Voorbereidende cursussen

Ontdek het universitair onderwijs, het leven bij UNamur en je eerste juridische praktijkcase.

Om je eerste studiejaar goed te beginnen, biedt de faculteit twee dagen voorbereidende cursussen vlak voor de start van het academisch jaar. Tijdens deze twee dagen krijg je de gelegenheid om:

  • kennis te maken met de universitaire werkwijze;
  • te profiteren van een eerste contact met universitaire opleidingen en juridische redeneringen;
  • informeel kennis te maken met docenten;
  • je studiekeuze te valideren;
  • deel te nemen aan een presentatie van het eerstejaarsprogramma, de belangrijkste deadlines voor het academisch jaar en de onderwijsondersteuning;
  • vertrouwd te raken met de campus.

Heb jij wat ervoor nodig is?

Test en verbeter je kennis en vaardigheden met "Passeports pour le bac".

Een tekst begrijpen en je correct uitdrukken zijn essentiële vaardigheden voor juristen. Vanaf het begin van het eerste jaar kun je met de "Passeports pour le bac" je prestaties vergelijken met de verwachtingen van de docenten.

Je kunt beoordelen:

  • je taalvaardigheden: een tekst lezen en begrijpen, een tekst schrijven over een juridisch thema;
  • je algemene kennis.

Na deze toetsen biedt de faculteit sessies en workshops om:

  • je leesstrategieën;
  • je schriftelijke uitdrukking te verbeteren.

Er wordt ook individuele begeleiding aangeboden. Vanaf het begin van het jaar kun je eventuele hiaten opvullen en je helpen om te slagen. De resultaten worden niet meegenomen in je eindejaarsbeoordeling.

Zijn je methoden geschikt?

Ontwikkel effectieve strategieën om je succes te ondersteunen.

Sessies over werkmethoden worden georganiseerd om je vertrouwd te maken met leertechnieken op de universiteit, zoals:

  • het maken van duidelijke en uitgebreide aantekeningen;
  • het samenvatten en synthetiseren van onderwerpen;
  • het diepgaand begrijpen van onderwerpen;
  • het onthouden van grote hoeveelheden informatie;
  • het beheren van je tijd tijdens collegeperioden en blokkades;
  • het organiseren van je werk;
  • het anticiperen op de eisen van docenten.

Als je problemen ondervindt met je studiemethode, biedt de cellule interfacultaire d'appui pédagogique je bovendien individuele begeleiding. Het hele jaar door is er een adviseur beschikbaar om je studiemethoden en -technieken te bekijken en je te helpen deze te verbeteren.

Als je wordt erkend als student met speciale behoeften, kun je tijdens je hele opleiding worden ondersteund en profiteren van redelijke aanpassingen die zijn afgestemd op jouw specifieke situatie.

Hoe de moeilijkheden overwinnen?

De faculteit biedt je individuele hulp van een tutor, monitoren en een-op-eenmonitoring door een gespecialiseerde pedagoog.

De tutor

Je kunt profiteren van persoonlijke hulp van een tweede- of derdejaars blokstudent die een specifieke coachingtraining heeft gevolgd en handelt onder supervisie van de pedagogisch coördinator van de faculteit.

Deze tutoren begeleiden je tijdens je studie. Ze luisteren naar je, geven je advies, helpen je je vakken te begrijpen en interpreteren je resultaten.

Monitoraten

Monitoraten zijn sessies die worden georganiseerd voor zo'n honderd studenten met een frequentie van twee tot drie sessies voor meer gespecialiseerde vakken. Ze zijn bedoeld om lesstof opnieuw uit te leggen en samen te vatten en om je voor te bereiden op toetsen en examens met behulp van vragen en antwoorden, diagrammen, commentaar bij documenten...

En voor studenten die een tweede sessie moeten doen, worden er revisiesessies georganiseerd tijdens de zomervakantie.

Individuele ondersteuning

De Faculteit der Rechtsgeleerdheid organiseert ook specifieke onderwijsondersteuning in de vorm van voorbereidende sessies voor de blokkade en schriftelijke examens, en individuele gesprekken voor methodologisch advies. Je kunt worden begeleid door een onderwijskundige die gespecialiseerd is in de moeilijkheden die specifiek zijn voor rechtenstudies door middel van individuele bijeenkomsten, advies per e-mail en/of groeps-"coachingsessies".

Deskundigen, assistenten en administratief personeel staan voor elke student klaar, met name tijdens colleges of op inloopsessies die meerdere keren per week worden georganiseerd.

Welke hulpmiddelen zijn er beschikbaar?

Bibliotheek, computerlokalen, online toegankelijke e-learningmiddelen en video's: bronnen van onschatbare waarde.

De bibliotheek blijkt voor een jurist net zo belangrijk als het laboratorium voor een chemicus.

Een goede jurist zijn betekent vooral de relevante informatie kunnen vinden om een geschil op te lossen, een contract op te stellen of een investeerder te adviseren; het betekent de toepasselijke regelgeving, de juiste jurisprudentie en de relevante doctrine kunnen identificeren.

De bibliotheek van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid biedt gratis toegang tot juridische collecties en werken. Er is ook elektronische juridische documentatie beschikbaar. Er wordt je zelfs specifiek geleerd hoe je deze specifieke documentatiebron moet gebruiken. De faculteit Rechtsgeleerdheid is ook uitgerust met geavanceerde hulpmiddelen om de verschillende leermethoden te ondersteunen (e-learningplatform "WebCampus", tool voor videoconferenties, opnamesysteem voor colleges...). Sommige lessen worden gefilmd en beschikbaar gemaakt op het WebCampus-platform, waar ook oefeningen worden aangeboden. Educatieve video's (over het gebruik van het wetboek, enz.) en diepgaande video's (interviews met experts, enz.) zijn ook online beschikbaar. Zo kun je met een helder hoofd en in je eigen tempo de presentatie in de zaal nog eens doornemen.

Educatieve video's

Video's die door de docenten zijn gemaakt, geven je een beter begrip van juridische concepten en knowhow. Meer informatie

Hoe kun je je voorbereiden op het schrijven van een academisch werkstuk?

Aan het begin van het tweede semester worden er verschillende schrijfworkshops georganiseerd. Het doel van deze workshops is om je te ondersteunen bij het schrijven van je eerste academische paper en om de basis te kunnen leggen die nodig is voor de methodologie papers (in het tweede jaar) en end-of-cycle papers (in het derde jaar). Elke sessie wordt gegeven in kleine groepen.

Hoe kun je je voorbereiden op je examens?

Studeer regelmatig, leer goede methoden, maar ken ook de eisen van de docenten en hun manier van vragen stellen.

In het eerste jaar worden begin november formatieve beoordelingen georganiseerd voor bepaalde vakken. De docenten beoordelen je werkstukken, geven er commentaar op en organiseren groeps- of individuele markeringssessies met de assistenten. Deze toetsen worden niet meegerekend in de cijfers aan het eind van het jaar.

Vanaf het begin van je studie profiteer je ook van een specifieke voorbereiding op mondelinge examens.

Na het eerste jaar stem je je inspanningen beter af op de aard en het belang van elk van de vakken in de syllabus. Je hebt dan ook geen baat meer bij regelmatige ondervragingen, behalve als onderdeel van de oefeningen.

Organisatie van examens

Januari, juni en, indien nodig, augustus... drie sessies om aan te tonen dat je de vakken beheerst.

In januari doe je examen in de vakken van het 1e semester. Als je zakt, kun je in juni en/of augustus-september opnieuw examen doen. Je hebt dus drie kansen om te slagen, maar alleen in het eerste jaar van je bachelor. Vanaf het tweede jaarblok wordt elk tentamen dat je niet hebt gehaald in januari of juni automatisch overgedragen naar augustus-september.

Afhankelijke van de keuze van de docent kunnen tentamens schriftelijk en/of mondeling worden beoordeeld. De beoordelingsprocedures worden beschreven op de website van de universiteit en gespecificeerd tijdens de eerste cursus.