Op deze pagina vindt u een verslag van alle acties en activiteiten die aan de Universiteit van Namen zijn ondernomen in verband met Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling #5 van de Verenigde Naties: "Gendergelijkheid".

Zoek op

Ontdek alle publicaties over het Duurzame Ontwikkelingsdoel "Gendergelijkheid" op het UNamur-onderzoeksportaal.

Onderwijs

De gespecialiseerde master in genderstudies

De gespecialiseerde master in genderstudies is een programma dat deskundigen opleidt in kwesties met betrekking tot gender, gendergelijkheid en seksualiteit in alle sectoren en zo bijdraagt aan de strijd tegen discriminatie. Deze opleiding in genderstudies bundelt de expertise van de zes universiteiten van de Federatie Wallonië-Brussel op dit gebied, door specifieke en originele onderwijseenheden te creëren of te bundelen.

Meer info hier.

Sociale impact en acties

Institutionele initiatieven

Institutioneel "gender- en diversiteitsbeleid"

UNamur bestrijdt genderdiscriminatie sinds 2011 door de Gendergroep op te richten en vervolgens, in 2013, door een vicerectoraat te creëren dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van dit beleid. Het rectoraat wil bevestigen dat het een vrijwillig en gemotiveerd beleid op dit gebied wil handhaven en heeft verschillende documenten gepubliceerd waaruit zijn betrokkenheid blijkt:

  • Het genderrapport
  • Gids voor inclusieve communicatie
  • Gids voor ouderschap
  • Genderplan 2021-2022
  • Diversiteitshandvest (intranet)
  • Handvest voor de bescherming van kwetsbare personen
  • Een crèche voor kinderen van personeelsleden.

Vind meer informatie op de pagina "gender en diversiteit".

Protection Harcèlement Etudiant de l'UNamur (PHARE)

Het PHARE maakt deel uit van een algemeen plan ter bestrijding van morele, fysieke of seksuele intimidatie en ter bestrijding van agressie en geweld tegen studenten en promovendi bij UNamur. Het bestaat uit drie onderdelen: opleiding, bewustmaking en corrigerende maatregelen. De prioriteit van PHARE is om effectief op te treden op het gebied van herstel, waarbij optimale ondersteuning wordt geboden aan slachtoffers en getuigen.

Meer info hier.

Services d'Aide pour les Enfants et Familles de l'UNamur (vzw SAPEFUN)

De vzw "Services d'Aide Pour les Enfants et Familles de l'Université de Namur", afgekort "SAPEFUN", heeft als missie het organiseren, beheren, promoten en aanmoedigen van instellingen en diensten voor hulp aan kinderen en ouders binnen de Naamse universitaire gemeenschap. Het biedt het door ONE erkende kinderdagverblijf "FUNny" (Office de la Naissance et de l'Enfance), voor kinderen van 0 tot 3 jaar, en de "Club Temps Libre", een door ONE erkend naschoolse opvang- en vakantiecentrum voor kinderen van 2 1/2 tot 8 jaar.

Vind meer informatie.

Aandelijkse conferentie "Vrouwen en meisjes in de wetenschap"

Een interdisciplinaire groep jonge onderzoekers bij UNamur organiseert een jaarlijkse conferentie met als doel de toegang tot wetenschap en technologie voor vrouwen te bevorderen.

Vind meer informatie.

Internationale dag van vrouwen en meisjes in de wetenschap

De Confluent des Savoirs (CDS), een wetenschappelijke bemiddelingseenheid, draagt bij aan de Internationale dag van vrouwen en meisjes in de wetenschap door evenementen te organiseren.

Vind meer informatie.

Teammentorship - De carrière van toekomstige PhD-houders

Specifiek gericht op toekomstige PhD-houders, is Team Mentorship een interuniversitair programma dat tot doel heeft junior onderzoekers (First Stage Researcher (R1)) uit alle gebieden van wetenschappelijk onderzoek te ondersteunen bij het ontwikkelen en verfijnen van hun carrièreplannen, zowel in de universitaire (academische) wetenschappelijke omgeving als daarbuiten, in de particuliere, publieke en vrijwilligerssector.

Vind meer informatie.

Podcast HECTOR

In 2022 werden vier afleveringen uitgebracht, waarvan de eerste ging over de plaats van vrouwen in onderzoek. Naast de podcasts zijn er ook rondetafelgesprekken georganiseerd om de discussie uit te breiden. Logischerwijs vond het rondetafelgesprek over de plaats van vrouwen in onderzoek plaats in het hart van de UNamur-campus, op Quai 22, op 8 maart 2022, Internationale Dag van de Rechten van de Vrouw.

Lees meer over HECTOR.

Toegang tot de HECTOR-podcasts op Spotify.

Forum Universitaire pour la Coopération Internationale au Développement (FUCID)

NGO binnen een universiteit, FUCID wil een plaats zijn voor ontmoeting, expressie, debat, pleitbezorging, bewustwording en betrokkenheid, actie, strijdbaarheid en utopie. Een netwerk van mannen en vrouwen die dezelfde waarden van solidariteit en burgerschap delen. Het is geworteld in de visie van UNamur en neemt in deze context deel aan de algemene doelstelling van de universiteit, namelijk het opleiden van verantwoordelijke spelers in de samenleving voor een meer rechtvaardige, duurzame en billijke wereld die de mensenrechten respecteert. Vind meer informatie.

Een Escape Game over vrouwenrechten door de tijd heen werd georganiseerd door Kot Bras Droit in samenwerking met FUCID. Het doel was om mensen bewust te maken van de rechten, het imago en de algemene situatie van vrouwen door de tijd heen. Het was een ontsnappingsspel dat toegankelijk was tussen 25 april en 2 mei 2023, met verplaatsingen door de stad. Het ontsnappingsspel heeft ook een online podcastversie.

Tussen eind januari en begin februari 2022 heeft een rechtenstudente bovendien haar "FUCID-stage" bij de ASBL Droit des Femmes, Femmes de Droit voltooid.

Tot slot heeft FUCID het afgelopen jaar een podcast over feministisch engagement geproduceerd, waarvan de bijbehorende onderwijstool in november 2022 zal verschijnen.

Samenwerkingen en partnerschappen

UNamur is, net als de andere 5 universiteiten in de Fédération Wallonie Bruxelles (FWB), aanwezig in verschillende commissies en netwerken:

STEAMULI

UNamur is partner van STEAMULI, een ruimte voor activiteiten op het gebied van wetenschap, technologie, techniek, kunst en wiskunde, aangeboden door verschillende partners die actief zijn in de provincie Namen. Het doel is jongeren, vooral meisjes, aan te moedigen om bèta/technische vakken te kiezen.

Vind meer informatie.

Chez Marsha: een kring voor jonge LGBTQIA+-mensen

De kring "Chez Marsha", die al zo'n twintig jaar bestaat binnen de Universiteit van Namen, verwelkomt LGBTQIA+-studenten (lesbiennes, homo's, biseksuelen, transseksuelen, queer, interseksuelen en aseksuelen) in een veilige en vriendelijke omgeving.

Vind meer informatie.