)

Onderzoeksgebieden: Deze eenheid richt zich voornamelijk op de chemie en elektrochemie van oppervlaktematerialen en gestructureerde interfaces. Het onderzoek richt zich op de functionalisering van oppervlakken, de elektrochemische ontwikkeling van biomaterialen en anticorrosiecoatings en de ontwikkeling en toepassing van lokale elektrochemische analyses.

Specifiek: Het onderzoek binnen de UCESA is gericht op het ontwerp van oppervlakte- en interfacematerialen en de vervaardiging ervan met behulp van chemische processen, met name elektrochemie, zelfassemblage en zachte chemie. Deze oppervlaktematerialen kunnen assemblages zijn van dunne of ultradunne organische en/of anorganische films op metalen substraten, metaaloxiden en polymeerfilms.

Maatschappelijke effecten: Door de studie van oppervlakte- en interface-eigenschappen wil het onderzoek binnen de UCESA bijdragen aan het begrip van complexe systemen en oplossingen aandragen voor de problemen van metaalcorrosie, de biocompatibiliteit van materialen voor endoprothesen, energieopslag en -omzetting en de ontwikkeling van nanosensoren.

  • Innovatieve pedagogieën: Unité de Recherche en Didactique de la Chimie (URDiC)

Onderzoeksgebieden: Onderzoek naar de didactiek van chemie is een relatief recent onderzoeksgebied aan de Universiteit van Namen. De URDiC is verbonden aan het onderzoeksinstituut IRDENa en heeft als doel de didactische processen te begrijpen die spelen tijdens onderwijs-leersituaties met betrekking tot de te onderwijzen inhoud van scheikunde. Dit onderzoek draagt dus zowel bij aan de opbouw van baanbrekende kennis op dit gebied als aan de ontwikkeling van nieuwe leermiddelen.

Specifiek: De URDiC bestudeert voornamelijk de rol van talen in het onderwijs van scheikunde en hun implicaties voor de leerproblemen die leerlingen ondervinden. Ons onderzoek is gericht op de analyse van problemen in het veld en richt zich ook op de beoordeling van vaardigheden in scheikunde en specifieke activiteiten zoals practica. Het onderzoeksgebied strekt zich uit van middelbaar tot hoger onderwijs.

Maatschappelijke effecten: Onderzoek naar de didactiek van scheikunde is van nature bedoeld om licht te werpen op problemen die op school worden gesignaleerd. Deze studies kunnen docenten en lerarenopleiders dus helpen bij het creëren en reguleren van hun didactische hulpmiddelen. Ze kunnen ook een hulpmiddel zijn bij de besluitvorming van de bevoegde autoriteiten op het gebied van onderwijs.

Meer informatie over de afdeling

SVG

Studies

Inhoud bekijken
SVG

Dienstbaarheid aan de samenleving

Inhoud bekijken
SVG

Leden

Inhoud bekijken
SVG

Neem contact op met

Inhoud bekijken