Door een dialoog tot stand te brengen tussen het verleden en het heden, geeft dit onderzoeksproject antwoorden aan de spelers op het terrein die vandaag toezien op de terugkeer van de wolf in Wallonië met het oog op een duurzaam beheer van de soort en zijn relatie met de mens in onze streken.

Het project

Het doel van dit project is de aanwezigheid van de wolf in Wallonië in de 18e en 19e eeuw te bestuderen, waar en hoe hij 200 jaar geleden leefde, en waarom en hoe hij verdween, om ethologen te informeren en een antwoord te bieden op de legitieme vragen van de mensen die in de regio's wonen die opnieuw gebieden van permanente wolfaanwezigheid in Wallonië zijn geworden. Hiervoor wordt een baanbrekende multidisciplinaire methodologie gebruikt, die historische en documentaire analyses combineert met morfologische en DNA-analyses van genaturaliseerde wolven uit de 19e eeuw die bewaard worden in een tiental Waalse musea. Het contextualiseert en verklaart de ideeën en beelden die door de eeuwen heen zijn opgebouwd rond de figuur van de wolf, zowel negatief als positief, om het debat uit de weg te ruimen, afstand te nemen en bij te dragen aan wegen voor reflectie en oplossingen.

La tête d'un loup

Het team

Het project wordt geleid door onderzoeker Julie Duchêne, een FNRS/FRESH doctoraatsstudent, en professor Isabelle Parmentier, directeur van de Pool Milieugeschiedenis en Sociologie (ILEE Institute), in samenwerking met een tiental musea en culturele instellingen in Wallonië.

Uw donaties in actie

Dankzij uw steun zal elke genaturaliseerde wolf genetisch geïdentificeerd worden om zijn geslacht en afstamming te bepalen, vergeleken worden en gesitueerd worden in het landschap van de Waalse wolven in de 19e eeuw. Ook de fysieke kenmerken en de geschiedenis zullen worden bestudeerd. De resultaten van deze studie zullen worden meegedeeld aan de musea, die ze op grote schaal aan het publiek kunnen meedelen. Ze zullen ook het onderwerp zijn van publicaties en conferenties, en zullen bijdragen tot het beheer en behoud van een beschermde diersoort in Wallonië in een geest van dialoog die iedereen respecteert.