This page is currently being translated
Eco études

In een snel veranderende wereld, gekenmerkt door de achteruitgang van de biodiversiteit en diepgaande verstoringen van het klimaat, biedt het eenjarige programma van UNamur, 's avonds georganiseerd, een unieke kans om het overheidsbeleid, bedrijfsstrategieën, manieren van samenwerking of zelfs productie en consumptie te heroverwegen in het licht van de huidige milieu- en maatschappelijke vraagstukken.

Deze masterspecialisatie is gericht op de economische, bestuurlijke en ondernemerstransformaties die samenhangen met de ecologische transitie en is bedoeld voor mensen die de cruciale uitdagingen van onze tijd willen begrijpen en agenten van verandering willen worden.

Dompel je onder in een meeslepende ervaring waarin je profiteert van het inzicht en de begeleiding van academici en professionals uit het veld, die bereid zijn hun concrete praktijkervaring te delen.

De voordelen van een opleiding bij UNamur

  • Een universitaire opleiding

    Dit programma, dat gezamenlijk wordt georganiseerd door UNamur en de Université du Littoral Côte d'Opale, biedt een unieke leerervaring.

    • UNamurs expertise in economie en management

      UNamur heeft een internationale reputatie op het gebied van economie en management, met name op cruciale gebieden van duurzame ontwikkeling zoals het beheer van natuurlijke hulpbronnen, collaboratieve consumptie, ongelijkheid en duurzame financiering. Het is ook de thuisbasis van de nationaal en internationaal erkende instituten DeFiPP en Transitions, die de invloed van transitie op de natuur en onze samenlevingen bestuderen.

    • Partnerschap met de Université du Littoral Côte d'Opale

      UNamur omringt zich met experts en werkt samen met de Université du Littoral Côte d'Opale om je het voordeel te geven van jarenlange ervaring in het onderwijzen van duurzame ontwikkeling en specifieke ondersteuning. Dit partnerschap staat garant voor een uitgebreide, kritische opleiding die openstaat voor de territoriale realiteit.

  • Geworteld in de realiteit van het veld

    Het programma is gericht op het weerspiegelen van de diverse contexten van de uitdagingen van ecologische transitie, het bevorderen van nauwe interacties met de economische en zakelijke wereld, door middel van een seminar gewijd aan het delen van ervaringen van praktijkmensen, het gebruik van echte cases in uitvoering, en projectverhandelingen gebaseerd op concrete kwesties uit het veld.

  • Een rooster dat is aangepast aan het werkende leven

    De cursussen worden gegeven op doordeweekse avonden (van 18.00 tot 21.00 uur) en/of zaterdagochtenden en vinden plaats op een afdeling die exclusief is gewijd aan volwassenen die terugkeren naar hun studie. Dankzij het hybride onderwijs, dat face-to-face en afstandsonderwijs (live of replay) afwisselt, kun je de opleiding combineren met je werk.

  • Een eenjarige opleiding

    De activiteiten van de Master of Specialisation in Management and Economics of Sustainable Development omvatten 60 studiepunten verdeeld over één academisch jaar.

  • Jouw doel: een duurzame wereld helpen creëren

    Durable études
    • deskundigen worden in de economische en bedrijfswereld, die zich ten volle bewust zijn van de problemen in verband met duurzame ontwikkeling en de complexe uitdagingen in verband met ecologische, digitale, sociale en economische transities;
    • ons ontwikkelingsmodel heroverwegen en afstemmen op aspiraties die werkelijk duurzaam en veerkrachtig zijn en verenigbaar met de eindige grenzen van onze planeet en het behoud van onze ecosystemen ;
    • nieuwe productie- en consumptielogica's voorstellen met een circulaire of zelfs "regeneratieve" focus;
    • bedrijven, lokale en internationale overheden, verenigingen en NGO's begeleiden bij hun overgang naar een koolstofarme economie en duurzame bedrijfsmodellen invoeren.

    Het programma

    De gespecialiseerde master voorziet in de behoefte aan gespecialiseerde kennis op het gebied van economie en management, maar ook in de behoefte aan een interdisciplinaire aanpak om complexe problemen in verband met de uitdagingen van de ecologische overgang naar duurzame (sustainable) ontwikkeling binnen organisaties te begrijpen en te doorgronden.

    Het programma is verdeeld in 4 modules.

    Modules 1 en 2 behandelen de fundamentele concepten van duurzame ontwikkeling in management en economie.

    De module 3 stelt je open voor essentiële duurzaamheidsthema's buiten de kerndisciplines of voor gezichtspunten van spelers in het veld. Deze module is ook geschikt voor geavanceerd onderwijs, zoals waterbeheer of ecodesign en levenscyclusanalyse, dat wordt gegeven in de masteropleiding "Environmental Management - Economics and Management of the Environment and Sustainable Development" van de Université du Littoral Côte d'Opale.

    De module 4 onderscheidt zich door de voltooiing van een proefschrift, ontworpen als een project dat een collectieve werkfase en een individuele werkfase integreert. Het doel is om verder te gaan dan theoretisch leren door het produceren van een persoonlijke analyse. Het proefschrift is gebaseerd op het oplossen van een specifiek probleem uit de economische of zakelijke wereld. Het biedt dus een unieke kans om je kennis toe te passen op reële, actuele situaties, waardoor je expertise op het gebied van duurzame ontwikkeling wordt versterkt.

    Jouw profiel

    Deze gespecialiseerde master staat open voor studenten met een gedegen achtergrond in andere vakgebieden dan economie en management (bijv. rechten, biologie, geografie...).

    Deze openheid bevordert de heterogeniteit binnen het programma. Elke student kan zijn of haar eigen specifieke perspectief op duurzame ontwikkeling inbrengen, wat de uitwisseling tijdens de lessen of bij het uitvoeren van projecten verrijkt.

    Sous réserve de modifications - version définitive disponible dès le 1er juin 2024.
    Alles opvouwen
    Alles uitvouwen
    Alles opvouwen
    Alles uitvouwen

    Van projectmanagement tot financiën, personeelszaken, inkoop en de productie van goederen en diensten, elk niveau van organisaties en bedrijven kan worden gevormd om duurzamere praktijken toe te passen.

    Deze zoektocht naar productie- en consumptiewijzen die verenigbaar zijn met het behoud van biodiversiteit en ecosystemen wordt je dagelijkse doel.

    Je stelt managementstrategieën, -tools en -methoden voor duurzame ontwikkeling voor en implementeert deze in contexten zoals dienstverlenings- en consultancybedrijven.

    Je professionele mogelijkheden zijn niet beperkt tot één bedrijf of één regio. Door u aan te sluiten bij particuliere of publieke onderzoeksstructuren of functies te bekleden in nationale en internationale besluitvormingscentra, fungeert u elke dag als drijvende kracht achter verandering ten dienste van onze planeet en onze gemeenschap.

    Enkele voorbeelden van beroepen:

    • consultant op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen
    • analist op het gebied van duurzame ontwikkeling
    • milieuprojectmanager
    • financieel analist op het gebied van duurzame investeringen
    • regulatory affairs manager op het gebied van duurzaamheid.
    • specialist kringloopeconomie
    • manager duurzame toeleveringsketen
    • beoordelaar van duurzame labels en certificeringen
    • docent/onderzoeker in beheer en economie van duurzame ontwikkeling
    • ....