De missie van het vicerectoraat Duurzame Ontwikkeling is het ontwikkelen van de uitvoering van het beleid voor duurzame ontwikkeling binnen de instelling. Sinds 2021 is Laurent Schumacher, hoogleraar aan de faculteit Informatica, vicerector Duurzame Ontwikkeling.

Onderwijsbeleid

De elementen van het huidige rectorale beleid op dit gebied zijn als volgt:

  • Ontwikkelen en coördineren van acties en projecten met belanghebbenden in de samenleving op het gebied van afvalbeheer, transport en energie
  • Plannen en uitvoeren in een samenhangend, samenhangende, transparante en duurzame ontwikkelingen plannen en uitvoeren in de universiteitswijk, met name op basis van het Masterplan en rekening houdend met de eisen om de campus veiliger te maken
  • Het "bedrijfsvervoerplan" opstellen en uitvoeren, evenals projecten om de ecologische voetafdruk van de Universiteit van Namen tot een minimum te beperken
.
Etudiants de l'UNamur

Neem contact op met

Laurent Schumacher

Vicerector Duurzame Ontwikkeling

Juliana Bolzonello

Secretariaat van de vicerector Duurzame Ontwikkeling

De coördinatie-eenheid voor duurzame ontwikkeling

De Coördinatiecel Duurzame Ontwikkeling vervangt de vroegere Groep Institutionele Duurzame Ontwikkeling. Ze ressorteert onder het vicerectoraat Duurzame Ontwikkeling.

COMPOSITIE 2023-2024
  • Laurent Schumacher, vicerector Duurzame Ontwikkeling en voorzitter van de eenheid,
  • Simon Hauser, ecoconsulent, mobiliteitsmanager en rentmeester van het bosgebied Haugimont,
  • Alexandra Corbisier-Baland, afgevaardigde Campusleven van de Algemene Vergadering van Studenten (AGE),
  • Margaux Homans, voorzitter van de Assemblée des Kots-à-projet (AKàP),
  • Théo Leclercq, voorzitter van de Assemblée des Cercles (ADC),
  • Noémie François, Eva Gonzo en Benjamin Lapiere, vertegenwoordigers van de CoKot, Kotélocal en BioKot kot-à-projets geïnvesteerd in duurzame ontwikkeling.

De Coördinatie-eenheid Duurzame Ontwikkeling komt regelmatig bijeen met individuen of vertegenwoordigers van afdelingen/faculteiten/groepen die betrokken zijn bij Duurzame Ontwikkeling, afhankelijk van projecten en behoeften. Het doel is om informatie uit te wisselen, bepaalde multifunctionele projecten te initiëren en te coördineren, zoveel mogelijk ondersteuning te bieden aan de verschillende initiatieven wanneer daarom wordt gevraagd, en uniforme informatiekanalen op te zetten.

Verklaring van het hoger onderwijs over duurzame ontwikkeling

Al in 2011 nam de Universiteit van Namen een beleid voor duurzame ontwikkeling officieel op in haar prioriteiten. Dit engagement werd snel bevestigd door de ondertekening van de Higher Education Declaration for Sustainable Development of RIO+20 die in juni 2012 tijdens de conferentie van de Verenigde Naties in Rio de Janeiro werd goedgekeurd. Hierin heeft de universiteit zich publiekelijk gecommitteerd aan:

  • Onderwijsconcepten voor Duurzame Ontwikkeling
  • Onderzoek op dit gebied stimuleren
  • Eco-verantwoordelijk zijn op haar campus
  • Inspanningen voor Duurzame Ontwikkeling op lokaal en regionaal niveau ondersteunen
.
Recherche durable

Geschiedenis van duurzame ontwikkeling bij UNamur

Recherche durable

2007

Oprichting van een Duurzame Ontwikkelingsgroep (SDG) om reflectie en activiteiten rond dit thema op gang te brengen.

2011

Ondertekening van de Verklaring Hoger Onderwijs voor Duurzame Ontwikkeling.

2012

Lancering van de Interdisciplinaire Onderzoeksgroep Duurzame Ontwikkeling NAGRIDD om onderzoek in verband met duurzame ontwikkeling te bundelen.

2013

Creatie van een Vice-Rectoraat Duurzame Ontwikkeling, met als belangrijkste missie de ontwikkeling en uitvoering van beleid voor duurzame ontwikkeling binnen de instelling, met de opening van een functie van Mobiliteitsmanager en Eco-Consulent.

2014

Eerste oproep voor "Sustainable Namur Campus" (CaNdLE)-projecten gelanceerd om de universitaire gemeenschap uit te nodigen acties voor te stellen die tot doel hebben de campus en de universitaire activiteit duurzamer te maken op korte, middellange en lange termijn.

2015

Tweede oproep voor projecten "Campus Namen Duurzaam" (CaNdLE).

2018

De GDD heeft plaatsgemaakt voor een Cellule de Coordination du Développement Durable, die kleiner en flexibeler is. De cel nodigt regelmatig actoren uit die zich binnen de universiteit bezighouden met duurzame ontwikkeling en transitie.

De twee instituten ILEE en Transitions hebben de taken van de NAGRIDD-groep overgenomen.

2020

Opzetten van een Milieueenheid binnen de SIGEC Support divisie.

2021

Derde oproep voor "Sustainable Namur Campus"-projecten (CaNdLE).

2023

Vierde oproep voor projecten "Campus Namen Duurzaam" (CaNdLE).