De onderzoeksactiviteiten van het departement Geografie, zowel in het Noorden als in het Zuiden, dragen bij aan de overgang naar duurzame en veerkrachtige ruimten om het welzijn van bevolkingen te verbeteren op het gebied van gezondheid, voedsel, natuurlijke hulpbronnen, veiligheid, sociale relaties en keuzevrijheid.

Het observeren en analyseren van gebieden, organisaties, individuen en ecosystemen om ze te begrijpen en hun complexiteit stelt ons vervolgens in staat om oplossingen voor te stellen. Hiervoor baseert de afdeling Geografie zich op het concept veerkracht, dat een beweging is, een voortdurende zoektocht naar een dynamisch evenwicht tussen korte termijn en lange termijn, lokale en globale schaal, terugtrekking en openheid, autonomie en afhankelijkheid of onderlinge afhankelijkheid. Veerkracht is in staat om de plaats van de burger in de bestuursprocessen te herstellen. Het moedigt een systemische aanpak aan en accepteert het optreden van verstoringen in de toekomst; het staat open voor breuken met het huidige model. Omdat veerkracht ons in staat stelt om nieuwe strategieën toe te passen, anders te denken en pioniers te zijn, lijkt het een geschikt middel om transities te verzekeren en te begeleiden.

De 3 belangrijkste onderzoeksgebieden

Biodiversiteit, de relatie met de natuur en de voedseltransitie

Het behoud van biodiversiteit en de overgang naar voedsel vereisen een fundamentele verandering in onze relatie met de natuur, die onze onderzoekers proberen te bevorderen door de mens te erkennen als integraal onderdeel van het ecosysteem. In het licht van de huidige uitdagingen (wereldwijde conflicten, pandemieën, ineenstorting van de biodiversiteit, afhankelijkheid van fossiele brandstoffen) is ons geglobaliseerde landbouwmodel verouderd. Maar er zijn alternatieven! Ze houden allemaal een herterritorialisering van de landbouw in. Onze onderzoekers helpen landbouwsectoren en -regio's te ontwikkelen die voedselproducerende, milieuvriendelijke landbouw bieden die ten dienste staat van de lokale bevolking door participatieve actieonderzoeksmethoden te ontwikkelen. Onderzoekers bouwen mee aan oplossingen door naar burgers te luisteren, verschillende vormen van kennis samen te brengen en hun onderzoek te verankeren binnen een bepaald gebied.

Recherche Nicolas Dendoncker

Migratie, kwetsbaarheid en het milieu

Milieumigratie is een groeiende uitdaging in een wereld die wordt geconfronteerd met snelle en vaak verwoestende ecologische veranderingen. Onze onderzoekers zijn toegewijd aan het onderzoeken van de complexiteit van de interacties tussen omgevingsfactoren en bevolkingsverplaatsingen. Hun doel is om een beter begrip te krijgen van de mechanismen die ten grondslag liggen aan deze migraties om te kunnen anticiperen op toekomstige verplaatsingen en te helpen bij het opstellen van een passend beleid en aanpassingsstrategieën. Tegelijkertijd is kwetsbaarheid voor milieurisico's, of het nu gaat om klimaatverandering, frequentere natuurrampen of opkomende gezondheidsbedreigingen, een grote zorg geworden. Met behulp van gemengde methoden (een combinatie van kwantitatief en kwalitatief onderzoek) verdiepen onze onderzoekers ons inzicht in deze kwesties, met als uiteindelijk doel oplossingen voor te stellen om de milieueffecten te verminderen, de veerkracht van gemeenschappen te versterken en de veiligheid en het welzijn van bevolkingsgroepen die met deze uitdagingen worden geconfronteerd, te behouden.

Recherche en géographie

Ruimtelijke epidemiologie en bevolkingskartering

Spatiale epidemiologie bestudeert de invloed van omgevingsfactoren en menselijke factoren op het ontstaan en de verspreiding van ziekten, waarbij ruimtelijke modellen worden gebruikt om de geografische verspreiding te voorspellen. Met deze aanpak kunnen risicogebieden beter worden geïdentificeerd, waardoor het gemakkelijker wordt om gerichte preventie- en bewakingsmaatregelen te nemen. Tegelijkertijd wordt bij bevolkingskartering gekeken naar de ruimtelijke spreiding van mensen, de invloed van verstedelijking en migratie op de algemene gezondheid en hoe deze verschijnselen gezondheidsverschillen versterken. Onze afdeling draagt bij aan de productie van gedetailleerde gegevens over de verdeling van de wereldbevolking, zodat de gevolgen van bevolkingsgroei en verstedelijking op de gezondheid nauwkeurig kunnen worden beoordeeld en de verbanden tussen bevolking, verstedelijking en ontwikkeling kunnen worden onderzocht.

Recherche Catherine Linard

Meer informatie over de afdeling

SVG

Studies

Inhoud bekijken
SVG

Internationale

Inhoud bekijken
SVG

Organigram

Inhoud bekijken
SVG

Neem contact op met

Inhoud bekijken