Onderlinge verzekering

Een verzekering is verplicht voor lange verblijven.
Soms dekt je studiebeursovereenkomst al je medische kosten. Zo niet, dan moet je kiezen voor een ziektekostenverzekering of een aanvullende ziektekostenverzekering. Er zijn openbare ziekenfondsen in België.

Als standaard kunnen we je doorverwijzen naar La Mutualité Neutre (voorheen Munalux): rue des Dames Blanches, 24 (081/25.07.60 - https://www.lamn.be/).

Eisen voor de ziektekostenverzekering:

  • Inschrijvingsbewijs van de gemeente;
  • ID-kaart of paspoort;
  • werknemers- of studiebeurscontract;
    bankrekeningnummer.
  • Als u in het bezit bent van uw verblijfsvergunning, raden wij u aan deze bij uw bank te laten zien om uw gegevens bij te werken.

De lidmaatschapskosten bedragen ongeveer € 9,50 per maand. Je ontvangt per post een factuur, documenten en een vel met identiteitsstickers.

De meegeleverde stickers zijn nodig voor de vergoeding van medische kosten. Het bedrag varieert afhankelijk van het soort onderzoek. Voor een afspraak bij een huisarts krijg je ongeveer 70% van het betaalde bedrag terug; de terugbetalingspercentages variëren in het geval van verschillende medische voorschriften, meer specifieke onderzoeken of ziekenhuisopname. Als je besluit België te verlaten, moet je het ziekenfonds hiervan op de hoogte brengen

.

Artsen/medische zorg

Algemene regels

Wanneer u een arts raadpleegt, worden de kosten van het onderzoek mogelijk gedekt door uw ziektekostenverzekering. Momenteel sturen sommige huisartsen dit attest rechtstreeks naar de mutualiteit via een online platform. In dat geval hoef je dit document niet meer mee te nemen naar je ziekenfonds.

Mutuale verzekerden in België moeten dit bewijsstuk voorleggen aan het ziekenfonds om terugbetaald te worden. De bedragen variëren afhankelijk van het soort onderzoek (70% voor een onderzoek door een huisarts).

Leden van andere ziektekostenverzekeringen moeten het bewijsstuk naar de verzekeringsmaatschappij sturen om terugbetaling te krijgen. Zie de voorwaarden in het verzekerings- of beurscontract.

Gezondheidspraktijk bij UNamur

Twee huisartsen zijn beschikbaar voor internationale studenten en onderzoekers:

  • Dr. Mathilde DAVID (Mme) : 0493 85 24 55
  • Dr. Floriane MABILLE (Mme) : 0467 06 36 41

Het medisch bezoek is open van 12:30 tot 13:30 in de medische permanentie: begane grond van de Sociale Sector (Brunostraat 7). Meer informatie

Bijstand voor personen van buitenlandse afkomst

CLINIQUE DE L'EXIL
Rue Docteur Haibe, 4 - 5002 Saint-Servais

Telefoon: +32-81-77.68.19 +32-81-77.68.19

clinique.exil@province.namur.be

Zie ook de bemiddelingsagent in de rubriek "Ziekenhuizen" hieronder.

Dokters op afroep

http://www.1733.be (ook in het Engels).

Apotheek

http://www.newpharma.be/pharmacie/misc/resources/pharmacie-de-garde.html#pharmacies-garde-internet

Tandartsen

https://www.dentiste.be/

Ziekenhuizen

Spoedeisende hulp, kinderconsulten, specialistische consulten. In ziekenhuizen zijn bemiddelingsmedewerkers beschikbaar: zij fungeren als tussenpersoon tussen artsen en patiënten om te helpen met alle culturele aspecten van medische behandelingen en met vertalingen.

  • CLINIQUE ET MATERNITÉ SAINTE ELISABETH

Place Louise Godin, 15 - 5000 Namur

Algemeen tel: 081 72 04 11

http://www.cmsenamur.be/

Urgenties : 081 72 04 31

  • CENTRE HOSPITALIER REGIONAL DE NAMUR CHRN (HÔPITAL RÉGIONAL DE NAMUR)

Avenue Albert 1er, 185 - 5000 Namur

Algemeen : 081 72 61 11

http://www.chrn.be/

Urgences : 081 72 67 07

  • CLINIQUE SAINT-LUC

Rue Saint-Luc, 8 - 5004 Bouge

Algemeen : 081 20 91 11

www.st-luc-bouge.be

Urgentie : 081 20 91 00

  • CHU MONT GODINNE

Avenue G. Thérasse, 1 - 5530 Godinne (Yvoir)

Algemeen : 081 42 21 11

http://www.uclmontgodinne.be/ghome.php

Gezondheidskaarten

Gezondheidskaart

In België bestaat er geen gezondheidskaart in de strikte zin van het woord. Je identiteitskaart of elektronische verblijfsvergunning fungeert als je gezondheidskaart. Er is wel een document voor kinderen of inwoners die hebben gekozen voor een papieren verblijfsvergunning, evenals een Europese ziekteverzekeringskaart die inwoners dekt als ze in Europa reizen.

ISI+-kaart

Deze kaart is bedoeld voor kinderen jonger dan 12 jaar en jongeren en volwassenen die geen elektronische kaart hebben. Deze kaart moet worden getoond in gezondheidsgerelateerde procedures: apotheek, ziekenhuis, medisch centrum...

Je moet de kaart aanvragen bij je ziekenfonds. Deze kaart is alleen geldig in België. Voor gezondheidsinterventies buiten België moet je je Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) gebruiken, die je ook bij je ziekenfonds kunt aanvragen.

Europese ziekteverzekeringskaart

Voordat je in Europa op reis gaat, moet je deze gratis kaart aanvragen bij je ziekenfonds. De kaart is geldig voor het lopende kalenderjaar en is persoonlijk voor jou; je moet voor elk gezinslid een aparte kaart aanvragen.

Ontdek de helpdesk voor onderzoekers

SVG

Documenten

Inhoud bekijken
SVG

Familie

Inhoud bekijken
SVG

Bank

Inhoud bekijken
SVG

Belastingen en sociale zekerheid

Inhoud bekijken