De grondslagen

Op 1 mei 1831 stichtten de paters van de Sociëteit van Jezus in Namen een college dat zich onderscheidde door het aanbieden van filosofisch onderwijs op zowel middelbaar als hoger niveau.

Twee jaar later, in augustus 1833, werd een tweejarige kandidatuur in "Speculatieve filosofie en letterkunde" bedacht en gecreëerd. Deze werd daadwerkelijk gestart aan het begin van het volgende academische jaar, dat van 1834. Dit was de geboorte van de Faculteit der Filosofie en Letteren van UNamur.

Al in 1835 konden studenten zich dankzij het nieuwe programma voorbereiden op de staatsexamens om de wettelijke graad van kandidaat in Filosofie en Letteren te verwerven. Het programma werd toen wettelijk erkend als graad.

Erste ontwikkelingen

In 1890 werd de opleiding uitgebreid met vier secties: filosofie, geschiedenis, klassieke filologie en Romaanse filologie. Er werd een voorbereidende afdeling voor rechten opgericht, die in 1967 een zelfstandige faculteit werd.

Van hogeschool tot universiteit

Tijdens het interbellum maakte de instelling vorderingen. De wet van 1929 stelde de Faculteit voor Filosofie en Letteren van het Collège Notre-Dame de la Paix gelijk aan de universiteiten, die kandidaatsdiploma's in filosofie en letteren uitreikten. Studenten hoefden niet langer door de centrale jury te worden geëxamineerd.

De tijd van hervormingen

Na een moeilijke financiële situatie door een gebrek aan staatssubsidies bleef de faculteit zich ontwikkelen.

In de tweede helft van de twintigste eeuw werden talloze hervormingen doorgevoerd. Vanaf 1953 werden meisjes toegelaten tot de faculteiten op voorwaarde dat ze afkomstig waren uit de stad Namen of een aangrenzende gemeente (deze voorwaarde werd in 1965 opgeheven).

In 1955 maakten nieuwe, ruimere gebouwen het mogelijk om meer studenten te huisvesten, hoewel hun aantal pas in de jaren 1980 significant toenam.

In 1961 vulden de secties Germaanse filologie en kunst en archeologie de bestaande secties aan. Het docentencorps werd geleidelijk uitgebreid met lekenprofessoren.

Vanaf 1971 besloot de regering de universiteit exploitatiesubsidies toe te kennen die volgens dezelfde criteria werden berekend als voor andere universitaire instellingen. De Faculteit der Wijsbegeerte en Letteren profiteerde toen van de verbeterde financiële situatie van de instelling als geheel.

Het "heden van de Faculteit"

In 1994 werd de Faculteit door het decreet op het universitaire studieregime gemachtigd om het doctoraat in de wijsbegeerte en letteren te organiseren.

Tien jaar later, in 2004, na de zogenaamde "Bologna"-hervorming die tot doel had een betere samenwerking tussen universiteiten op Europees niveau mogelijk te maken, werd de kandidaatscyclus bij ministerieel besluit omgezet in een driejarige bachelor.