Als lid van het NAMEDIC onderzoekscentrum, geassocieerd met het NARILIS Instituut, ontwikkelt het CBS actief onderzoeksprojecten in de medicinale chemie. De activiteiten van het laboratorium zijn gebaseerd op nauwe samenwerking met andere (inter)nationale groepen.

De inspanningen van CBS-leden kunnen worden gegroepeerd in 3 belangrijke onderzoeksgebieden:

  1. structurele studie van gastheer-gast systemen en (farmaceutische) cokristallen
  2. proteïne kristallografie en structuur-gebaseerd geneesmiddelontwerp.

De 2 onderzoeksgebieden

Röntgenkristallografie van kleine moleculen - gastheer-gastsystemen en co-kristallen

In het kader van geneesmiddelenontwerp bestudeert het CBS-laboratorium intermoleculaire interactiefenomenen die geassocieerd worden met gastheer-gastsystemen, receptorherkenning en co-kristallisatie. Leden van het CBS-laboratorium maken veel gebruik van röntgenkristallografie om het polymorfisme en de kristallisatie van farmaceutische verbindingen te bestuderen. Een deel van dit onderzoek omvat ook numerieke simulaties die worden uitgevoerd in samenwerking met het LCT-laboratorium en vereist het gebruik van krachtige computerinfrastructuren, die beschikbaar zijn via de Plateforme Technologique en Calcul Intensif (PTCI) van UNamur.

Röntgenkristallografie van eiwitten - op structuur gebaseerd geneesmiddelenontwerp

Het CBS-laboratorium is ook betrokken bij structurele biologieprojecten. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met het onderzoeksinstituut NARILIS. In deze context produceren, zuiveren en karakteriseren (enzymologie, calorimetrische analyse) de onderzoekers van het laboratorium enzymen van farmaceutisch belang. Er worden inspanningen geleverd om de structuren van geselecteerde doel-enzymen te kristalliseren en op te lossen ter ondersteuning van op structuur gebaseerd geneesmiddelenontwerp en om projecten voor geneesmiddelenontwerp te vergemakkelijken. Dit werk wordt uitgevoerd binnen het NAMEDIC onderzoekscentrum van het NARILIS-instituut.

Uitrusting

De kristallografische apparatuur maakt nu deel uit van het Physico-chemical Characterisation Platform (PC2)

De huidige onderzoeksthema's tonen de expertise van de groep in de bereiding van materialen en hun experimentele fysisch-chemische karakterisering. Dit omvat de kristallografische studie van nieuwe cokristallen van farmaceutische verbindingen of chromische vaste stoffen en de structurele karakterisering van gastheer-gast supramoleculaire systemen.

Samenstelling van de onderzoeksgroep

Promotor (PI)

Johan WOUTERS is ook verbonden aan de NISM (Pôle FSM) en NARILIS (Namédic) Instituten.

Andere leden

Wetenschappelijk medewerker: Dr. Laurence LEHERTE

Onderzoekslogisticus: Dr. Nikolay TUMANOV