Taalkunde

Werkend binnen het theoretische en methodologische kader van de contactlinguïstiek, de (historische) sociolinguïstiek en de taalsociologie, richt het onderzoek in de Duitse en algemene taalkunde binnen de Eenheid Duits zich voornamelijk op de volgende thema's:

  • de sociale geschiedenis van het Duits in België met een bijzondere belangstelling voor de ontwikkeling van het Duits als onderwijstaal en als vreemde taal vanaf 1830;
  • de status en het gebruik van het Duits als eerste en tweede taal in (de Duitstalige Gemeenschap van) België en het Groothertogdom en de status en het gebruik van het Duits als 'lingua franca' in Europa ;
  • het praktische beheer (en de spanning tussen theorie en praktijk) van taalbeleid en -planning binnen taalminderheden in Europa;
  • taalconflicten vanuit theoretisch en praktisch perspectief.

Literatuur

In termen van literatuur richt het onderzoek van de Duitse eenheid zich op drie hoofdthema's en perioden:

  • 18e-eeuwse literatuur en cultuur: deze projecten richten zich op de geschriften en praktijken van vrouwelijke schrijvers uit de Verlichting, literaire netwerken in deze periode en het begin van de jeugdliteratuur.
  • Literatuur van de 19e eeuw (met name die van het Duitse realisme) en het begin van de 20e eeuw: onderzoek naar deze onderwerpen richt zich met name op narratologische kwesties.
  • Ballingsliteratuur, interculturele literatuur en reisliteratuur van de 20e en 21e eeuw.

Doctoraten in uitvoering

Emma Joveneau richt zich in haar proefschrift op de standaardvariant van het Duits in de Duitstalige Gemeenschap van België in de context van de pluricentriciteit van het Duits.

Guillaume Etienne bestudeert reisverhalen te voet in de hedendaagse Duitstalige literatuur en richt zich daarbij op hun maatschappelijke, ecologische, spirituele en historische dimensies.

Een beschrijving van het onderzoek van de Duitse eenheid is hierboven beschikbaar. Raadpleeg voor meer informatie de website van het onderzoeksinstituut NaLTT (Namur Institute of Language, Text and Transmediality).