UNamur sluit zich aan bij de UNIVERSEH Alliantie. Het is een historische ondertekening voor UNamur: sinds december 2022 is het lid van de European Space University for Earth and Humanity (UNIVERSEH) Alliance die zich richt op het thema ruimte. Dit is een echte erkenning van de expertise van UNamur op het gebied van ruimtevaart, en een toegangspoort tot nieuwe internationale samenwerkingen in zowel onderwijs als onderzoek, rond een gebied dat werkgelegenheid en sociaaleconomische ontwikkeling stimuleert.

Naar nieuwe Europese kansen

UNIVERSEH (European Space University for Earth and Humanity) maakt deel uit van het initiatief "Europese universiteiten" van de Europese Commissie. Het heeft de ambitie een ruimte te ontwikkelen om de maatschappelijke, sociale en milieu-uitdagingen van het Europese ruimtevaartbeleid aan te gaan.

Logo Universeh

De doelstellingen omvatten het opbouwen van een reeks interdisciplinaire en sectoroverschrijdende gezamenlijke onderwijs- en opleidingsprogramma's, het ontwikkelen van innovatieve onderwijsmodellen, het verbeteren van mobiliteit en meertaligheid in Europa, het bevorderen van diversiteit en het verbeteren van inclusiviteit binnen de alliantie en daarbuiten, op het gebied van ruimtevaart. UNamur sluit zich dus aan bij de zes andere partners in deze alliantie, die het ruimtethema vanuit verschillende invalshoeken benadert: wetenschap, techniek, economie, sociale en menswetenschappen, octrooien en innovatie, ondernemerschap, wetenschap en geneeskunde, duurzame ontwikkeling, kunst en cultuur, enz.

Mensen en interdisciplinariteit in het hart van het project

"De UNIVERSEH alliantie is perfect in lijn met de waarden van UNamur: mensen centraal stellen in onze wetenschappelijke benaderingen. Deelname aan UNIVERSEH betekent een bron van invloed voor onze expertise en een fantastische kans voor onze hele universitaire gemeenschap, zowel voor onze wetenschappers, academici en studenten, om nieuwe vruchtbare samenwerkingen te smeden"

Annick Castiaux, rector van UNamur

Annick Castiaux Rectrice

UNamur zal de alliantie verrijken met zijn uitgebreide expertise in ambitieuze, multidisciplinaire onderzoeksprojecten. Deze omvatten het RISE-project (Rotifer In SpacE), ontwikkeld in samenwerking met SCK-CEN en gefinancierd door het Europees Ruimteagentschap (ESA), en het werk dat wordt uitgevoerd door de Space-groep binnen het Namur Instituut voor Complexe Systemen (naXys), dat de vorming, evolutie en mogelijkheid van extrasolaire systemen onderzoekt. Ook vermeldenswaard is het astronomisch observatorium van UNamur als krachtig instrument voor het uitvoeren van verschillende waarnemingen aan de hemel en de zon, maar ook en werk om te voldoen aan de behoeften van de luchtvaartmarkt aan intelligente elektronische apparatuur, evenals werk in verband met de ontwikkeling van nieuwe 2D- en 3D-coatings, of nanomaterialen met eigenschappen die kunnen worden toegepast in verschillende atmosferische omgevingen.

UNamur heeft ook teams van interdisciplinaire experts die bijdragen aan onderzoek naar het duurzame beheer van natuurlijke hulpbronnen in de ruimte en de aard van de ethische, juridische en economische uitdagingen die gepaard gaan met de exploitatie van buitenaardse hulpbronnen. "We kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van het UNIVERSEH-netwerk dankzij onze erkende expertise op het gebied van innovatief onderwijs en meertaligheid, evenals onze ervaring in wetenschappelijke bemiddeling", aldus Annick Castiaux. Door lid te worden van dit netwerk versterkt UNamur zijn aanwezigheid in het Europese landschap en voedt het zijn internationale ontwikkelingsstrategie.

"In lijn met een van de doelstellingen van het strategische plan Universe 2025, versterkt onze betrokkenheid bij UNIVERSEH de bestaande samenwerking met de universiteiten van Luxemburg, Toulouse en Rome Tor Vergata. De alliantie stelt ons bovendien in staat om nieuwe sterke partners toe te voegen aan ons internationale netwerk. Dit is een perfecte illustratie van onze wens om ons netwerk op een systematische en weloverwogen manier uit te breiden."

Jeroen Darquennes, Vice-Rector Internationale Betrekkingen

Jeroen Darquennes

Uitstekend nieuws voor studenten, onderzoekers en het grote publiek

Bij UNamur zijn professoren en onderzoekers verheugd over deze Europese alliantie, die nieuwe samenwerkingsverbanden in het onderwijs, onderzoek en dienstverlening aan de samenleving inluidt.

"Bij UNamur hebben we een internationale reputatie op het gebied van hemelmechanica, een discipline die de beweging van hemellichamen zoals ruimtepuin, asteroïden, enz. beschrijft aan de hand van wiskundige en natuurkundige theorieën. We kijken ernaar uit om onze expertise te delen met de Alliantie-universiteiten", benadrukt Anne-Sophie Libert, directeur van het Namur Institute for Complex Systems (naXys) en hoogleraar aan de afdeling Wiskunde.

Anne-Sophie Libert

Een enthousiasme dat wordt gedeeld door Anne-Catherine Heuskin, directeur van het LARN Laboratorium, lid van de NISM en Narilis Instituten, en hoogleraar aan de afdeling Natuurkunde, die verheugd is over het feit dat "studenten in het netwerk, en dus ook bij UNamur, toegang kunnen krijgen tot hoogwaardige opleidingen op het gebied van ruimtevaart. We beperken ons niet tot één discipline, of zelfs tot de harde wetenschappen. De aanpak is veel breder, sectoroverschrijdend.Dat maakt het des te meer de moeite waard.

Anne-Catherine Heuskin

André Füzfa, hoogleraar aan de faculteit Wiskunde en lid van de naXys, ziet ook nieuwe mogelijkheden voor het verspreiden van wetenschappelijke kennis naar het grote publiek. "Onze universiteit zal haar programma voor het verspreiden van kennis op het gebied van astronomie en astrofysica en haar educatieve astronomische observatorium ter beschikking stellen van de alliantie, wat een uitzonderlijk instrument is om het bewustzijn van STEAM te vergroten door de ontdekking van de hemel."

André Fuzfa

Internationaal bij UNamur