Onderzoek aan de Faculteit maakt deel uit van 11 grote onderzoeksthema's: van ontwikkelingseconomie tot digitaal, via innovatie, marketing en didactiek, ontdek de onderzoeksthema's ontwikkeld binnen de Faculteit der Economische, Sociale en Managementwetenschappen.

Ontwikkelingseconomie (DeFiPP /CRED)

Het "Center for Research in the Economics of Development" (CRED) is een onderzoekscentrum dat deel uitmaakt van het DeFiPP Onderzoeksinstituut en zich toelegt op de studie van ontwikkelingseconomie. De onderzoekers werken meer bepaald rond micro-instituties, collectieve actie, marktontwikkeling en politieke economie. Een belangrijk deel van het onderzoek dat bij CRED wordt uitgevoerd, is gebaseerd op gegevens die werden verzameld door onderzoekers in tal van landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Regionale economie en economisch beleid (DeFiPP /CERPE)

Het "Center for Research in Regional Economics and Economic Policy" (CERPE), dat deel uitmaakt van het DeFiPP Onderzoeksinstituut, houdt zich bezig met vraagstukken op het gebied van regionale economische analyse en economisch beleid. De expertisegebieden van het centrum zijn geworteld in regionale, interregionale en internationale economie, industriële en mededingingseconomie, arbeids- en personeelseconomie, economie van ondernemerschap en innovatie, publieke economie en overheidsfinanciën. In overeenstemming met de missie van CERPE combineert het uitgevoerde onderzoek theoretisch en toegepast werk, met een bijzondere focus op Wallonië in het Belgische institutionele landschap.

Macro-economie en financiële economie (DeFiPP/CeReFiM)

Het Centrum voor Onderzoek in Financiën en Management (CeReFiM) is een interdisciplinair onderzoekscentrum in economie en management dat deel uitmaakt van het onderzoeksinstituut DeFiPP. De expertise van de leden omvat de toepassing en ontwikkeling van kwantitatieve instrumenten in verschillende domeinen van financiën en economie, met als doel een beter begrip te krijgen van financiële fenomenen op zowel bedrijfs- als staatsniveau. De onderzoeksgebieden van het centrum omvatten macro-economie en financiële economie, maar ook staatsinvesteringsfondsen, digitale financiering en financiële econometrie.

Digitale media en communicatie (NADI/CRIDS)

De CRIDS-onderzoekseenheid 'Digitale media en communicatie', binnen het NADI Onderzoeksinstituut, brengt onderzoekers op het gebied van informatie- en communicatiewetenschappen samen. Via verschillende projecten heeft de eenheid specifieke expertise ontwikkeld in de studie van digitale praktijken, de analyse van digitale en mediavaardigheden, het ontwerp van kritische digitale onderwijsactiviteiten en de analyse van digitale mediacorpora. Het onderzoek ondersteunt een meer inclusieve samenleving door burgers mondiger te maken door een beter begrip van technologische en digitale omgevingen en de ontwikkeling van reflexief gebruik.

De leden van de DMC-eenheid zijn ook lid van de interdisciplinaire onderzoeksleerstoel in digitaal onderwijs (Educ0Num)

Democratische transformaties (Transities)

Permanente institutionele, economische, ecologische en migrerende spanningen veranderen de manier waarop onze politieke systemen werken. Sommige van deze effecten zijn marginaal of cyclisch, maar andere leiden tot echte transities in onze samenlevingsmodellen op de lange termijn.

Het cluster 'Democratische transformaties' binnen het Transitions Research Institute kijkt meer specifiek naar de manier waarop deze spanningen van invloed zijn op de wijze van besturen, het gedrag van burgers en het voeren van publieke actie binnen onze politieke systemen, van lokaal tot internationaal via regionaal en Europees niveau.

Dit centrum brengt onderzoekers bij elkaar die zich bezighouden met vraagstukken op het gebied van klimaatbeheer, populisme, de vertegenwoordiging van minderheden, burgerparticipatie, herstructurering van het electorale aanbod en de vraag, personalisering van het politieke leven - al deze vraagstukken raken aan de filosofische grondslagen van moderne democratieën.

Methodologische en epistemologische diversiteit is een van de sterke punten van het centrum bij het bestuderen van deze democratische transformaties met behulp van een reeks analytische benaderingen (process-tracing, historische longitudinale analyse, vergelijkende aanpak, casestudy,...) en methoden voor gegevensanalyse (discoursanalyse, machine & deep learning, interviews, etnografische observatie, kwantitatieve analyse voor panel- en transversale gegevens,...).

Overgangen en de leeftijd van het leven (Overgangen)

De transformatie van onze samenlevingen beïnvloedt de opbouw van ons leven en onze levensloop. Deze worden doorkruist door een dubbele beweging van de-standaardisering en de-institutionalisering, wat leidt tot een geleidelijke onthechting van sociale rollen, maar ook tot een toename van onzekerheden en sociale, culturele en genderongelijkheden. De sectie 'Transities en de tijdperken van het leven' van het onderzoeksinstituut Transities bestudeert de manier waarop deze levenslopen opnieuw worden samengesteld in het licht van nieuwe sociale beperkingen en normatieve vereisten. Het richt zich dus op de kwetsbaarheid van bevolkingsgroepen op elke leeftijd van het leven en ook op de gevolgen van politieke instrumenten en maatregelen voor de opbouw van levenslopen.

Dit cluster brengt onderzoekers met verschillende disciplinaire achtergronden samen die zowel de normatieve transformaties die van invloed zijn op levenslopen als de overgangen in de levensloop analyseren.

Digitaal en informatiebeheer (NADI/MINDIT & FOCUS)

MINDIT en FOCUS maken beide deel uit van het onderzoeksinstituut NADI. Het onderzoekscentrum "Management van informatie en digitale transformatie" (MINDIT) is gestructureerd rond drie belangrijke onderzoeksgebieden: digitale strategie (opkomende technologieën, e-governance, nieuwe bedrijfsmodellen, bedrijfsarchitectuur, duurzame IT, etc.), ondersteuning van besluitvorming (data analytics, business intelligence, autonome benaderingen, etc.) en digitalisering van processen (gedecentraliseerde toepassingen, business process management, process mining, etc.).

De activiteiten van het centrum Foundations of Computer Science (FOCUS) hebben voornamelijk betrekking op twee gebieden: de studie van declaratieve talen en de verkenning van kennismodellen, extractie en visualisatie voor analyse en besluitvorming.

Financiën en kwantitatieve methoden (DeFiPP/CeReFiM en naXys)

Het Centrum voor Onderzoek in Financiën en Management (CeReFiM) is een interdisciplinair onderzoekscentrum in economie en management dat deel uitmaakt van het onderzoeksinstituut DeFiPP. De expertise van de leden omvat de toepassing en ontwikkeling van kwantitatieve instrumenten in verschillende domeinen van financiën en economie, met als doel een beter begrip te krijgen van financiële fenomenen op zowel bedrijfs- als nationaal niveau. De onderzoeksgebieden van het centrum omvatten onder andere duurzame financiering, macro-economie en monetaire economie, staatsinvesteringsfondsen, digitale financiering en financiële econometrie.

Het onderzoeksinstituut "Namur Institute for Complex Systems" (naXys) biedt ook onderzoeksactiviteiten waarbij instrumenten uit complexe systemen worden toegepast op de studie van financiële markten en interacties tussen economische agenten.

Innovatie, creativiteit en ondernemerschap (NADI/CIRCé)

Het Onderzoekscentrum voor Creativiteit en Innovatie (CIRCé) maakt deel uit van het onderzoeksinstituut NADI. De leden van het centrum proberen een beter inzicht te krijgen in de dynamiek van creativiteit en innovatie om methoden en instrumenten voor te stellen aan belanghebbenden, of dat nu bedrijven, overheidsinstanties, besluitvormers of individuen zijn. Ook de organisatorische dimensie en kwesties met betrekking tot human resource management worden ontwikkeld.

Service- en marketingmanagement (NADI/CeRCLe)

Het Center for Research on Consumption and Leisure (CeRCLe) is een multidisciplinair onderzoekscentrum dat deel uitmaakt van het NADI Research Institute. De belangrijkste missie van CeRCLe is het actief bevorderen van theoretisch en empirisch, fundamenteel en toegepast onderzoek op het gebied van marketing en diensten, en meer specifiek op het gebied van consumptie en vrije tijd.

Didactiek en wetenschappen van onderwijs en opleiding (IRDENa)

De onderzoekers die deel uitmaken van het IRDENa zijn ingedeeld naar 2 hoofdrichtingen:

  1. Didactiek van disciplines en in professionele didactiek
  2. Wetenschappen van onderwijs en training

Het instituut brengt onderzoekers uit verschillende disciplinaire universa samen. Deze diversiteit is een pluspunt, omdat hierdoor onderzoeksparadigma's, onderzoeksonderwerpen en methodologieën op het gebied van didactiek en onderwijs kunnen worden ontleed. Eén onderzoeksgebied richt zich op onderwijs voor duurzame ontwikkeling vanuit verschillende invalshoeken: maatschappelijk verantwoord ondernemen, sociaal en duurzaam ondernemerschap, kritisch denken en maatschappelijk relevante economische kwesties.