Wetenschappelijke innovatie, vakmanschap en educatief bereik komen samen in dit project, dat een primeur is in België op het gebied van glasarcheologie.

Het project

Het Specularia-project heeft als doel de mysteries van de vensterglasproductie in de Romeinse tijd te ontcijferen. Met de hulp van gespecialiseerde glaskunstenaars wil het in reële omstandigheden het hele glasproductieproces in de Romeinse tijd reconstrueren: de bewegingen van de ambachtslieden, hun werkomstandigheden, de tijd die nodig was om een ruit te produceren, de kosten, de gebruikte materialen, enz. Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met Malagne, het archeopark van Rochefort, met de steun van de Nationale Loterij, het glasbedrijf AGC en het Musée du Verre de la Ville de Charleroi.

Une chercheuse près d'un four ancien

Het team

Het project wordt geleid door professor Julian Richard en zijn promovenda Géraldine Frère (UNamur-Musée du Verre de Charleroi) binnen de afdeling Archeologie en Kunstwetenschappen van UNamur.

Uw donaties in actie

Uw steun heeft het mogelijk gemaakt om de materialen aan te schaffen die nodig zijn voor de bouw van de twee "antieke" glasovens in het archeologische park van Malagne en om het werk te financieren van de ambachtslieden die het wetenschappelijke team hebben geholpen om een groot aantal "Romeinse" ramen te maken in het bijzijn van het grote publiek. De twee ovens maken nu deel uit van het educatieve parcours van het archeopark, gedocumenteerd door een educatief paneel en een brochure om de duizenden schoolkinderen en studenten te informeren die het archeopark elk jaar bezoeken. Het project is het onderwerp geweest van een documentaire die in België en internationaal is uitgezonden en de resultaten zijn al gedeeld op een aantal wetenschappelijke conferenties. Ze zullen volledig worden onthuld in het proefschrift van Géraldine Frère (2025).