This page is currently being translated
Sciences études

Je bachelor begint met een stevige basis in algemene natuurkunde.

Hij gaat dan geleidelijk over naar meer geavanceerde vakken waarvan het onderwijs grotendeels is gebaseerd op recente ontwikkelingen in het onderzoek: astrofysica, kwantummechanica, elektrodynamica, vastestoffysica, kernfysica...

Vanaf het eerste jaar leer je experimentele vaardigheden ontwikkelen die je al snel in staat stellen om deel te nemen aan de activiteiten van de onderzoekslaboratoria van de natuurkundeafdeling.

Naast de natuurkundevakken krijg je een grondige opleiding in wiskunde, scheikunde en informatica. Je ontwikkelt ook je beheersing van het Engels om wetenschappelijke artikelen te kunnen lezen en schrijven.

Een menselijke dimensie maakt je bacheloropleiding compleet met een historische en filosofische benadering van de wetenschappen.

Je bacheloropleiding is zeer breed en van hoog niveau. Het is een ideale voorbereiding op masterstudies natuurkunde in Namen of elders in Europa.

Sciences études

Je hebt een goede start gemaakt

  • je bent nieuwsgierig en enthousiast over de verschijnselen om je heen;
  • je voelt je thuis in wiskunde en wetenschap;
  • je geeft blijk van nauwkeurigheid en precisie;
  • je hebt gevoel voor synthese.

Lesmethoden

Cursussen, oefensessies, praktisch werk, individuele en groepsprojecten, innovatieve lesmethoden - alles wordt gedaan om ervoor te zorgen dat je de concepten onder de knie krijgt.

De colleges worden geïllustreerd met experimenten, multimedia-animaties, video's, etc. en zijn gebaseerd op cursusmateriaal (boeken, syllabi, etc.).

De praktijk- en oefensessies, georganiseerd in kleine groepen, stellen je in staat om onder begeleiding van een assistent de nauwkeurigheid en technieken te ontdekken die specifiek zijn voor elke discipline.

Om metingen te verrichten en deze te interpreteren, leer je werken in een laboratorium en gebruik je precisieapparatuur en hoogwaardige specifieke leermiddelen. Op deze manier observeer je proefondervindelijk bepaalde wetten of verschijnselen die in de meer theoretische lessen worden beschreven.

Veel docenten hebben "flipped classes" geïntroduceerd. Je maakt thuis kennis met de theorie en in de aula wordt actief, interactief lesgegeven!

In je eerste bachelorblok neem je deel aan een algemeen natuurkundig onderzoek "mini-project" waarin je als jonge onderzoekers werkt aan een creatief antwoord op een uitdaging waarin technologie een belangrijke rol speelt.

Sciences études

Tot slot willen de docenten graag beschikbaar blijven om je vragen te beantwoorden en je te helpen beter te worden.

Helpen om te slagen

Er komen veel uitdagingen kijken bij een jaar studeren aan de universiteit.

Om je te helpen deze uitdagingen aan te gaan, ondersteunen we je bij het ontwikkelen van je disciplinaire, methodologische en menselijke vaardigheden... met de steun van vele professionals.

Voorbereidende cursussen, geïndividualiseerde hulp... Ontdek de programma's die zijn opgezet voor je opleiding.

Na het baccalauréat: de masteropleiding

De Universiteit van Namen organiseert:

direct toegankelijk na het behalen van je bachelordiploma in de natuurwetenschappen.

Alles opvouwen
Alles uitvouwen
Alles opvouwen
Alles uitvouwen
Alles opvouwen
Alles uitvouwen
Alles opvouwen
Alles uitvouwen

Les métiers des physiciens

Métiers des physiciens

Carrières in de natuurkunde

Verschillende vaardigheden

Dankzij hun algemene multidisciplinaire opleiding (natuurkunde, wiskunde, informatica, fysische scheikunde, nieuwe materialen...) staat er voor natuurkundigen een vrij brede waaier aan loopbanen open: universitair onderzoek, onderwijs, computergerelateerde activiteiten, ontwikkelingsactiviteiten in de industrie en ziekenhuizen...

Sterk en rigoureus, met goede analytische vaardigheden, uitstekende wiskundige modelleringscapaciteiten en een schat aan uitgebreide wetenschappelijke cultuur, dragen fysici bij aan de vooruitgang van kennis en de ontwikkeling van toepassingen ten dienste van de mensheid.

Al deze vaardigheden met een hoge toegevoegde waarde maken fysici tot gewaardeerde professionals op de arbeidsmarkt.

De grenzen van onze kennis verleggen

Uit een enquête bij onze alumni blijkt dat meer dan de helft van de jonge afgestudeerden hun professionele leven begint met ervaring in wetenschappelijk onderzoek, voornamelijk in een academische omgeving, in België of in het buitenland. Universiteiten en openbare fondsen financieren de voltooiing van een doctoraat (meestal 4 jaar) of kennen beurzen toe voor deelname aan een onderzoeksprogramma.

Andere fysici verrichten hun onderzoekswerk in geavanceerde onderzoeksinstituten in zeer specifieke domeinen (bijvoorbeeld CENAERO, een excellentiecentrum voor luchtvaart in Gosselies, CERN, het laboratorium voor deeltjesfysica in Genève, SCK-CEN, het centrum voor de studie van kernenergie in Mol of het Koninklijk Meteorologisch Instituut).

Ontwikkelen van industriële toepassingen

In industriële omgevingen zijn fysici ook betrokken bij de ontwikkeling van hoogtechnologische of zeer specifieke producten (bijv. behandeld glas om energie te besparen, veiliger plaatstaal voor de auto-industrie, cyclotrons voor nucleaire geneeskunde, enz.) Ze zijn ook te vinden aan het hoofd van belangrijke verantwoordelijkheden stroomafwaarts van onderzoek en ontwikkeling, met name in productieafdelingen.

Informatica en telecommunicatie

Een gedegen IT-achtergrond maakt fysici operationeel in IT-dienstverlenende bedrijven (consultancy) of in elk type gebruikersorganisatie (bank, verzekeringsmaatschappij,
enz.). Met name de telecommunicatiesector doet een beroep op de expertise van fysici vanwege hun vaardigheden op het gebied van optica, elektronica of zelfs informatieverwerking.

Het overbrengen van een passie voor de werkelijkheid

Onder de activiteiten die openstaan voor fysici, blijven het onderwijs en de opleidingswereld in het algemeen zeer levendig. Meer dan 15% van onze professioneel actieve afgestudeerden brengen hun passie voor de werkelijkheid over door les te geven in natuurkunde, exacte vakken en wiskunde in de Haute École of de bovenbouw van het middelbaar onderwijs.

Fysica en geneeskunde

In de ziekenhuisomgeving werken fysici samen met artsen: ze nemen deel aan het opstellen van behandelplannen voor patiënten die nucleair worden behandeld; ze zorgen voor de kwaliteitscontrole van verschillende medische beeldvormingsapparatuur; ze dragen ook bij aan de ontwikkeling van nieuwe analysetechnologieën.

Expert natuurkundigen

De overheid doet een beroep op de deskundigheid van natuurkundigen. Zij sturen het beleid op het gebied van energie, milieu, ruimte enzovoort, bijvoorbeeld door adviezen uit te brengen over onderzoeksprioriteiten.

Testimonials van oud-studenten

Het onderzoeksinstituut waar ik werk, houdt zich bezig met de samenstelling van onze atmosfeer en de luchtkwaliteit. We ontwikkelen analytische technieken om
continu de concentratie van een aantal belangrijke atmosferische gassen te meten met behulp van satelliet- en grondinstrumenten. Deze activiteiten worden uitgevoerd in een internationale context in samenwerking met belangrijke Europese agentschappen zoals ESA en EUMETSAT.

Christophe - Institute of Space Aeronomy

Dankzij het werk dat ik heb verricht tijdens mijn proefschrift bij UNamur en de ontmoetingen die ik heb opgedaan, ben ik nu postdoctoraal onderzoeker bij Lawrence Berkeley National Lab in Californië. Mijn tijd is verdeeld tussen laboratoriumwerk, het analyseren van resultaten en het schrijven van artikelen of wetenschappelijke projecten. In het laboratorium zijn de uit te voeren taken divers en omvatten sommige zeer technische aspecten en andere zeer gespecialiseerde, zoals laseruitlijning, monstervoorbereiding en gegevensverwerving. De analyse van de resultaten omvat ook de ontwikkeling van codes.

Frédéric - Lawrence Berkeley National Lab

Bij UNamur heb ik een gedegen achtergrond in de natuurkunde en een passie voor optische verschijnselen in levende organismen, zoals de kleuring daarvan, opgedaan. Momenteel doe ik onderzoek naar de fluorescentie van kevers en vlinders. Dit onderzoek is interdisciplinair en stelt me in staat om niet alleen met natuurkundigen samen te werken, maar ook met biologen, scheikundigen en ingenieurs. Het doel is om de invloed van kleur op het gedrag van levende organismen te begrijpen met het oog op de ontwikkeling van nieuwe technologische toepassingen die zijn geïnspireerd op de natuur.

Sébastien - University of Exeter in het Verenigd Koninkrijk

Na mijn scriptie aan de UNamur, waar ik gedegen multidisciplinaire kennis heb opgedaan, heb ik twee jaar als postdoc gewerkt bij een instituut voor mariene biologie in San Diego. Nu werk ik als bedrijfsadviseur, op alle niveaus: marktonderzoek, reorganisatie van verkoop en inkoop, ondersteuning bij aanbestedingen.

Annick - H & Z