Hoe vind ik een boek of tijdschrift?

In de catalogus

Om te kunnen zoeken in de catalogus moet u in het bezit zijn van bibliografische referenties. Voorafgaand moet u op onderwerp/onderwerp zoeken in de juridische databanken die in de bibliotheek beschikbaar zijn (Jura, Strada lex, Jurisquare).

1°) Voer een of meer termen in (titelwoord, auteur,...) in de zoekbalk van de Catalogus van de bibliotheken van de Universiteit van Namen. Gebruik gerust aanhalingstekens om minder ruis te krijgen.

2°) U krijgt een lijst met resultaten gesorteerd op relevantie. Deze kunnen vervolgens worden gefilterd met behulp van facetten. Als u meerdere waarden binnen een facet selecteert, wordt de "OR"-operator toegepast uitgezonderd voor de facetten "Auteur" en "Onderwerp", die de "AND"-operator toepassen om de zoekopdracht te verfijnen.

  • Selecteer alleen fysieke bronnen of online bronnen
  • Documenttypen: sorteren op aantal exemplaren.

    Boek, tekst omvat zowel boeken in papieren als elektronische vorm.

    Periodiek omvat zowel tijdschriften in papieren als elektronische vorm.

    Elektronische bronomvat alleen elektronische referenties

    Andere soorten beschikbaar materiaal: memoir, stripverhaal, video, scriptie, kaarten en atlassen, partituur, geluidsdocument, redactionele collectie, artikel, object...

Let op: Open Access-referenties in de Institutional Directory van de UCL worden ook opgenomen in de catalogus <=>met toevoeging van nieuwe documenttypen: conference paper, working paper, contribution to a collective work, report, preprint, patent...

  • Author: auteurs worden gerangschikt op aantal voorkomens met een limiet van 50.
  • Bibliotheek:

    "UNamur-Droit": omvat alle documenten die beschikbaar zijn in de juridische bibliotheek en het documentatiecentrum van CRIDS. De sub-locaties: "Bibliotheek" of "CRIDS" of "VS" bevatten een deel van onze collecties.

  • Language: classificatie naar aantal voorkomens.
  • Jaar van publicatie
  • Onderwerp : momenteel niet gebruiken
  • Bron : geeft de herkomst van een record aan (afhankelijk van het type document coderen bibliothecarissen verwijzingen met verschillende hulpmiddelen)
    • Catalogus = Fysieke bronnen
    • Dial.pr = UCL institutioneel archief
    • Dial.ebook = Elektronisch boek
    • KBeserial = Elektronisch tijdschrift
    • KBdatabase = Databank

Tip: als u geen Open Access-referenties uit de institutionele bibliotheek van de UCL wilt zien, kunt u "Dial.pr" deselecteren.

  • Status: Beschikbaar, uitgeleend, in uitleen, onderweg...

Let op, er is een bug voor de statussen "in uitleen" en "onderweg": de filters op bibliotheken en instellingen werken niet.

3°) Als u gedetailleerde informatie over een document wilt verkrijgen (zoals het schapmerk, de locatie, enzovoort), klikt u op de TITEL in de resultatenlijst. De gedetailleerde weergave bevat informatie onder verschillende tabbladen:

  • Obtain: Geeft bibliotheekexemplaren weer met locatie, schapmarkering, kopiecategorie (leenbaar, niet-leenbaar, ter plaatse te raadplegen) en status (beschikbaar, terug te betalen op+datum, in bestelling, ontbrekende inventaris,...).
  • Description: Bevat gedetailleerde bibliografische informatie over het document.

Noten

1°) Dit nieuwe systeem is in ontwikkeling en sommige functies zullen geleidelijk worden toegevoegd (exporteren van een lijst met resultaten, facet per jaar,....)

2°) Wees voorzichtig met de locatie, deze moet beginnen met UNamur-Droit (Bibliotheek/CRIDS/VS), anders is het werk beschikbaar in een andere bibliotheek op de campus.

3°) Voor tijdschriften kunt u ook de alfabetische lijst van tijdschriften raadplegen.

4°) In de lijst met resultaten verschijnt een vermelding van beschikbaarheid vergezeld van een "Groene" of "Rode" gekleurde stip.

  • Beschikbaar + Groene stip betekent dat het werk in de schappen ligt en wordt weergegeven bij zowel uitleenbaar, niet-uitleenbaar, ter plaatse te raadplegen als elektronische bronnen.
  • Niet beschikbaar + Rode stip: wordt weergegeven bij uitgeleende werken, werken in bestelling, ontbrekende werken in de inventaris, inbinden en catalogiseren.

Let op, de vermelding "Niet beschikbaar" wordt ook weergegeven bij bepaalde periodieke records. Dit is een storing. Tijdschriften kunnen niet worden uitgeleend en zijn daarom altijd beschikbaar voor raadpleging.

5°) Andere aanduidingen die zichtbaar zijn op het detailscherm van een record:

  • Op locatie raadplegen betekent dat het werk niet rechtstreeks toegankelijk is en moet worden aangevraagd bij de receptie.
  • Uitlenen niet toegestaan betekent dat het werk in de bibliotheek moet worden geraadpleegd.
  • Op bestelling betekent dat het werk is besteld en nog niet is ontvangen.
  • Geen inventaris betekent dat het werk is verdwenen.
  • On-line
  • In catalogisering betekent dat het werk net is aangekomen in de bibliotheek en dat de verwerking ervan (codering, indexering, apparatuur) een paar dagen duurt voordat het in de schappen kan worden geplaatst.
  • In binderij betekent dat het werk tijdelijk niet beschikbaar is vanwege reparaties die worden uitgevoerd door een boekbinder.

In de bibliotheek

De meeste boeken in de juridische bibliotheek zijn direct toegankelijk, met uitzondering van de boeken op de balie. Deze zijn gemarkeerd met "Reserve" op de schapmarkering en hebben de woorden "Op locatie te raadplegen".

De tijdschriften van het lopende jaar liggen in alfabetische volgorde op titel in de vitrines. Het laatste nummer staat op de voorkant. Om de andere nummers van het huidige jaar te raadplegen, til je gewoon de schuine plank op! Voorgaande jaren zijn gerangschikt in de verschillende secties van de bibliotheek.

Kaarten van de verschillende secties zijn beschikbaar onder locatie van documenten.

Hoe vind ik een elektronisch tijdschrift?

Er zijn twee mogelijkheden:

  • ofwel door de alfabetische lijst van tijdschriften te raadplegen die beschikbaar zijn in de bibliotheek Rechten, laatste kolom "Online toegang".
  • ofwel door te zoeken in de gecomputeriseerde catalogus van de bibliotheken van de Universiteit van Namen.

Hoe vind ik een e-book?

In de catalogus

Boekrecords zijn te herkennen aan de [elektronisch bronnenboek, tekst] onder de omslag van het boek.

Om snel de volledige tekst te bekijken, klikt u op de Boektitel en vervolgens op databasenaam + rechtermuisknop "openen in een nieuw tabblad".

Als u ebooks rechtstreeks uit de catalogus wilt halen, moet u het filter "Alleen online bronnen weergeven" gebruiken.

In de databases

Jura
AdviesmethodeRaadplegen, printen en downloaden
Boeken beschikbaarBoeken gepubliceerd door Wolters Kluwer
Hoe krijg ik toegang?Vanaf Jura, in het midden van de startpagina, onder de kop "Publicaties" en vervolgens "Boeken"
Simultane gebruikersbeperkt
Off-campus toegangJa en de inhoud is identiek aan die op de campus
. op de campus
NoteJournaalartikelen en hoofdstukken van monografieën gepubliceerd door Wolters Kluwer zijn beschikbaar in volledige tekst met de optie om te downloaden of af te drukken.
LexNow
Consultatiemodusconsultatie, printen en downloaden
Ebooks beschikbaarAlle werken uitgegeven door Anthemis, La Charte/die Keure, Politeia, Legitech, Story Publisher, LEA Uitgevers, Editions de l'ULB.
Hoe kom ik er?vanaf LexNow, tabblad "Bibliotheek" en vervolgens "Boeken"
Gelijktijdige gebruikersgelimiteerd
Toegang buiten de campus
Strada Lex België, Europa, LuxemburgWijze van raadpleging

Alleen in raadpleging voor werken van minder dan 3 jaar oud

Optie om te downloaden of te printen voor werken van meer dan 3 jaar oud

Ebooks beschikbaarAlle werken gepubliceerd door de Larcier-groep (Larcier, Bruylant en Intersentia)Hoe krijg ik toegang?

Vanuit Strada Lex, onder het tabblad "Boeken", zijn er verschillende mogelijkheden:

  • "Snelle toegang op titel/auteur/collectie".
  • "Full-text zoeken in alle monografieën"

Vorige uitgaven zijn beschikbaar onder het tabblad "Boeken" en vervolgens "Mijn archieven".

Simultane gebruikersJaOff-campus toegang

De volledige tekst van tijdschriftartikelen en hoofdstukken van monografieën van de Larcier /Intersentia-groep is het hele jaar door beschikbaar, maar ALLEEN in de raadplegingsmodus.

Ongeveer 150 naslagwerken die zijn gepubliceerd door de Larcier/Intersentia-groep zijn niet op afstand toegankelijk, maar alleen op de campus - Lijst van boeken die niet meer buiten de campus kunnen worden geraadpleegd

NootDe STRADA LEX-versie die op de campus beschikbaar is, is vollediger.