Binnenkomst en installatie van de familie

Deze procedure geldt niet voor gezinsherenigingen tijdens vakanties. In dat geval is alleen een aanvraag voor een toeristenvisum voor de reizende personen vereist.

Het is eenvoudiger om in eerste instantie met uw gezin aan te komen dan om ze binnen te halen als ze eenmaal zijn gesetteld.

De verblijfsaanvraag voor elk gezinslid wordt tegelijk met die van u ingediend. Er zijn documenten nodig die de band met uw gezinsleden aantonen: huwelijksakte of bewijs van wettelijke samenwoning, geboorteakte van de kinderen, enz. Als u niet getrouwd bent met uw partner, kunt u zich als een eenpersoonshuishouden registreren.

De hieronder beschreven formaliteiten zijn alleen relevant als uw gezin pas aankomt nadat u zich in België hebt gevestigd.

Familiehereniging

Voor gezinshereniging in Namen moet uw echtgeno(o)t(e) de aanvraag indienen bij de Belgische ambassade zodra u aan de volgende voorwaarden voldoet.

U moet:

  • op het gemeentehuis geregistreerd staan als "gehuwd" of wettelijk gelijkwaardig of vergelijkbaar;
  • bewijzen dat uw gezin zal worden gedekt door een ziektekostenverzekeringsdienst voor het hele gezin in België (het document opvragen bij de ziektekostenverzekeringsdienst of "mutuelle") ;
  • beschik over een geschikte huisvestingsoplossing (een geregistreerd huurcontract);
  • beschik over voldoende inkomsten om het gezin te onderhouden (dit document wordt door de gemeente verstrekt op basis van bankafschriften of loonstrookjes van de laatste drie maanden).

De aanvraagvereisten kunnen per land van herkomst verschillen. Voor de meest recente procedures kunt u de Belgische diplomatieke website raadplegen: https://diplomatie.belgium.be/en/services/embassies_and_consulates

Het duurt zes maanden nadat alle documenten naar de Belgische ambassade zijn gestuurd voordat uw gezin een visum krijgt. Als je gezin in Namen aankomt, moeten alle gezinsleden naar het gemeentehuis gaan om zich in te schrijven.

Jouw echtgeno(o)t(e)

Om je echtgeno(o)t(e) in te schrijven bij de lokale autoriteiten, moet je dezelfde procedure volgen als voor de persoon die al in het land is. Een huwelijksakte of een verklaring van geregistreerd partnerschap (voor ongehuwde stellen die deze procedure in hun land van herkomst hebben gevolgd), vertaald in het Frans door een beëdigd vertaler, moet klaarliggen om de registratie aan te vragen. Er wordt ook om een bewijs van lidmaatschap van de Mutuelle gevraagd.

IDENTITEITSCERTIFICAAT (kinderen)

De procedure voor het registreren van kinderen bij de gemeente is dezelfde als voor mensen die al in het land zijn. Het is verplicht dat het kind en de vader of moeder (de zorgverlener) aanwezig zijn.

Gevraagde documenten:

  • Het paspoort of de nationale identiteitskaart van het kind
  • Fotografisch identiteitsbewijs
  • Een geboorteakte
  • Een bewijs van lidmaatschap van de Mutuelle (zie hieronder)

Als uw kind ouder is dan 12 jaar, hebt u ook een Mutuelle-certificaat nodig.

In het geval dat het kind wordt aangegeven in het bijzijn van slechts één van zijn of haar ouders, moet die ouder een document van ouderlijke machtiging overleggen dat is afgegeven door de andere ouder. Dit officiële document wordt op verzoek van de andere ouder afgegeven door de lokale autoriteit in het land van herkomst of door het consulaat. Het moet door een beëdigd vertaler in het Frans worden vertaald.

Nauwe kinderen

Nauwe kinderen krijgen geen identiteitskaart, tenzij ze naar een ander land reizen. In dat geval moet dit document worden aangevraagd bij de plaatselijke overheid.

Attestation de mutuelle

De vreemdelingendienst van de plaatselijke overheid heeft een attest van de ziekenfondsverzekering nodig waaruit blijkt dat je bent aangesloten bij de ziektekostenverzekering en dat je gezin is verzekerd. Het is de ziekenfondsverzekeraar die dit document afgeeft.

Inschrijven bij de ziekenfondsverzekeraar

Als de procedure voor het inschrijven van je gezin bij de gemeente is voltooid, moet je een document aanvragen met de naam "gezinssamenstelling". Op dit document staan de namen van de gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen. Je moet dit document indienen bij je Mutuelle om je dossier compleet te maken.

Kantoor van geboorte en opvoeding

Dit is een gratis openbare dienst die het volgende biedt:

  • monitoring van zwangere moeders tijdens prenatale controles.
  • monitoring van de gezondheid van kinderen, medische afspraken en vaccinaties.
  • Contacten voor erkende crèches/kinderopvangcentra.

http://www.one.be/presentation/about-us/

comite.namur@one.be

Crèches

Kinderdagverblijven bieden op werkdagen opvang aan kinderen van 0 tot 3 jaar. In sommige crèches die zijn goedgekeurd en worden gesubsidieerd door ONE (Office de la Naissance et de l'Enfance), is de bijdrage van de ouders afhankelijk van hun beroepsinkomen. Kinderen worden toegelaten zolang hun ouders werken. In niet-gesubsidieerde crèches wordt de prijs die de ouders betalen echter bepaald door de organisatie en is deze iets hoger. Naast kinderdagverblijven is het ook mogelijk om gebruik te maken van een geregistreerde kinderoppas in een privéwoning. Sommige van deze kinderopvangdiensten worden gesubsidieerd door de ONE. Deze kinderverzorgers worden "Accueillante d'enfant conventionné ONE" genoemd.

Kinderdagverblijven, naschoolse opvang en zieke kinderopvang bij UNamur: SAPEFUN. E-mail: creche@unamur.be

De plaatsen zijn beperkt, dus de crèche of kinderopvang voor kinderen van universiteitsmedewerkers is vaak volgeboekt. In dat geval moet u alternatieve oplossingen zoeken voor uw kind met een externe structuur (andere crèches of kinderoppas aan huis): http://www.namur.be/fr/ma-ville/education/petite-enfance/annuaire-des-milieux-daccueil-de-la-petite-enfance

Voor de stad Namen is Sonefa de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor betrouwbare kinderopvang.

Gezinstoelagen

Om als werknemer recht te hebben op kinderbijslag, moet je in België betaald werk verrichten. Sinds 1 januari 2019 is het aan de moeder van het kind om de kinderbijslag aan te vragen bij een van de bijslagfondsen van haar keuze.
Meer informatie en de lijst van bijslagfondsen vind je op https://www.wallonie.be/fr/actualites/reforme-des-allocations-familiales

Gezinsverzekering

Met of zonder kinderen, er kunnen gemakkelijk ongelukken gebeuren. Het wordt sterk aangeraden om een gezinsverzekering af te sluiten om een deel van de kosten van ongevallen te dekken.

Verzekeringsmaatschappijen en veel banken in Namen bieden verzekeringen aan:

Cursussen Frans voor gezinnen

  • ILFOP

Rue Saint-Jacques, 28

5000 Namur

https://ilfop.be/index.php/cours-de-francais/

  • IEPSCF

Place de l'Ecole des Cadets, 6

5000 Namur

http://www.iepscf-namur.be/

  • ECOLE INDUSTRIELLE ET COMMERCIALE DE LA VILLE DE NAMUR

Rue Pépin, 2b

5000 Namur

https://eicvn.namur.be/

  • ALPHA 5000

Rue Bruno, 18

5000 Namur

https://www.facebook.com/Alpha5000ASBL/

Pediatrische diensten

Sainte-Elisabeth Ziekenhuis en CHR-Namur hebben beide een afdeling kindergeneeskunde.

Zie de pagina Artsen/Medische zorg op de pagina "Gezondheid".

De ONE biedt ook gratis consulten aan.

School

In België zijn er naast de gesubsidieerde staatsscholen ook scholen die gefinancierd worden door de taalgemeenschap (d.w.z. de Franse Gemeenschap) en gesubsidieerde 'vrije' scholen, die religieuze gemeenschappen van oudsher de vrijheid geven om hun waarden te onderwijzen. De leerplannen en diploma's van de drie systemen worden gelijk erkend en beslaan alle drie onderwijsniveaus (lager, middelbaar en hoger onderwijs). De leerplichtige leeftijd in België ligt tussen 6 en 18 jaar. Het Belgische onderwijs is als volgt gestructureerd:

  • Voorschools onderwijs: voor kinderen van 3 tot 6 jaar
  • Primair onderwijs: voor kinderen van 6 tot 12 jaar
  • Secundair onderwijs: voor kinderen van 12 tot 18 jaar
  • Hoger onderwijs (waaronder Hautes Ecoles en Universiteiten): vanaf 18 jaar.

De lijst met scholen van alle niveaus in Namen en de omliggende gemeenten http://www.namur.be/fr/ma-ville/education.

Classe passerelle

Deze klas is bedoeld voor leerlingen die instromen in de eerste cyclus van het voortgezet onderwijs.

Het Institut Henri Maus in Namen biedt een overgangsjaar aan zodat niet-Franstalige leerlingen een niveau Frans kunnen bereiken waarmee ze het lesprogramma kunnen volgen.

Wekelijks programma:

  • Frans: 20 uur
  • Wiskunde: 8 uur
  • Religie: 2 uur
  • Sport: 2 uur

Contact: +32-(0)81-25.50.80

Het Institut Technique de Namur (ITN) biedt deze cursus ook aan.

Contact : Mevrouw Strypstein, +32-(0)81-72.90.38

Diploma-equivalentie voor je kind

De inschrijving van u of uw kind in een school vereist een procedure voor de erkenning van de gelijkwaardigheid van diploma's.

In alle gevallen moet deze aanvraag voor gelijkwaardigheid worden ingediend bij de Federatie Wallonië-Brussel door de school waar de inschrijving plaatsvindt. Breng daarom alle vereiste documenten mee op de dag van de inschrijving of zo snel mogelijk.

Voor informatie kunt u terecht op: http://www.equivalences.cfwb.be/

Samengevat zijn dit de documenten die in de meeste gevallen vereist zijn:

  • Kind ingeschreven op een kleuterschool: niet van toepassing
  • Kind ingeschreven op een basisschool: rapportages van de afgelopen jaren + een aanwezigheidsverklaring
  • Een kind ingeschreven op een middelbare school: originele geboorteakte, rapportages van de afgelopen drie jaar, origineel document waaruit blijkt dat de administratiekosten zijn betaald (deze komen niet overeen met de daadwerkelijke kosten van inschrijving).

Kinderen die zijn ingeschreven aan een universiteit of hogeschool

Aanvraag in te dienen vóór 15 juli.

Secundary school leaving certificate + transcript, origineel geboortebewijs, motivatiebrief of ingevuld motivatieformulier, origineel document waaruit blijkt dat de leges zijn betaald. Voor studenten die buiten de Europese Gemeenschap naar school zijn geweest, is ook een bewijs van toegang tot het hoger onderwijs vereist.

Ontdek de helpdesk voor onderzoekers