De aarde en haar verleden onderzoeken om ons voor te bereiden op een duurzame toekomst.

Geologen onderzoeken gesteenten en landschappen om de dynamische processen bloot te leggen die onze natuurlijke omgeving vormgeven. Waarom is de aarde uniek in ons zonnestelsel? Hoe heeft het leven zich hier ontwikkeld? Hoe divers zijn de gesteenten en mineralen waaruit de aarde is opgebouwd? Waar vinden we de metalen die we nodig hebben voor technologische en duurzame ontwikkeling? Hoe kunnen we onze bodem en grondwater beheren, beschermen en schoonmaken? Van het veld tot het laboratorium, geologie geeft antwoorden op deze gevarieerde vragen door middel van een interdisciplinaire aanpak die exacte en natuurwetenschappen combineert.

De spectaculaire rotsen die door de Maas en haar zijrivieren in de regio Namen zijn gevormd, boeien Europese geologen al meer dan twee eeuwen. Ze illustreren belangrijke geologische processen en schetsen de evolutie van onze regio gedurende honderden miljoenen jaren. Ze herbergen ook talrijke steengroeven die onze lokale industrie en economie blijven voeden.

Nu spelen geologen een essentiële rol in de energietransitie. Ze identificeren en maken de winning mogelijk van metalen en andere bronnen die cruciaal zijn voor de totstandkoming van duurzame energie. Dankzij hun inzicht in de interacties tussen de ondergrond en het milieu dragen ze bij aan ruimtelijke ordening en de bouw van nieuwe infrastructuren en gebouwen. In het tijdperk van de ruimteverkenning vergelijken geologen de aarde ook met de andere planeten in ons zonnestelsel om de specifieke kenmerken van onze 'levende' planeet beter te begrijpen. Deze actuele thema's staan centraal in onze onderzoeksactiviteiten en blijven de mogelijkheden van outlets die openstaan voor onze afgestudeerden.

Meer informatie over de afdeling

SVG

Studies

Inhoud bekijken
SVG

Zoek op

Inhoud bekijken
SVG

Dienstbaarheid aan de samenleving

Inhoud bekijken
SVG

Neem contact op met

Inhoud bekijken