De Universiteit van Namen bestrijdt discriminatie op grond van geslacht door in 2011 de Gendergroep op te richten en vervolgens in 2013 een vicerectoraat te creëren dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van dit beleid. Binnen het rectorale team van Annick Castiaux is François-Xavier Fiévez, vicerector, verantwoordelijk voor Diversiteit en Gender. Het rectorale team wil bevestigen dat het een vrijwillig en gemotiveerd beleid op dit gebied wil handhaven.

Gender mainstreaming is een prioriteit aan de Universiteit van Namen om ervoor te zorgen dat iedereen dezelfde kansen op succes heeft. Samen willen we met concrete acties strijden tegen discriminatie, tegen fenomenen zoals het glazen plafond of het 'leaky pipe'-syndroom* dat overal in instellingen voor hoger onderwijs te zien is.

*syndroom waardoor meisjes en vrouwen het onderspit delven naarmate hun studie of carrière vordert. Concreet betekent dit dat zij weliswaar in de meerderheid zijn wat betreft instroom en succes op bachelorniveau, maar in de minderheid zijn op doctoraatsniveau en in besluitvormingsfuncties.

In de praktijk

SVG

Bronnen

Inhoud bekijken
SVG

Samenwerkingen

Inhoud bekijken
SVG

Acties op de campus

Inhoud bekijken
SVG

Training

Inhoud bekijken

PHARE-systeem

In het hart van het actieplan van de Universiteit van Namen werd in september 2021 officieel het PHARE-programma (Protection HARcèlement Etudiant) ingehuldigd. Dit maakt het mogelijk om een situatie van ongemak online te melden en vervolgens, als slachtoffer/doelwit of getuige student, te profiteren van anonieme en vertrouwelijke ondersteuning in de te nemen stappen, afhankelijk van hun behoeften.

Voorbeeldfunctie van het rectorale team

In 1953 kwam de eerste vrouwelijke student bij FUNDP (Facultés Universitaires Notre-Dame de la Paix). Achtenzestig jaar later, aan het begin van het academisch jaar 2021-2022, zal voor het eerst een vrouw aan het hoofd staan van de universiteit. Dat is Annick Castiaux, onze eerste vrouwelijke rector. Omdat we weten hoe belangrijk het is voor meisjes en vrouwen om rolmodellen vast te kunnen houden om zichzelf ver in hun carrière te kunnen projecteren, blijkt de benoeming van Annick Castiaux als rector een voorbeeld van een inspirerend carrièrepad.

Als doctor in de natuurkunde laat Annick Castiaux zien dat het mogelijk is om als vrouw machtsposities te bekleden, maar ze moedigt meisjes en vrouwen door haar achtergrond ook aan om een studie op het gebied van wetenschap en technologie te volgen.

De gendercommissie

Sinds 2014 heeft de Universiteit van Namen, net als alle Franstalige universiteiten in België en het F.R.S.-FNRS, een gendercommissie. Deze commissie voert drie missies uit die alle aspecten van de genderproblematiek van haar instelling bestrijken: informeren, sensibiliseren en netwerken. Op die manier draagt het bij tot de uitvoering en ontwikkeling van het genderbeleid binnen zijn instelling. Het volgt de beleidslijn die is bepaald door het vicerectoraat dat verantwoordelijk is voor gender.

Afbeelding
ODD 5 égalité entre les sexes TEASER

Een doelstelling voor duurzame ontwikkeling

Gelijkheid van mannen en vrouwen is een van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de Verenigde Naties. De Universiteit van Namen omarmt volledig een duurzame aanpak van haar onderwijs-, onderzoeks- en dienstverleningsmissies.

Lees meer