This page is currently being translated
Chimie études

Leren in het Engels, UNamur's master in chemie is gespecialiseerd in gebieden die enerzijds gericht zijn op de chemie van levende organismen, meer in het bijzonder biologische chemie en medicinale chemie, en anderzijds op de chemie van materialen met een sterke toepassing op het gebied van oppervlakken en nanomaterialen.

Uw doelstellingen

  • Verwerf expertise in de twee belangrijkste richtingen van de hedendaagse chemie:
    • de chemie van levende organismen, d.w.z. de chemische aspecten van biologie en farmacologie;
    • de chemie van nieuwe materialen met sterke implicaties op het gebied van oppervlakken, materialen en nanomaterialen.
  • Geef je graad een sterke experimentele dimensie - essentieel voor je integratie op de arbeidsmarkt - terwijl je je verder bekwaamt in theoretische chemie en rigoureuze numerieke modellering.
  • Stel je open voor andere disciplines - met name natuurkunde en biologie - met het oog op pluridisciplinair onderzoek en toepassingen.

De voordelen van een opleiding bij UNamur

  • Je bent een veelzijdige chemicus met een uitstekende theoretische en experimentele opleiding.
  • Je profiteert van bevoorrechte contacten met professoren en een snelle en diepgaande integratie in onderzoekslaboratoria.
  • Je studeert op een afdeling die onderzoeksactiviteiten ontplooit op het gebied van scheikundedidactiek en tal van bijscholingscursussen aanbiedt voor docenten.

Het programma

De Master 60 biedt je een basisopleiding in biologische chemie, oppervlakte- en nanomaterialenchemie en theoretische chemie.

Deze master is in het Engels, maar je kunt hem ook helemaal in het Frans!

Andere masters in chemie

De Universiteit van Namen organiseert

Sous réserve de modifications - version définitive disponible dès le 1er juin 2024.
Alles opvouwen
Alles uitvouwen
Alles opvouwen
Alles uitvouwen

Toelatingseisen

Si vous avez un diplôme belge

ACCES DIRECT

  • bachelier en sciences chimiques.

ACCES moyennant un COMPLÉMENT DE 45 À 60 CRÉDITS

  • bachelier (type court) en chimie orientation biochimie, biotechnologie, chimie appliquée, environnement.

ACCES SUR DOSSIER

  • autre diplômé de l’enseignement supérieur de la Communauté française de Belgique ;
  • diplômé de l’enseignement supérieur hors Communauté française de Belgique;
  • sur base de VAE (Valorisation des acquis de l'expérience).

Pour les admissions en master, il y a lieu de prendre contact avec le service des inscriptions.

 

Si vous avez un diplôme non-belge

If you have a degree from an institution outside of Belgium, you will need to complete and return the admissions request form before 30 September (31 March for students from outside the European Union).

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Students with a first degree obtained in Belgium

DIRECT ACCESS

  • Bachelor in Chemistry.

ACCESS subject to AN ADDITIONAL 45 TO 60 CREDITS

  • Bachelor in Chemistry orientation Biochemistry, Biotechnology, Applied Chemistry, Environment.

ACCESS BY APPLICATION

  • other higher education qualifications obtained in the French Community of Belgium;
  • higher education qualifications obtained outside of the French Community of Belgium;
  • on the basis of VAE  (‘Valorisation des acquis de l’expérience’ – recognition of previous experience)

For admission to Masters degrees, please contact the Admission Service.

 

Students with a first degree obtained outside of Belgium

If you have a degree from an institution outside of Belgium, you will need to complete and return the admissions request form before 30 September (31 March for students from outside the European Union): www.unamur.be/en/enrolment

Beschrijving

This 60-credit Master’s specialises in the fields of Life Chemistry on the one hand (in particular Biological and Medicinal Chemistry) and Materials Chemistry on the other, where the focus is on surfaces and nanomaterials.

It is taught in English and provides basic initial training in Biological Chemistry and the Chemistry of surfaces and micro- and nanomaterials, as well as in theoretical Chemistry.

Lesmethoden

The Master’s is spread over two semesters:

  1. During the first semester, the student follows in-depth teaching units and takes part in introductory research activities in various departmental laboratories. 
  2. In the second semester, the student selects advanced teaching units from one of the department’s two research areas. Under the guidance of a supervisor, the student carries out a research project leading to the presentation of a thesis in front of a jury during the evaluation period in May/June.   

The training comprises several in-depth teaching units based on the department’s two research fields, introductory research activities in our laboratories, and a research project culminating in the presentation of a short thesis.

Doelstellingen

By the end of the programme, the student will have learned to:

  • develop expertise in the two important branches of contemporary Chemistry:
    • Life Chemistry, that is the chemical aspects of Biology and Pharmacology;
    • New Materials Chemistry, with its emphasis on surfaces, materials, and nanomaterials;
  • master the experimental dimension – an essential skill for the job market – alongside rigorous training in theoretical Chemistry and numerical modelling; 
  • tackle other disciplines – notably Physics and Biology – useful for research and multidisciplinary applications.

Evaluatie

The training is evaluated using various means, such as written or oral exams, individual or group reports, the oral presentation of scientific results to a jury, poster sessions and internships.

Details of the exact means of evaluation may be found in the fact sheets for each teaching unit.

Carrières in chemie

Aan de Universiteit van Namen krijgen master chemici een opleiding die hen voorbereidt op fundamenteel en toegepast onderzoek. De wetenschappelijke cultuur die ze tijdens hun studies verwerven, opent ook andere deuren voor hen in de bedrijfswereld, de onderwijswereld, de openbare diensten...

Het is moeilijk om in ons dagelijks leven een product of voorwerp te vinden waarbij chemici niet betrokken zijn geweest in een of ander stadium van het ontwerp-, fabricage- en evaluatieproces: verpakkingen, geneesmiddelen, kleurstoffen, parfums, computeronderdelen... Kortom, "Chemie is leven", zoals Essenscia, de Belgische federatie van de chemische en biowetenschappelijke industrie, verkondigt.

In België stelt de chemische industrie bijna 95.500 mensen rechtstreeks tewerk (waarvan iets minder dan een kwart in het Waalse Gewest) en enkele honderdduizenden onrechtstreeks. Banen in de chemische industrie zijn vaak boeiend en veelzijdig. Chemici met een bachelor-, master- of doctoraatsdiploma dragen bij tot het onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe producten en processen, tot de productie ervan volgens de geldende kwaliteitsnormen en tot slot tot de commercialisering ervan.

De meerderheid van onze afgestudeerden in de chemie werkt op nationaal of internationaal niveau in de industriële wereld (38% van de afgestudeerden van UNamur), waarbinnen vier sectoren van activiteit kunnen worden onderscheiden:

  • Basischemie: exploitatie en/of productie van grondstoffen;
  • parachemie: consumentenproducten, bijv. cosmetica, schoonmaakmiddelen;
  • farmaceutische industrie: geneesmiddelen voor menselijk en dierlijk gebruik;
  • verwerkende chemie: rubbers, biogebaseerde kunststoffen.

Naast onderzoeks- en ontwikkelingslaboratoria staan ook andere afdelingen in de chemische industrie open voor masters en PhD's in chemie: kwaliteitscontrole, verkoop en marketing (bijv. als medisch vertegenwoordiger, marktmanager), regelgevingszaken (voorbereiding van registratiedossiers voor nieuwe producten), octrooien, enz.

De grenzen van de kennis verleggen

Bijna een kwart van onze afgestudeerden gaat onderzoek doen aan de universiteit of bij openbare onderzoeksinstellingen zoals het FRS-FNRS in België, het CNRS in Frankrijk of het Ludwig Instituut voor Kankeronderzoek. Voor de meesten van hen heeft hun persoonlijke onderzoek geleid tot originele resultaten en de presentatie van een proefschrift.

Passie voor materie en levende wezens overbrengen

Nagenoeg een vijfde van de afgestudeerde scheikundigen heeft de titel van agrégé in het hoger secundair onderwijs. Een groot deel van hen geeft les in natuurwetenschappen op middelbare scholen, in het hoger onderwijs of bij sociale promotie. Houders van een doctoraat kunnen een academische of wetenschappelijke carrière aan de universiteit overwegen.

Bescherming van onze leefomgeving

Chemici helpen ons milieu te beschermen. Ze analyseren en helpen de kwaliteit van onze natuurlijke hulpbronnen (water, gas) te controleren, ze meten de vervuiling van de atmosfeer, ze werken aan de implementatie van nieuwe processen voor de behandeling van afval en afvalwater of voor de zuivering en controle van lucht en gassen.

Onze gezondheid beschermen

Samen met biologen, apothekers en artsen werken chemici aan de ontwikkeling en verbetering van nieuwe medicijnen en vaccins.

Andere sectoren waarin chemici werkzaam zijn

Naast academische, industriële of openbare laboratoria kunnen chemici ook werken in privé- of ziekenhuislaboratoria, waar ze leiding geven aan een team technici. Chemici zijn ook te vinden in bedrijven die analyseapparatuur voor gebruik in deze laboratoria produceren en op de markt brengen.

De wetenschappelijke cultuur van chemici stelt hen in staat om politieke besluitvormers te adviseren, met name in zaken met betrekking tot milieubeleid.

Op federaal en regionaal niveau zijn veel overheidsdiensten toegankelijk voor academici, mits zij slagen voor een toelatingstest en de juiste opleiding.

En tot slot gaat een aanzienlijk deel van de chemici de IT-sector in.