Het onderzoek richt zich op gezondheidszorg en energie door de structurele en elektronische eigenschappen van (macro)moleculen te karakteriseren. Onderzoekers passen een breed scala aan theoretische methoden toe en ontwikkelen deze: kwantummechanica, moleculaire mechanica, hybride QM/MM-methode en statistische mechanica. Daarnaast ontwikkelt UCPTS expertise op het gebied van structuurbepaling en karakterisering van (macro)moleculen met behulp van experimentele fysisch-chemische methoden (kristallografie, calorimetrische analyses, biospectroscopie).

De 4 UCPTS-laboratoria

  • Chimie Biologique Structurale (CBS) - Johan WOUTERS
  • Chimie Physique des Biomolécules (CPB) - Catherine MICHAUX
  • Chimie Théorique (LCT) - Benoît CHAMPAGNE en Vincent LIEGEOIS
  • Laboratoire de modélisation informatique des matériaux fonctionnels (LCMFM) - Yoann OLIVIER

Specifieke kenmerken van onderzoek aan UCPTS

Het onderzoek aan de UCPTS is sterk gebaseerd op een interdisciplinaire aanpak en wordt gekenmerkt door de complementariteit van experimentele en theoretische benaderingen. De mogelijkheid om numerieke simulaties uit te voeren met behulp van de nieuwste theoretische hulpmiddelen en om deze berekeningsresultaten te vergelijken met experimentele gegevens die zijn verkregen met behulp van state-of-the-art apparatuur is een van de specifieke kenmerken die het ambitieuze onderzoek dat wordt uitgevoerd karakteriseert.

Invloed op de samenleving

De onderzoeksgebieden van UCPTS richten zich op belangrijke kwesties op het gebied van gezondheidszorg, de zoektocht naar alternatieven voor pesticiden en de ontwikkeling van nieuwe materialen, met name op het gebied van energieopslag en intelligente materialen. Daarnaast vormen de nauwkeurigheid en uitmuntendheid van het uitgevoerde onderzoek ook een solide basis voor het opleiden van de onderzoekers van morgen.