De onderzoeksinteresses van het NISM bestrijken uiteenlopende onderwerpen in de organische en fysische chemie, materiaalchemie, oppervlaktewetenschap, vastestofchemie en fysica, vanuit zowel theoretisch als experimenteel perspectief.

.

Les chercheurs échangent et partagent des compétences et des idées dans le domaine de la synthèse et de la fonctionnalisation de systèmes moléculaires et de matériaux innovants, de 0 à 3 dimensions.  Ils visent également à faciliter la conception rationnelle de solides ayant des architectures et des propriétés de surface spécifiques, tout en développant des techniques avancées pour l'étude de leurs propriétés physico-chimiques.

Logo institut de recherche NISM

Les pôles de recherche de NISM

La recherche au NISM est identifiée par quatre pôles, qui soulignent les principales activités scientifiques menées au sein de l'institut. Chaque pôle est une structure bien définie avec des membres, et il est géré par le représentant du pôle. La structuration des pôles n'empêche pas une coopération permanente entre eux. Il existe en effet une interaction bien établie entre les différents pôles, par le biais de projets communs, de conférences, de séminaires, de cotutelles de thèses de master et de doctorat, entre autres.

SVG

Calcul à haute performance - Modélisation multi-échelle

Inhoud bekijken
SVG

Matérieaux structurés fonctionnels

Inhoud bekijken
SVG

Optique non linéaire et photonique

Inhoud bekijken
SVG

Surfaces, interfaces et nanostructures de carbone

Inhoud bekijken

Headlines

Nieuws

Een prestigieuze onderscheiding voor Prof. Bao-Lian SU

Scheikunde
Duurzaam

Tijdens het 12e International Congress on Mesostructured Materials (IMMA), dat van 8 tot 12 juli plaatsvond in Montpellier, werd Prof. Bao-Lian Su herkozen tot voorzitter van de International Mesostructured Materials Association (IMMA).

Bao-Lian Su et son équipe au Congrès

Prof. Bao-Lian Su zal het voorzitterschap van de International Mesostructured Materials Association (IMMA) op zich nemen voor de tweede opeenvolgende termijn (elke termijn duurt 2 jaar). Het congres bracht enkele honderden wetenschappers uit meer dan 20 verschillende landen samen. Prof. Bao-Lian Su was in 2021 al verkozen tot voorzitter van de IMMA Association tijdens het 11de International Congress on Structured Materials. Hij was de eerste Belg die deze eer te beurt viel. Hij ontving de prestigieuze IMMA Award voor zijn belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van mesostructureerde materialen. Hij is de eerste Belg die deze eer te beurt valt. Zijn nieuwe termijn als IMMA president eindigt in 2026.

Het congres richtte zich op toepassingen zoals energieopslag en -omzetting, biotechnologie, toepassingen in katalyse, milieuaspecten zoals adsorptie/scheiding en gaszuivering.

Geboorte van de Internationale Mesostructured Materials Association (IMMA)

Depuis la découverte d'une famille de matériaux mésoporeux : MCM-41, MCM-48 et MCM-50 par les scientifiques de Mobil en 1992, un énorme effort de recherche a été généré. Les matériaux mésoporeux ont immédiatement constitué un domaine d’intérêt important. Une structure mésoporeuse réduit sensiblement le nombre de mailles cristallines du matériau, ce qui modifie significativement ses propriétés chimiques. Vu cette importante avancée dans le domaine, il devenait primordial de créer une organisation rassemblant tous les chercheurs de ce domaine afin d'établir une nouvelle plateforme et de promouvoir les échanges scientifiques dans le domaine. C’est ainsi que l’IMMA a été créée en 2000.  

Prof. Su heeft een nieuwe familie mesoporeuze materialen gecreëerd die door de wetenschappelijke gemeenschap wordt erkend onder de naam "CMI". Dit is een familie van mesoporeuze materialen op basis van silica en metaaloxiden, gesynthetiseerd uit een zeer innovatieve oppervlakteactieve stof van het type "polyoxyethyleenalkylether" onder zeer milde omstandigheden.

Prof. Su's team was de eerste die dit type oppervlakteactieve stof gebruikte als een mesoporeuze structuurvormer. Het team verrichtte ook pionierswerk op het gebied van hiërarchische poreuze materialen door het vormingsfenomeen te ontdekken dat leidde tot de creatie van een nieuwe familie hiërarchische poreuze materialen met drie of vier verschillende porositeiten van onderling verbonden groottes die zijn opgenomen in een enkel vast materiaal. Momenteel vormt deze nieuwe familie van materialen een nieuw onderzoeksgebied van groot belang op het gebied van energieomzetting en -opslag (batterijen en fotokatalyse), maar ook op het gebied van CO2-opvang en -terugwinning door katalyse.

Prof. Bao-Lian Su is lid van de cluster Functional Structured Materials (FSM) aan het Namur Institute of Structured Matter (NISM) en de eenheid Chemie van Nanomaterialen (UCNano) in het departement Chemie, waarin de laboratoria Chemie van Anorganische Materialen (CMI) en Chemie van Toegepaste Materialen (CMA) zijn samengebracht.

Bao-Lian Su

BatFactory - Op weg naar de batterijen van de toekomst

Recentelijk organiseerde Prof. Bao-Lian Su de lancering van de nieuwe BatFactory projectportefeuille, gefinancierd in het kader van het Waalse Herstelplan.

BatFactory wil batterijen en batterijcomponenten produceren voor stationaire opslag van elektrische energie en collectieve toepassingen. Het project wil de expertise van het Waalse Gewest op het gebied van O&I benutten om de ontwikkeling van lokale bedrijven te ondersteunen. Tegelijkertijd wil het hoogwaardige materialen produceren voor geïnstrumenteerde opslagbatterijen met behulp van intelligente processen die het milieu respecteren en de circulariteit verbeteren. Het project maakt deel uit van het herstelplan en weerspiegelt de toewijding van de onderzoeker aan innovatie en duurzame energieoplossingen.

Guillaume Berionni Belgische vertegenwoordiger bij de European Chemical Society

Scheikunde

Eén jaar nadat hij financiering kreeg van de European Research Council (ERC) voor zijn B-Yond project, is Prof. Guillaume Berionni onlangs benoemd tot lid van de prestigieuze Europese chemievereniging Chemistry Europe. Deze onderscheiding maakt hem de nieuwe vertegenwoordiger voor België voor een periode van 2 jaar.

Guillaume Berionni

Guillaume Berionni is lid van het Namur Institute of Structured Matter (NISM). Hij leidt momenteel een onderzoeksteam van 14 PhD-studenten, post-docs en masterstudenten. Het B-YOND-project, dat wordt gefinancierd door het ERC CoG-instrument van de European Research Council, richt zich op het wijzigen van de eigenschappen van chemische elementen om de aanzet te geven tot de creatie van een nieuwe generatie duurzamere en toegankelijkere katalysatoren. Dit 5-jarige fellowship stelt uitmuntende wetenschappers in staat om innovatieve concepten te implementeren en versterkt zo het Europese onderzoekslandschap.

Chemistry Europe, de Europese Chemische Vereniging, is een organisatie die nationale chemische genootschappen en andere chemiegerelateerde organisaties in Europa vertegenwoordigt. Doel: een platform creëren voor wetenschappelijke discussies en één onpartijdige Europese stem laten horen in belangrijke beleidskwesties op het gebied van chemie en aanverwante gebieden.

Vertegenwoordigt meer dan 130.000 chemici van 50 lidverenigingen, waaronder de Royal Society of Chemistry (SRC) en de Young Chemists van de SRC voor de Belgische Franstalige afdeling, evenals andere chemiegerelateerde organisaties in Europa. Chemistry Europe, geassocieerd met de EuChemS-organisatie, maakt gebruik van een uniek netwerk van onderzoekers die actief zijn op alle gebieden van de chemie.

Door chemie te promoten en wetenschappelijke expertise en advies te bieden, willen Chemistry Europe en EuChemS helpen bij het oplossen van de grote maatschappelijke uitdagingen van vandaag.

Een grote erkenning voor de expertise van de onderzoeker in het ontwerpen van katalysatoren en duurzame materialen. Gefeliciteerd!

Dit project is gefinancierd door de European Research Council (ERC) als onderdeel van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europe van de Europese Unie (subsidieovereenkomst nr. 101044649.

Ziekten bestrijden met digitale simulaties

Scheikunde

Dankzij het LUMI, een van Europa's grootste supercomputers, zijn de grenzen van onze kennis van lipidemembranen in cellen onlangs verlegd. Een team van Namur-onderzoekers, waaronder professor Benoît Champagne en Drs Pierre Beaujean en Charlotte Bouquiaux, heeft zojuist een artikel gepubliceerd in het Journal of Chemical Information and Modeling. De resultaten van deze studie maken de weg vrij voor nieuwe benaderingen op het gebied van membraanlipidetherapie.

3d cell membrane representation

Wat is een lipidemembraan?

Lipidemembranen zijn alomtegenwoordige structuren in de cellen van alle eencellige en meercellige organismen. Laten we het voorbeeld nemen van een celwand, ook wel bekend als het plasmamembraan, waarvan de functie is om de binnenkant van de cel te scheiden van de buitenkant: het is een soort pantser. Het is opgebouwd uit een grote verscheidenheid aan vetzuren (lipiden) die het zeer speciale eigenschappen geven. Als we kijken naar de enorme variëteit aan lipidensoorten die beschikbaar is, kunnen we de enorme complexiteit van dit systeem beginnen te begrijpen.

Er was al geconstateerd dat veranderingen in de samenstelling van lipidemembranen aanwijzingen kunnen zijn voor de aanwezigheid van bepaalde ziekten, zoals kanker, diabetes type 2, Alzheimer en Parkinson. Kennis van de samenstelling van lipidemembranen in zieke cellen en vergelijking met die van een gezonde cel zou ongetwijfeld leiden tot nieuwe manieren om deze ziekten te diagnosticeren. Experimentele studies naar de organisatie van celmembranen blijven echter technisch moeilijk. Gelukkig kunnen computersimulaties helpen om de ontbrekende informatie aan te vullen. Moleculaire modellering blijkt dus een cruciaal hulpmiddel te zijn om de morfologie van complexe systemen te bestuderen en realtime driedimensionale beelden van deze systemen met atomistische resolutie te leveren.

LUMI, een Europese supercomputer

De LUMI (Large Unified Modern Infrastructure) supercomputer is een van de onderdelen van de Europese Joint Undertaking for High-Performance Computing (HPC), EuroHPC JU genaamd. Deze coördineert de bundeling van Europese middelen om high-end supercomputers te ontwikkelen voor het verwerken van grote hoeveelheden gegevens of het uitvoeren van complexe berekeningen. Meer specifiek is het LUMI de snelste supercomputer in Europa en de 5e snelste ter wereld. Hij staat in Finland en wordt beheerd door het LUMI-consortium, waarvan België lid is, samen met Finland, Tsjechië, Denemarken, Estland, IJsland, Noorwegen, Polen, Zweden en Zwitserland.

Dit consortium biedt een hoogwaardig, kostenefficiënt en ecologisch duurzaam HPC-ecosysteem (een stroomvoorziening gebaseerd op het gebruik van waterkracht terwijl het overschot gebruikt wordt om de nabijgelegen stad te verwarmen). De kern van de expertise van het consortium wordt gevormd door een sterke traditie van samenwerking op het gebied van HPC-training en -onderwijs, gebruikersondersteuning en gegevensbeheerdiensten.

Kwantum- en theoretische chemie

Het team van onderzoekers uit Namen heeft de supercomputerkracht van het LUMI gebruikt om de huidige grenzen van onze kennis te verleggen. Ze waren in staat om in detail de evolutie van een realistisch plasmamembraan te bestuderen met een samenstelling die lijkt op die van een gezonde cel. Door niet minder dan 42 verschillende soorten lipiden op te nemen, waaronder een grote verscheidenheid aan lipiden en cholesterolmoleculen, voor een totaal van meer dan 3 miljoen atomen, is dit werk echt een computationeel hoogstandje. Meer specifiek waren ze geïnteresseerd in de invloed van de lipidensamenstelling op de niet-lineaire optische (NLO) respons van sondemoleculen, chromoforen, die in membranen van toenemende complexiteit worden ingebracht. Niet-lineaire optica is een zeer gevoelige analysetechniek, en het doel van dit onderzoek was om te verifiëren of de omgeving van de chromoforen, en dus de samenstelling van het membraan, voldoende grote veranderingen in deze NLO-respons induceerde om te kunnen worden gedetecteerd.

Hiervoor werden numerieke simulaties gebruikt. Ze combineren moleculaire dynamica (om de temporele evolutie van het systeem te kennen) en kwantumchemische berekeningen (om de ONL-respons te voorspellen). Door vervolgens de verkregen resultaten te combineren met machine learning tools, was het mogelijk om de factoren te benadrukken die de ONL-respons in deze complexe omgeving beïnvloeden, wat de weg vrijmaakt voor de studie van andere celmembranen, dit keer typisch voor zieke cellen.

Afbeeldingsonderschrift: Simulatie van een ideaal plasmamembraan met maar liefst 42 verschillende soorten lipiden en een grote verscheidenheid aan lipiden (fosfatidezuur [PA], fosfatitylcholine [PC], fosfatitylethanolamine [PE], fosfatitylinositol [PI], fosfatitylserine [PS], sfingomyeline [SM] en diaglycerol [DAG]), cholesterolmoleculen [CHL] en sondemoleculen [di-8-ANEPPS] met een niet-lineaire optische respons [ONL], in totaal meer dan 3 miljoen atomen.

Al met al is dit werk een eerste stap in het begrijpen van de samenwerking, synergie en interacties die optreden in lipidemembranen en opent het nieuwe wegen voor het ontwerpen van geneesmiddelen op het gebied van membraanlipidetherapie.

Bekijk de publicatie Journal of Chemical Information and Modeling: "Multimillion Atom Simulations of Di-8-ANEPPS Chromophores Embedded in a Model Plasma Membrane: Toward the Investigation of Realistic Dyed Cell Membranes"

Benoît Champagne - CV Express

.

Komende evenementen

De 50e verjaardag van de eerste klas licentiaten van de afdeling Scheikunde van UNamur wordt gevierd op zaterdag 20 april 2024 bij UNamur, 's middags en 's avonds. Meer info...

Het Congres van Theoretische Chemici van Latijns-Amerika (CHITEL) is een jaarlijkse en historische bijeenkomst gewijd aan theoretische chemie. De editie van 2024 wordt gehouden in Namen, België, in juni-juli 2024. Meer info...

Een prestigieuze onderscheiding voor Prof. Bao-Lian SU

Scheikunde
Duurzaam

Tijdens het 12e International Congress on Mesostructured Materials (IMMA), dat van 8 tot 12 juli plaatsvond in Montpellier, werd Prof. Bao-Lian Su herkozen tot voorzitter van de International Mesostructured Materials Association (IMMA).

Bao-Lian Su et son équipe au Congrès

Prof. Bao-Lian Su zal het voorzitterschap van de International Mesostructured Materials Association (IMMA) op zich nemen voor de tweede opeenvolgende termijn (elke termijn duurt 2 jaar). Het congres bracht enkele honderden wetenschappers uit meer dan 20 verschillende landen samen. Prof. Bao-Lian Su was in 2021 al verkozen tot voorzitter van de IMMA Association tijdens het 11de International Congress on Structured Materials. Hij was de eerste Belg die deze eer te beurt viel. Hij ontving de prestigieuze IMMA Award voor zijn belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van mesostructureerde materialen. Hij is de eerste Belg die deze eer te beurt valt. Zijn nieuwe termijn als IMMA president eindigt in 2026.

Het congres richtte zich op toepassingen zoals energieopslag en -omzetting, biotechnologie, toepassingen in katalyse, milieuaspecten zoals adsorptie/scheiding en gaszuivering.

Geboorte van de Internationale Mesostructured Materials Association (IMMA)

Depuis la découverte d'une famille de matériaux mésoporeux : MCM-41, MCM-48 et MCM-50 par les scientifiques de Mobil en 1992, un énorme effort de recherche a été généré. Les matériaux mésoporeux ont immédiatement constitué un domaine d’intérêt important. Une structure mésoporeuse réduit sensiblement le nombre de mailles cristallines du matériau, ce qui modifie significativement ses propriétés chimiques. Vu cette importante avancée dans le domaine, il devenait primordial de créer une organisation rassemblant tous les chercheurs de ce domaine afin d'établir une nouvelle plateforme et de promouvoir les échanges scientifiques dans le domaine. C’est ainsi que l’IMMA a été créée en 2000.  

Prof. Su heeft een nieuwe familie mesoporeuze materialen gecreëerd die door de wetenschappelijke gemeenschap wordt erkend onder de naam "CMI". Dit is een familie van mesoporeuze materialen op basis van silica en metaaloxiden, gesynthetiseerd uit een zeer innovatieve oppervlakteactieve stof van het type "polyoxyethyleenalkylether" onder zeer milde omstandigheden.

Prof. Su's team was de eerste die dit type oppervlakteactieve stof gebruikte als een mesoporeuze structuurvormer. Het team verrichtte ook pionierswerk op het gebied van hiërarchische poreuze materialen door het vormingsfenomeen te ontdekken dat leidde tot de creatie van een nieuwe familie hiërarchische poreuze materialen met drie of vier verschillende porositeiten van onderling verbonden groottes die zijn opgenomen in een enkel vast materiaal. Momenteel vormt deze nieuwe familie van materialen een nieuw onderzoeksgebied van groot belang op het gebied van energieomzetting en -opslag (batterijen en fotokatalyse), maar ook op het gebied van CO2-opvang en -terugwinning door katalyse.

Prof. Bao-Lian Su is lid van de cluster Functional Structured Materials (FSM) aan het Namur Institute of Structured Matter (NISM) en de eenheid Chemie van Nanomaterialen (UCNano) in het departement Chemie, waarin de laboratoria Chemie van Anorganische Materialen (CMI) en Chemie van Toegepaste Materialen (CMA) zijn samengebracht.

Bao-Lian Su

BatFactory - Op weg naar de batterijen van de toekomst

Recentelijk organiseerde Prof. Bao-Lian Su de lancering van de nieuwe BatFactory projectportefeuille, gefinancierd in het kader van het Waalse Herstelplan.

BatFactory wil batterijen en batterijcomponenten produceren voor stationaire opslag van elektrische energie en collectieve toepassingen. Het project wil de expertise van het Waalse Gewest op het gebied van O&I benutten om de ontwikkeling van lokale bedrijven te ondersteunen. Tegelijkertijd wil het hoogwaardige materialen produceren voor geïnstrumenteerde opslagbatterijen met behulp van intelligente processen die het milieu respecteren en de circulariteit verbeteren. Het project maakt deel uit van het herstelplan en weerspiegelt de toewijding van de onderzoeker aan innovatie en duurzame energieoplossingen.

Guillaume Berionni Belgische vertegenwoordiger bij de European Chemical Society

Scheikunde

Eén jaar nadat hij financiering kreeg van de European Research Council (ERC) voor zijn B-Yond project, is Prof. Guillaume Berionni onlangs benoemd tot lid van de prestigieuze Europese chemievereniging Chemistry Europe. Deze onderscheiding maakt hem de nieuwe vertegenwoordiger voor België voor een periode van 2 jaar.

Guillaume Berionni

Guillaume Berionni is lid van het Namur Institute of Structured Matter (NISM). Hij leidt momenteel een onderzoeksteam van 14 PhD-studenten, post-docs en masterstudenten. Het B-YOND-project, dat wordt gefinancierd door het ERC CoG-instrument van de European Research Council, richt zich op het wijzigen van de eigenschappen van chemische elementen om de aanzet te geven tot de creatie van een nieuwe generatie duurzamere en toegankelijkere katalysatoren. Dit 5-jarige fellowship stelt uitmuntende wetenschappers in staat om innovatieve concepten te implementeren en versterkt zo het Europese onderzoekslandschap.

Chemistry Europe, de Europese Chemische Vereniging, is een organisatie die nationale chemische genootschappen en andere chemiegerelateerde organisaties in Europa vertegenwoordigt. Doel: een platform creëren voor wetenschappelijke discussies en één onpartijdige Europese stem laten horen in belangrijke beleidskwesties op het gebied van chemie en aanverwante gebieden.

Vertegenwoordigt meer dan 130.000 chemici van 50 lidverenigingen, waaronder de Royal Society of Chemistry (SRC) en de Young Chemists van de SRC voor de Belgische Franstalige afdeling, evenals andere chemiegerelateerde organisaties in Europa. Chemistry Europe, geassocieerd met de EuChemS-organisatie, maakt gebruik van een uniek netwerk van onderzoekers die actief zijn op alle gebieden van de chemie.

Door chemie te promoten en wetenschappelijke expertise en advies te bieden, willen Chemistry Europe en EuChemS helpen bij het oplossen van de grote maatschappelijke uitdagingen van vandaag.

Een grote erkenning voor de expertise van de onderzoeker in het ontwerpen van katalysatoren en duurzame materialen. Gefeliciteerd!

Dit project is gefinancierd door de European Research Council (ERC) als onderdeel van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europe van de Europese Unie (subsidieovereenkomst nr. 101044649.

Ziekten bestrijden met digitale simulaties

Scheikunde

Dankzij het LUMI, een van Europa's grootste supercomputers, zijn de grenzen van onze kennis van lipidemembranen in cellen onlangs verlegd. Een team van Namur-onderzoekers, waaronder professor Benoît Champagne en Drs Pierre Beaujean en Charlotte Bouquiaux, heeft zojuist een artikel gepubliceerd in het Journal of Chemical Information and Modeling. De resultaten van deze studie maken de weg vrij voor nieuwe benaderingen op het gebied van membraanlipidetherapie.

3d cell membrane representation

Wat is een lipidemembraan?

Lipidemembranen zijn alomtegenwoordige structuren in de cellen van alle eencellige en meercellige organismen. Laten we het voorbeeld nemen van een celwand, ook wel bekend als het plasmamembraan, waarvan de functie is om de binnenkant van de cel te scheiden van de buitenkant: het is een soort pantser. Het is opgebouwd uit een grote verscheidenheid aan vetzuren (lipiden) die het zeer speciale eigenschappen geven. Als we kijken naar de enorme variëteit aan lipidensoorten die beschikbaar is, kunnen we de enorme complexiteit van dit systeem beginnen te begrijpen.

Er was al geconstateerd dat veranderingen in de samenstelling van lipidemembranen aanwijzingen kunnen zijn voor de aanwezigheid van bepaalde ziekten, zoals kanker, diabetes type 2, Alzheimer en Parkinson. Kennis van de samenstelling van lipidemembranen in zieke cellen en vergelijking met die van een gezonde cel zou ongetwijfeld leiden tot nieuwe manieren om deze ziekten te diagnosticeren. Experimentele studies naar de organisatie van celmembranen blijven echter technisch moeilijk. Gelukkig kunnen computersimulaties helpen om de ontbrekende informatie aan te vullen. Moleculaire modellering blijkt dus een cruciaal hulpmiddel te zijn om de morfologie van complexe systemen te bestuderen en realtime driedimensionale beelden van deze systemen met atomistische resolutie te leveren.

LUMI, een Europese supercomputer

De LUMI (Large Unified Modern Infrastructure) supercomputer is een van de onderdelen van de Europese Joint Undertaking for High-Performance Computing (HPC), EuroHPC JU genaamd. Deze coördineert de bundeling van Europese middelen om high-end supercomputers te ontwikkelen voor het verwerken van grote hoeveelheden gegevens of het uitvoeren van complexe berekeningen. Meer specifiek is het LUMI de snelste supercomputer in Europa en de 5e snelste ter wereld. Hij staat in Finland en wordt beheerd door het LUMI-consortium, waarvan België lid is, samen met Finland, Tsjechië, Denemarken, Estland, IJsland, Noorwegen, Polen, Zweden en Zwitserland.

Dit consortium biedt een hoogwaardig, kostenefficiënt en ecologisch duurzaam HPC-ecosysteem (een stroomvoorziening gebaseerd op het gebruik van waterkracht terwijl het overschot gebruikt wordt om de nabijgelegen stad te verwarmen). De kern van de expertise van het consortium wordt gevormd door een sterke traditie van samenwerking op het gebied van HPC-training en -onderwijs, gebruikersondersteuning en gegevensbeheerdiensten.

Kwantum- en theoretische chemie

Het team van onderzoekers uit Namen heeft de supercomputerkracht van het LUMI gebruikt om de huidige grenzen van onze kennis te verleggen. Ze waren in staat om in detail de evolutie van een realistisch plasmamembraan te bestuderen met een samenstelling die lijkt op die van een gezonde cel. Door niet minder dan 42 verschillende soorten lipiden op te nemen, waaronder een grote verscheidenheid aan lipiden en cholesterolmoleculen, voor een totaal van meer dan 3 miljoen atomen, is dit werk echt een computationeel hoogstandje. Meer specifiek waren ze geïnteresseerd in de invloed van de lipidensamenstelling op de niet-lineaire optische (NLO) respons van sondemoleculen, chromoforen, die in membranen van toenemende complexiteit worden ingebracht. Niet-lineaire optica is een zeer gevoelige analysetechniek, en het doel van dit onderzoek was om te verifiëren of de omgeving van de chromoforen, en dus de samenstelling van het membraan, voldoende grote veranderingen in deze NLO-respons induceerde om te kunnen worden gedetecteerd.

Hiervoor werden numerieke simulaties gebruikt. Ze combineren moleculaire dynamica (om de temporele evolutie van het systeem te kennen) en kwantumchemische berekeningen (om de ONL-respons te voorspellen). Door vervolgens de verkregen resultaten te combineren met machine learning tools, was het mogelijk om de factoren te benadrukken die de ONL-respons in deze complexe omgeving beïnvloeden, wat de weg vrijmaakt voor de studie van andere celmembranen, dit keer typisch voor zieke cellen.

Afbeeldingsonderschrift: Simulatie van een ideaal plasmamembraan met maar liefst 42 verschillende soorten lipiden en een grote verscheidenheid aan lipiden (fosfatidezuur [PA], fosfatitylcholine [PC], fosfatitylethanolamine [PE], fosfatitylinositol [PI], fosfatitylserine [PS], sfingomyeline [SM] en diaglycerol [DAG]), cholesterolmoleculen [CHL] en sondemoleculen [di-8-ANEPPS] met een niet-lineaire optische respons [ONL], in totaal meer dan 3 miljoen atomen.

Al met al is dit werk een eerste stap in het begrijpen van de samenwerking, synergie en interacties die optreden in lipidemembranen en opent het nieuwe wegen voor het ontwerpen van geneesmiddelen op het gebied van membraanlipidetherapie.

Bekijk de publicatie Journal of Chemical Information and Modeling: "Multimillion Atom Simulations of Di-8-ANEPPS Chromophores Embedded in a Model Plasma Membrane: Toward the Investigation of Realistic Dyed Cell Membranes"

Benoît Champagne - CV Express

.

Komende evenementen

De 50e verjaardag van de eerste klas licentiaten van de afdeling Scheikunde van UNamur wordt gevierd op zaterdag 20 april 2024 bij UNamur, 's middags en 's avonds. Meer info...

Het Congres van Theoretische Chemici van Latijns-Amerika (CHITEL) is een jaarlijkse en historische bijeenkomst gewijd aan theoretische chemie. De editie van 2024 wordt gehouden in Namen, België, in juni-juli 2024. Meer info...

Al het nieuws

Evenementen

13

1e symposium over de stoornis, interacties en dynamica van eiwitten

Conferentie

1e symposium over de stoornis, interacties en dynamica van eiwitten

Seminars / Conferenties / Cursussen
Registreer voor het evenement
13
09:00 - 20:00
Université de Namur, Auditoire Pedro Arrupe 02 - rue de Bruxelles, 65-67 (accès via la cour des sciences) - 5000 Namur
Contactpersoon :  Michaux Catherine
Registreer voor het evenement

Georganiseerd door de Belgische Biofysische Vereniging en het Laboratorium voor Fysische Chemie van Biomoleculen (CPB

Programma

8:50 | Welkom, registratie en posteropstelling

9:20 | Welkomstwoord

Eerste ochtendsessie

9:30 | Vladimir N. Uversky - University of South Florida, USA - "Dansende eiwitwolken: vreemde biologie en chaotische fysica van intrinsiek ongeordende eiwitten"

10:15 | Marie Skepö - Lunds Universitet, Zweden - "Structurele en conformatie-eigenschappen van IDP's: computersimulaties in combinatie met experimenten"

11:00 | Koffiepauze

Tweede ochtendsessie

11:30 | Peter Tompa - Vrije Universiteit Brussel, België - "Fuzzy interactions of IDPs driving biomolecular condensation"

12:15 | Sonia Longhi - Aix-Marseille Université, Frankrijk - "Intrinsieke wanorde, faseovergangen en fibrilvorming door de Henipavirus V en W eiwitten"

13:00 | Lunch en postersessie

Middagsessie

14:30 | Sigrid Milles - Leibniz-Forschungsinstitut für Molekulare Pharmakologie, Duitsland - "Intrinsiek ongeordende eiwitten in endocytose: een NMR- en enkelmolecuulfluorescentieperspectief"

15:15 | Jean-François Collet - Université Catholique de Louvain, België - "How disorder controls the transport of lipoproteins in the cell envelope of Gram-negative bacteria"

16:00 | Afsluitende toespraak

16:10 | Biertijd voor netwerken in "Le Chapitre"

Locatie

Universiteit van Namen, auditorium Pedro Arrupe (PA02), Brusselstraat, 65-67 - 5000 Namen (#21 op de plattegrond van de campus)

Richtlijnen voor registratie

Inschrijfgeld

  • Studenten (inclusief promovendi): 25 €
  • Senioren: 40 €

Betaling - Overschrijving

Betaalbaar vóór 25 november op rekening:

  • Naam: Université de Namur - ASBL
  • IBAN: BE10 2500 0740 2704
  • BIC: GEBABEBB

Gelieve uw naam/CPO4136330 /e-mail te vermelden in het betalingsbericht.

Abstracte richtlijnen

Stuur ons uw samenvatting vóór 25 november per e-mail: pdid.meeting@unamur.be

Opmaak: Word-document, maximaal 1 pagina A4, Times New Roman

Alle deadlines (registratie, betaling, abstracts): 25 november 2024

16

Jaarlijkse bijeenkomst NISM

Conferentie

Jaarlijkse bijeenkomst NISM

16
08:30 - 18:00
Les Moulins de Beez - Rue du Moulin de Meuse, 4 - 5000 Namur

Het NISM Institute nodigt je uit voor de jaarlijkse bijeenkomst op 16 december. Meer informatie volgt!

Visuel NISM annual meeting
Alle evenementen