De Interdisciplinaire Onderzoekseenheid Elektronische Spectroscopie (LISE) bundelt de krachten van natuurkundigen, scheikundigen en ingenieurs om onderzoek te doen naar materiaaloppervlakken en interfaces.

Het Laboratoire Interdisciplinaire de Spectroscopie Electronique (LISE), opgericht in 1972, brengt natuurkundigen, scheikundigen en ingenieurs samen om onderzoek te doen naar materiaaloppervlakken en -interfaces. Het heeft een internationale reputatie opgebouwd in een onderzoeksgebied dat nog steeds snel groeit, aangezien nieuwe materialen meestal bestaan uit complexe samenstellingen van films of deeltjes van verschillende aard. Dit onderzoek is dus van direct belang voor de industrie, maar de missie van het laboratorium is ook en vooral om een fundamenteel begrip te krijgen van de nieuwe eigenschappen van deze materialen. Er openen zich spannende nieuwe perspectieven in deze 21e eeuw dankzij de komst van nanomaterialen, waarvan de assemblages ongetwijfeld de materialen van de toekomst zullen vormen.

De LISE-onderzoekseenheid ontwikkelt haar onderzoek binnen het NISM onderzoeksinstituut. Het baanbrekende onderzoek is onderverdeeld in twee hoofdthema's:

  • De studie en vervaardiging van materiaaloppervlakken en interfaces

Het oppervlak van materialen bepaalt veel van hun eigenschappen, aangezien het oppervlak de plaats is waar interactie plaatsvindt tussen een materiaal en zijn omgeving. Op dezelfde manier genereert de assemblage van materialen van verschillende aard (polymeer-metaal, glas-polymeer, metaal-oxide...) nieuwe eigenschappen. In samenwerking met de technologieplatforms SIAM en MORPH-IM beschikt het LISE-laboratorium over analysetechnieken waarmee de samenstelling en fysisch-chemische structuur van materie kan worden gemeten op nanometerdiktes: dit zijn elektronische (XPS) en ionische (ToF-SIMS) spectroscopieën, evenals scanning tunneling microscopie (STM) en foto-elektronenmicroscopie (PEEM). Andere technieken vervolledigen dit arsenaal: optische spectroscopie, contacthoekmetingstechniek...

Nieuwe materialen worden ook geproduceerd in het laboratorium door plasmabehandelingstechnieken (etsen, afzetten, functionaliseren) en dunne-filmafzettingstechnieken door vacuümverdamping of moleculaire straalepitaxie. Enkele recente onderzoeksonderwerpen illustreren de verscheidenheid van de bestudeerde problemen: afzetting van lagen voor metaalbescherming, plasma-afzetting van metaalkatalysatoren, nieuwe materialen voor elektronica (grafeen, MoTe2, enz.), metaal/polymeer-samenstellingen, materialen voor hernieuwbare energie (brandstofcellen, fotovoltaïsche cellen).

  • De ontwikkeling en fundamentele kennis van moderne analysetechnieken

De analysetechnieken van LISE zijn gebaseerd op de interactie van fotonen, elektronen of ionen met materie, waardoor het extreme oppervlak kan worden onderzocht. Deze technieken maken daarom een fundamentele studie mogelijk van deze interacties, die nog steeds slecht worden begrepen. Het huidige onderzoek richt zich met name op foto-emissie in nanostructuren, de studie van ionisatiekansen met ToF-SIMS en de diepgaande analyse (profilering) van organische/anorganische hybride materialen. Uiteindelijk zal dit onderzoek niet alleen helpen om analysetechnieken te optimaliseren, maar ook om de fundamentele interactie tussen deeltjes of straling en materie beter te begrijpen.

.