Wetgeving

Belgische wetgeving (voorheen Geconsolideerde wetgeving): bevat de titels van alle wet- en regelgevingsteksten die sinds 1945 in het Belgisch Staatsblad zijn gepubliceerd en betrekking hebben op alle rechtsgebieden.

Le Moniteur belge: toegang tot de volledige tekst sinds juni 1997.

Banque carrefour de la Législation/Belgiquelex

Lex.be: nieuw sinds maart 2016

SenLex: verzameling van officiële informatie over Belgische institutionele regelgeving. Voor elk artikel van de belangrijkste institutionele reglementen vindt u de relevante uittreksels uit parlementaire documenten, de rechtspraak van het Grondwettelijk Hof en de adviezen van de Raad van State. Deze databank bevat officiële informatie die gepubliceerd is sinds 1 juli 2014. Hij bevat echter ook alle parlementaire voorbereidende werkzaamheden voor de zesde staatshervorming die vóór deze datum zijn gepubliceerd. In bepaalde uitzonderlijke gevallen kunnen ook oudere teksten worden geraadpleegd.

Reflex Chrono: wetgevingsdatabase van het Coördinatiebureau van de Raad van State.

Wallex : bevat de volledige tekst van de wetgeving, regelgeving en jurisprudentie met betrekking tot de rechtsgebieden die door het Waals Gewest worden beheerd.

CoDT: Code du développement territorial

Gallilex : bevat de belangrijkste wet- en regelgeving van de Franse Gemeenschap Wallonië-Brussel, maar ook normatieve documenten van andere bevoegdheidsniveaus, nationaal en internationaal, die kunnen interfereren met de toepassing van de wetgeving door de diensten van de Regering van de Franse Gemeenschap.

Vlaamse Codex: bevat de gecoördineerde wetgeving van de Vlaamse Gemeenschap sinds 1964.

Official Journal of the European Union (OJEU): bevat de volledige tekst van de L-reeks (Wetgeving) en de C-reeks (Informatie en communicatie) sinds 1952 (enkele hiaten tussen 1952 en 1955).

Eur-LEX - Het recht van de Europese Gemeenschappen: portaal dat toegang biedt tot het Publicatieblad van de Europese Unie en met name tot de verdragen, wetgeving, jurisprudentie en voorbereidende wetgeving.

N-lex: portaal dat toegang biedt tot de officiële databanken met nationale wetgeving van de lidstaten van de Europese Unie met behulp van een standaardzoekformulier.

Légifrance: Frans portaal dat voornamelijk toegang biedt tot teksten die zijn gepubliceerd in het Journal Officiel, collectieve overeenkomsten en de jurisprudentie van de rechtbanken en gerechtshoven, maar ook tot normen van de Europese instellingen en internationale verdragen en overeenkomsten van Frankrijk.

Legislation.go.uk : Brits juridisch portaal (voorheen OPSI).

Treaty Office (Raad van Europa): biedt toegang tot verdragen en toelichtende rapporten van de Raad van Europa, de status van ondertekeningen en ratificaties, verklaringen en voorbehouden van staten en kennisgevingen van het Verdragsbureau sinds 2000.

Verenigde Naties (VN):

  • Official Document System of the United Nations (ODS): database met alle officiële VN-documentatie sinds 1993. Het biedt ook toegang tot gedigitaliseerde versies van veel documenten die van 1946 tot 1993 zijn gepubliceerd, waaronder alle resoluties van de belangrijkste organen, alle documenten van de Veiligheidsraad en officiële documenten van de Algemene Vergadering.
  • United Nations Treaty Collection: er zijn drie databases beschikbaar

Multilaterale verdragen gedeponeerd bij de secretaris-generaal (TMDSG): biedt informatie over de status van meer dan 560 belangrijke multilaterale instrumenten die zijn gedeponeerd bij de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (inclusief teksten van voorbehouden, verklaringen en bezwaren) en bestrijkt een reeks onderwerpen zoals mensenrechten, ontwapening, goederen en diensten, vluchtelingen, milieu en zeerecht.

United Nations Treaty Series (UNTS): bevat een verzameling verdragen en internationale overeenkomsten die sinds 1946 zijn gedeponeerd of geregistreerd, geclassificeerd en opgenomen in het Repertorium en gepubliceerd door het Secretariaat, in overeenstemming met artikel 102 van het VN-Handvest.

Maandelijkse rapporten over verdragen en internationale overeenkomsten (RTAI): bevat gedetailleerde informatie over verdragen en gerelateerde verdragsacties die door het secretariaat zijn geregistreerd of geclassificeerd en opgenomen in het Repertorium over een periode van één maand.

Parlementaire documenten

House: biedt toegang tot parlementaire documenten sinds 1832 (zoeken op trefwoord en auteur is mogelijk sinds 1988), bulletins met vragen en antwoorden sinds 1998 (legislatuur 49), beknopte verslagen (van plenaire zittingen en commissies) sinds 2000 (legislatuur 50), volledige verslagen (van plenaire zittingen en commissies) sinds 1844.

Sénat: biedt sinds 1995 toegang tot wetgevingsdocumenten, de annalen van plenaire zittingen, de annalen van commissies en de bulletins met vragen en antwoorden. Sinds mei 2006 kunnen alle oude wetgevingsdocumenten van de Senaat (1834-1994) worden geraadpleegd door te zoeken op zitting, nummer en datum.

Parlement wallon: bevat alle documenten die het parlement sinds 1981 heeft geproduceerd.

Parlement van de Franse Gemeenschap: bevat alle parlementaire documenten (ontwerp- en ontwerpdecreten, wetgevingsdecreten, bulletins met vragen en antwoorden, enz.) sinds de zitting 1971-1972, alle decreten sinds 1973, volledige verslagen sinds 2004 en parlementaire dossiers sinds 1995.

Parlement van Brussel: bevat parlementaire documenten, samenvattende en verbatim verslagen, bulletins met vertolking en mondelinge vragen en schriftelijke bulletins met vragen en antwoorden voor zowel de Raad als de Gecombineerde Assemblee sinds 1989.

Franstalig parlement van Brussel: bevat sinds de zittingsperiode 1989-1990 voorstellen en ontwerpen, werkbulletins, commissieverslagen, notulen, bulletins met schriftelijke vragen en antwoorden, bulletins met vertolkingen en mondelinge antwoorden, aangenomen decreten, verordeningen en resoluties en samenwerkingsovereenkomsten.

Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (Raad Vlaamse Gemeenschapscommissie): bevat documenten (Stukken), handelingen (Handelingen), beknopte en volledige verslagen (Beknopt Verslag en integraal Verslag), vraag- en antwoordbulletins (Bulletin van Vragen en Antwoorden) sinds 1989.

Vlaams Parlement (Vlaams Parlement): bevat alle documenten (stukken, vragen en interpellaties, schriftelijke vragen, ...) van het Parlement sinds 1971.

Duitstalig parlement: bevat een database met alle documenten (Parlamentsdoklumente, Ausführliche Berichte, Interpellationen,...) van het Parlement sinds 1973.

Europees Parlement:

Legislative Observatory of the European Parliament (OEIL): bevat alle lopende procedures, ongeacht de datum waarop deze zijn ingesteld, en alle procedures die sinds de 4e zittingsperiode (juli 1994) zijn afgerond, met inbegrip van resoluties van het Europees Parlement. Het bevat ook alle informatiedocumenten die de Europese Commissie aan het Parlement heeft gestuurd voor een periode van 9 maanden vanaf de datum van ontvangst. Het betreft wetgevings-, begrotings-, niet-wetgevings- of interne procedures van het Europees Parlement.

Prelex : is de database voor interinstitutionele procedures waarmee de belangrijkste fasen van het besluitvormingsproces tussen de Commissie en de andere instellingen kunnen worden gevolgd (fase van de procedure, besluiten van de instellingen, namen van de personen, verantwoordelijke diensten, referenties van documenten), waarmee de werkzaamheden van de verschillende betrokken instellingen kunnen worden gevolgd (Europees Parlement, Raad, Europees Economisch en Sociaal Comité, Comité van de Regio's, Europese Centrale Bank, Hof van Justitie, enz.) en waarmee ten slotte alle voorstellen van de Commissie (wetgevings- en begrotingsdossiers, sluiting van internationale overeenkomsten) en mededelingen kunnen worden gevolgd vanaf het moment dat deze aan de Raad of het Europees Parlement worden toegezonden.

Voorbereidende werkzaamheden voor het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens

Jurisprudentie

Constitutioneel Hof: bevat de volledige tekst van de arresten sinds 1985, de tabellen en de hangende zaken.

Raad van State: bevat de volledige tekst van de arresten sinds september 1994.

Cour de Cassation - Les arrêts de la Cour de Cassation :

Juportaal: bevat samenvattingen van de arresten en beschikkingen van het Hof van Cassatie, het Arbitragehof, het Grondwettelijk Hof, de hoven van beroep en de arbeidshoven, de Tribunaux de 1ère Instances en de Tribunaux du Travail sinds 1991. Alleen de belangrijkste arresten en uitspraken zijn opgenomen en niet alle uitspraken worden systematisch bijgewerkt. Voor het Hof van Cassatie zijn alleen gepubliceerde uitspraken opgenomen. Deze database bevat ook de uitspraken van de Commission d'aide aux victimes en de adviezen van de Commission Vie Privée.

Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen (CURIA): repertorium van communautaire jurisprudentie met de volledige tekst van documenten die sinds 1954 zijn gepubliceerd in de Recueil de la jurisprudence (en sinds 1994 voor de Recueil de jurisprudence - Fonction publique (RecFP).

Europees Hof voor de Rechten van de Mens (HUDOC): bevat het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, een lijst met recente arresten en toegang tot de volledige tekst van de arresten en beschikkingen van het Hof sinds 1960.

ACA Europe (Vereniging van de Raden van State en van de Hoge Administratieve Rechtscolleges van de Europese Unie): biedt toegang tot meer dan 40.000 pagina's met juridische informatie.

  • DEC.NAT (Nationale besluiten): bevat ongeveer 32.500 verwijzingen naar nationale besluiten met betrekking tot het Gemeenschapsrecht en bestrijkt een periode van 1959 tot heden.
  • JURIFAST (Rapid Information System) : bevat de referenties en de volledige tekst van "prejudiciële dossiers", bestaande uit de prejudiciële vraag aan het Hof van Justitie van de Europese Unie, het antwoord van het Hof op deze vraag, de nationale beslissing(en) naar aanleiding van dit antwoord, en andere nationale beslissingen over de uitlegging van het recht van de Unie (beslissingen zonder referentie).

Internationaal Gerechtshof: omvat alle geschillen- en advieszaken die het Hof sinds 1946 heeft behandeld.

Permanent Hof van Internationale Justitie: geeft toegang tot documenten in de verschillende series (A t/m F) voor de periode 1922-1946.

Internationaal Strafhof

Internationaal Straftribunaal voor het voormalige Joegoslavië (ICTY)

Internationaal mechanisme om de resterende taken van de straftribunalen uit te voeren - legacy site van het Internationaal Straftribunaal voor Rwanda: veel documenten zijn beschikbaar onder de rubriek "Zaken".

Special Court for Sierra Leone (SCSL): veel documenten zijn beschikbaar onder de subrubrieken "Zaken" en "Documenten" van de rubriek "Het SCSL".

Extraordinary Chambers in the Courts of Cambodia

Special Court for Lebanon

Andere

Moniteur belge - VZW

Gegevensbeschermingsautoriteit (DPA): in de rubriek "Publicaties" vindt u adviezen, aanbevelingen en beslissingen.

Nationale Arbeidsraad: vindt collectieve arbeidsovereenkomsten in de rubriek "Documenten".

Ecolex: is een informatieservice over milieuwetgeving die gezamenlijk wordt beheerd door FAO, IUCN en UNEP. Deze database bevat informatie over verdragen, internationale soft law-instrumenten en andere beleidsdocumenten of technische richtlijnen, nationale wetgeving en jurisprudentie, evenals relevante juridische en beleidsliteratuur. Gebruikers hebben direct toegang tot de samenvatting en classificatie van elk document, evenals tot de volledige tekst van de meeste documenten

Databank van de Raad van Europa

Terra Laboris: onderzoekscentrum voor sociaal recht

Iris Merlin: database met juridische informatie over de audiovisuele sector in Europa.

Justice online

E-justice: portal met een overzicht van de rechtsstelsels van de 27 EU-lidstaten. Met meer dan 12.000 pagina's content biedt deze eerste versie van het portaal informatie en links over de geldende praktische wetgeving in alle EU-lidstaten.

Fisconetplus

Belgisch rechtsportaal

Droits quotidiens ASBL

Digithemis: historisch digitaal informatiesysteem over justitie.

Theses in Frankrijk

La Grande Bibliothèque du Droit

Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC):

  • ICRC Treaty Database : bevat ongeveer 100 verdragen en instrumenten van internationaal humanitair recht (IHR) daterend van 1856 tot heden.
  • Database: nationale implementatie van internationaal humanitair recht: bevat teksten en commentaren met betrekking tot de nationale implementatie van internationaal humanitair recht. Het aantal staten dat wordt bestreken, zal geleidelijk toenemen. De inhoud is gebaseerd op informatie waarover de Advisory Services on International Humanitarian Law van het ICRC beschikken. Het is een illustratie van de verschillende aspecten en mogelijkheden van nationale implementatie van IHR en is niet bedoeld om volledig te zijn. De gebruikte taal is Engels (met uitzondering van officiële teksten in het Spaans of Frans, die in hun oorspronkelijke versie worden weergegeven).
  • Database over gewoonterecht IHR

Persoonsgegevens: kennisbank over wetgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens in Frankrijk, die ook meer algemeen nieuws over het recht van nieuwe technologieën bevat