In 1831, toen ze werd opgericht door de Jezuïeten, had de Universiteit van Namen... 2 studenten en doceerde ze alleen filosofie. Zo'n 200 jaar later leidt ze meer dan 7000 studenten op van 63 verschillende nationaliteiten. Deze studenten werken in 7 faculteiten en een interfacultaire afdeling: rechten, informatica, geneeskunde, filosofie & literatuur, wetenschappen, economie, sociale & managementwetenschappen, onderwijs en opleidingswetenschappen, evenals de School voor Moderne Talen.

Hoewel de aantallen sterk veranderd zijn, blijft de geest van onze universiteit: bijzondere aandacht besteden aan de ontplooiing van haar leden en de duurzame ontwikkeling van de maatschappij.

Enkele belangrijke data

1831

De Compagnie de Jésus richt de Facultés universitaires de Notre-Dame de la Paix op in Namen.

1926

Na een lange weg naar wettelijke erkenning van diploma's zijn de Facultés Notre-Dame de la Paix gerechtigd om diploma's uit te reiken in hun eigen naam. De Faculteiten van Namen hebben het recht om hun eigen examencommissies op te richten en genieten volledige autonomie voor de volgende toepassingen: Filosofie en Letteren, Wetenschappen en Natuur- en Medische Wetenschappen.

Sinds 1960

Pater Camille Joset won samen met de hoofden van de Facultés Saint-Louis in Brussel hun zaak en net als de volwaardige universiteiten ontvingen deze twee instellingen jaarlijkse subsidies van de overheid. De verschillende faculteiten en de campus maakten een snelle ontwikkeling door. Vanaf dat moment nam het aantal studenten snel en voortdurend toe: 466 studenten in 1960, 4325 in 1990, 6819 in 2019.

1963

De faculteiten kregen de mogelijkheid om doctorale en postdoctorale studies te organiseren. Geleidelijk werd een onderzoekspotentieel opgebouwd. Het wordt met name erkend door de toekenning van drie Francqui-prijzen, prestigieuze Belgische wetenschappelijke prijzen, aan professoren in de Faculteit Wetenschappen en door de oprichting van succesvolle spin-offs.

2004

Het Parlement van de Franse Gemeenschap van België neemt het decreet aan dat de integratie van onze Universiteit in de Europese ruimte voor hoger onderwijs bevordert. Vanaf de start van het academiejaar in september 2005 worden eerstegeneratiestudenten verwelkomd in het nieuwe kader voor universitaire studies dat is vastgelegd in de Europese akkoorden die bekend staan als de "akkoorden van Bologna".

2012

De faculteiten krijgen het label "HR Excellence in Research" toegekend door de Europese Commissie. Dit heeft tot doel de mobiliteit van onderzoekers en hun loopbaanontwikkeling te bevorderen en te vergemakkelijken en tegelijkertijd de samenwerking tussen Europa en de wereld te optimaliseren.

2013

De Facultés Universitaires Notre-Dame de la Paix worden officieel de Universiteit van Namen.

2023

De Universiteit van Namen richt de Faculteit Onderwijs- en Opleidingswetenschappen (FaSEF) op.De Faculteit brengt onderzoekers, coaches, trainers, onderwijspsychologen, didactici en techno-pedagogen samen om educatieve training en coaching en onderzoek op het gebied van onderwijswetenschappen te bevorderen.

Het internationale karakter van de instelling is in de loop der tijd ook duidelijker geworden. Enerzijds door de herkomst van studenten, vooral postdoctorale studenten, en anderzijds door de aanwerving van docenten. Daarnaast is er een speciale inspanning geleverd om zich open te stellen voor de landen in het Zuiden. Trouw aan haar geschiedenis, getekend door de humanistische en jezuïtische traditie, vervult de Universiteit van Namen naar best vermogen de drie missies die eigen zijn aan elke universitaire instelling: onderwijs, onderzoek en dienst aan de gemeenschap.

.
Afbeelding
Michel Scheuer, ancien Recteur des FUNDP

Het is onze geschiedenis die ons vandaag in staat stelt ons heden te verrijken en resoluut naar de toekomst te kijken. Het is gebouwd door mannen en vrouwen, studenten en medewerkers, docenten en technici, religieuzen en leken die geloofden in het project van de Facultés universitaires Notre-Dame de la Paix (FUNDP).

Michel Scheuer Voormalig rector (data)
1965-2015 : vidéo chronique de l'UNamur

Lees meer