Wij bestuderen natuurlijke fotonische structuren in verband met de evolutie van bepaalde biologische functies in de levende wereld (bijvoorbeeld structurele kleuring). We ontwikkelen bio-geïnspireerde toepassingen op het gebied van materialen en, in het bijzonder, apparaten die gebruikmaken van zonne-energie. Tot slot gebruiken en ontwikkelen we optische technieken voor het karakteriseren van materialen voor erfgoedwetenschappen, met name in het kader van transdisciplinair onderzoek naar perkamenten.

Travaux de Olivier Deparis

Fotonische structuren die aanwezig zijn in biologische weefsels zoals vlindervleugels, kever-elytra of visschubben zijn verantwoordelijk voor een breed scala aan optische effecten zoals iriscentie, smalbandige reflectie, vaste groothoekverstrooiing, polarisatie, additieve kleurmenging, vloeistofgeïnduceerde kleurveranderingen en gecontroleerde fluorescentie. Voor meer informatie over ons onderzoek over dit onderwerp, en meer in het algemeen over wereldwijd onderzoek naar natuurlijke fotonica en bio-inspiratie, nodigen wij u uit ons boek te lezen dat in 2021 door Artech house is gepubliceerd (ISBN: 9781630817978), of anders de volgende populaire recensie van onze onderzoeksactiviteiten die door de pers is gepubliceerd met de titel "Bij Unamur onthult de natuur haar fotonische geheimen"

  • M. Ladouce et al. "Scattering of ultraviolet light by avian eggshells", Faraday Discussions 223 (2020), 63-80.
  • S. R. Mouchet et al. "Nonlinear optical spectroscopy and two photon excited fluorescence spectroscopy reveal the excited states of fluorophores embedded in a beetle's elytra", Interface Focus 9 (2018), 20180052.

Wij doen transdisciplinair onderzoek naar middeleeuws perkament en manuscripten. Ons team (Pergamenum21) bestaat uit natuurkundigen, scheikundigen, biologen, historici en conservatoren van de Universiteit van Namen. We werken samen met andere onderzoeksgroepen in het buitenland die zich bezighouden met de wetenschap van cultureel erfgoed.

We bestuderen momenteel bijvoorbeeld de anatomie van lamme perkamenten banden (lame vellum). Het corpus bestaat uit 16e- tot 17e-eeuwse kreupelbanden uit de Spaanse Nederlanden. We bestudeerden ook perkamenten handschriften en oorkonden uit de abdij van Orval in België. Deze studie heeft nieuw licht geworpen op het werk van een cisterciënzer scriptorium, dankzij onze ontdekkingen van correlaties tussen de verspreiding van diersoorten onder de perkamenten en hun vermoedelijke plaats van productie. Beide projecten kregen financiële steun van de Koning Boudewijnstichting.

N. Ruffini-Ronzani et al. "A biocodicological analysis of the medieval library and archive from Orval Abbey, Belgium", Royal Society Open Science 8 (2021) 210210, 1-14.

Licht is een ideale sonde voor analytisch onderzoek aan oude manuscripten, omdat fotonen niet-invasief interageren met perkament. In ons laboratorium ontwikkelen we optische methoden om manuscripten vanuit verschillende aspecten te karakteriseren. We hebben bijvoorbeeld een niet-invasieve kwantitatieve beeldvormingsmethode ontwikkeld om de ruimtelijke verdeling van birefringentie in perkamenten te meten.

J. Bouhy et al. "Analyse van nauwkeurigheid en dubbelzinnigheden in ruimtelijke metingen van birefringentie in uniaxiale anisotrope media", Applied Optics 61 (2022), 8081-8090.

Composition du groupe de recherche

Promoteur (PI) : Olivier Deparis

Olivier Deparis, Directeur du LPS, est également affilié aux Instituts PATHs, NAXyS et NISM (Pôle de recherche NOP).

Autres membres 

  • Marine Appart
  • Julie Bouhy

Sujets de thèse (Pr. Olivier Deparis) 

  • Etude numérique aux éléments finis d'un modèle de concentrateur solaire plan
  • Développement de méthodes d’analyses de surface et d’analyses optiques pour la caractérisation de matériaux d’objets de patrimoine
  • Etude interdisciplinaire de l’interaction de la lumière et du rayonnement thermique avec des structures photoniques résultant de l’évolution des fonctions biologiques de certaines espèces animales ou végétales