De afdeling Geologie ontwikkelt drie belangrijke onderzoeksgebieden.

Minerale bronnen

Karakterisering en beheer van gewonnen mineralen met het oog op de levering van geologische materialen voor de instrumenten van ons dagelijks leven (kobalt-lithium voor batterijen, zand voor de bouw, indium voor beeldschermen, enz)

De afdeling Geologie verkent de wereld, op zoek naar de mooiste/rijkste afzettingen, in samenwerking met verschillende universiteiten en mijnbouwbedrijven (Mohammed Premier University in Oujda, Geosciences-Rennes, Managem Group, enz.)).

Contact : Johan Yans

Un membre du Département en prospection géologique quelque part en Afrique du Nord

Leeftijd van fossielen

Datering door isotopengeochemie van fossiele zoogdieren en dinosauriërs om, naar analogie van gebeurtenissen in het verleden, de effecten van toekomstige klimaatveranderingen op faunas waar te nemen

Leden van de afdeling Geologie nemen deel aan paleontologische opgravingen om sedimentmonsters te verzamelen die gedateerd zullen worden met behulp van geavanceerde isotopenmethoden, in samenwerking met ISEM (Institut des Sciences de l'Evolution de Montpellier), het Museum d'Histoire Naturelle de Paris en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Contact : Johan Yans

Fouilles à la recherche de fossiles vieux de 50 millions d’années, dans le Minervois (France)

Magma's en planeten

De rol van magmatisme bij de vorming en evolutie van planeten bestuderen

We analyseren meteorieten en gebruiken gegevens van ruimtemissies om te begrijpen hoe de gesteenten van de verschillende planeten en asteroïden in het zonnestelsel zijn gevormd en hoe onze aarde uniek is. We reproduceren de omstandigheden van magmavorming en kristallisatie in het laboratorium en met modelleringstools. We vergelijken onze resultaten met die van Belgische en internationale geologen, scheikundigen en natuurkundigen om de eerste-ordeprocessen te beperken die de belangrijkste kenmerken van planeten bepalen, waaronder hun bewoonbaarheid.

Contact : Max Collinet

La météorite Erg Chech 002, la roche magmatique la plus ancienne du système solaire (4,5 milliards d’années), vue au microscope polarisant (4 cm de long)

Meer informatie over de afdeling

SVG

Studies

Inhoud bekijken
SVG

Dienstbaarheid aan de samenleving

Inhoud bekijken
SVG

Leden

Inhoud bekijken
SVG

Neem contact op met

Inhoud bekijken