This page is currently being translated
Medecine études

Sinds 2020 organiseert de Universiteit van Namen de master in de farmaceutische wetenschappen als een gezamenlijke graad met de UCLouvain.

Na meer dan 50 jaar onderwijs en onderzoek op farmaceutisch gebied, rolt de UNamur haar opleidingsaanbod uit en biedt vanaf september 2020 de volledige opleiding farmacie aan.

De master in farmaceutische wetenschappen, georganiseerd als een gezamenlijke graad met UCLouvain, combineert de sterke punten en expertise van de twee universiteiten om u specialisten in geneesmiddelenbehandelingen en gezondheidsproducten te maken.

Medecine études

Uw doelstellingen

  • op verantwoorde wijze geneesmiddelen en gezondheidsproducten afleveren, zorgplannen voor patiënten opstellen en toezicht houden op hun medicatie;
  • patiënten informeren en adviseren om een juist en rationeel gebruik van geneesmiddelen en andere gezondheidsproducten te bevorderen en hen aan te moedigen een gezonde levensstijl aan te nemen (ten behoeve van de volksgezondheid);
  • officiële en magistrale bereidingen maken, het ontwerp- en ontwikkelingsproces in de industrie begrijpen ;
  • de kwaliteit van geneesmiddelen controleren door ervoor te zorgen dat ze traceerbaar zijn tijdens de productie-, vervoer-, overbrengings- en opslagfasen;
  • wetenschappelijke en regelgevende controles uitvoeren in verband met het veilige gebruik van geneesmiddelen (geneesmiddelenbewaking) en de farmaceutische dossiers van patiënten bijwerken (interacties tussen geneesmiddelen, intoleranties, allergieën, bijwerkingen, contra-indicaties, enz.
  • uw communicatie aanpassen aan uw gesprekspartner en een vertrouwensrelatie met patiënten opbouwen;
  • de ethische principes (nauwgezetheid, deontologie, zorgvuldigheid, nauwkeurigheid en respect voor vertrouwelijkheid) en voorschriften respecteren die inherent zijn aan het beroep van apotheker;
  • communiceren met andere spelers in de wetenschappelijke en medische wereld (bijv. artsen om een behandelplan op te stellen). contact opnemen met artsen om een behandelingsplan op te stellen als er een interactie met een geneesmiddel wordt vastgesteld, als een product ontbreekt of uit de handel wordt genomen, enz.)
  • De voordelen van training

    • Innovatieve, professionaliserende opties

      Originele opties in 'Drug Development' (in het Engels) en 'Management' leiden je op in de ontwikkeling van nieuwe (bio)therapeutische moleculen of begrippen als farmaceutische industrie en farmaceutisch management.

    • Speciale faciliteiten in een universiteit op mensenmaat

      In het hart van de stad Namen profiteer je van faciliteiten die speciaal zijn gewijd aan toekomstige apothekers: galenisch laboratorium, didactische apotheek, praktische werkruimte, collegezaal, studieruimte...

    • Een co-graduatie

      Je profiteert van het onderwijs van deskundige professoren van de Universiteit van Namen en de UCLouvain en bent afgestudeerd aan beide universiteiten. Een extra pluspunt voor je cv en je opleiding!

    Het programma

    De master in farmaceutische wetenschappen, die voornamelijk op de campus van de Universiteit van Namen wordt georganiseerd, leidt toekomstige medicijnspecialisten op over een periode van twee jaar.

    Dit interdisciplinaire programma omvat theoretische cursussen, praktisch en gericht werk en simulatieseminars. Het biedt de rigoureuze wetenschappelijke basis voor het oplossen van praktische problemen die zich voordoen in de verschillende beroepsoriëntaties van apothekers; in de apotheek, in een onderzoekslaboratorium of in de industrie.

    In het algemeen wordt gestreefd naar uitmuntendheid in de beroepsuitoefening ten behoeve van de volksgezondheid.

    Afhankelijk van de richting die je aan je programma geeft, kies je een finaliteit en een optie.

    De gespecialiseerde afstudeerrichting laat je kennismaken met beroepsmogelijkheden in de farmacie en daarbuiten (farmaco-economie, klinische biologie, farmaceutische industrie, etc.).

    Je voltooit een bibliografisch proefschrift over een onderwerp op farmaceutisch gebied dat je interesseert.

    Opties

    • "Geneesmiddelenontwikkeling: non-clinical and clinical" - georganiseerd aan de Universiteit van Namen en gedoceerd in het Engels- om alle fasen in de ontwikkeling van een nieuwe molecule voor therapeutische doeleinden te ontdekken en uw kennis op wetenschappelijk en regelgevend niveau te ontwikkelen voor een toekomstige carrière in de industrie;
    • "management" georganiseerd aan de Universiteit van Namen- om managementvaardigheden te verwerven die nuttig zijn in de meeste professionele toepassingen. Bijzondere aandacht wordt besteed aan apotheekbeheer;
    • "dispensing" - gedeeltelijk georganiseerd aan de Universiteit van Namen en aan de UCLouvain op de campus van Woluwé - om je apotheekkennis te verdiepen in specifieke populaties (zwangere vrouwen, pediatrie, geriatrie), alternatieve geneesmiddelen, verslavingszorg en dermatologie.

    Een didactische apotheek dompelt je onder in praktijksituaties om je houding, kennis en communicatie met patiënten te professionaliseren: video's, rollenspellen, analyse van het werk van apothekers die gefilmd worden tijdens de uitvoering van hun taken...

    Je opleiding wordt afgesloten met de voltooiing van een wettelijk verplichte apotheekstage van 6 maanden.

    Eersthulptraining om effectief te leren reageren in noodsituaties en theoretische en praktische training worden je aangeboden als onderdeel van vaccinatie in de apotheek.

    Master in de farmaceutische wetenschappen

    De Universiteit van Namen organiseert ook de master 120 in farmaceutische wetenschappen, diepgaand.

    Sous réserve de modifications - version définitive disponible dès le 1er juin 2024.
    Alles opvouwen
    Alles uitvouwen
    Alles opvouwen
    Alles uitvouwen

    De banen van apothekers

    De apotheek is de traditionele sector voor apothekers. Vroeger waren alle taken van apothekers daar gecentraliseerd. Ze bereidden geneesmiddelen op voorschrift van een arts en maakten "magistrale bereidingen" - pillen, siropen en tabletten - van stoffen van biologische of minerale oorsprong, die meestal zelf in de apotheek werden bereid en geanalyseerd. Ze verstrekten hun eigen preparaten aan patiënten, waarvoor ze de facto de volledige verantwoordelijkheid droegen.

    Wetenschappelijke en sociale ontwikkelingen, met name de opkomst van de farmaceutische specialiteit, hebben het overwicht van deze rollen veranderd. Aanpassing aan deze nieuwe situatie betekent dat, geconfronteerd met een steeds complexer en gevarieerder therapeutisch arsenaal, de dominante rol van apothekers tegenwoordig is om perfecte kennis te hebben van de geneesmiddelen die ze verstrekken en de effecten ervan. Meer dan ooit zijn zij de laatste verdedigingslinie tussen geneesmiddelen en patiënten, die zij moeten kunnen begeleiden en adviseren over het gebruik ervan.

    Zowat 70% van de afgestudeerden kiest voor het beroep van officineapotheker. Apothekers worden twee keer zo vaak geraadpleegd als artsen en genieten een enorm vertrouwenskapitaal onder de bevolking. Hun rol als adviseurs bij de verstrekking van geneesmiddelen, farmaceutische controle en ondersteuning van patiënten is essentieel. Om deze taak te vervullen, is het belangrijk om een gedegen kennis te hebben van geneesmiddelen en de verschillende pathologieën, en om goed te kunnen luisteren en communiceren.

    Apothekers kunnen ook een belangrijke rol spelen op allerlei andere gebieden die moeilijk op te noemen zijn. Apothekers maken bijvoorbeeld nuttig gebruik van hun vaardigheden op het gebied van toxicologie, hygiëne en milieubescherming, voedselanalyse, cosmetologie, diëtetiek, fytotherapie, enzovoort, maar ook op het gebied van onderzoek en hoger en universitair onderwijs.

    In de farmaceutische industrie hebben industriële apothekers hun plaats in onderzoek en ontwikkeling (ontwikkeling van geneesmiddelen, galenica, analyse, enz.), dragen ze bij aan klinische studies, zijn ze betrokken bij regelgevende zaken over onder andere de registratie van geneesmiddelen en zijn ze verantwoordelijk voor de productie, controle (QC) en kwaliteitsborging (QA) van het geneesmiddel. Tot slot moeten bepaalde sleutelfuncties worden ingevuld door industriële apothekers.

    In ziekenhuizen beheren ziekenhuisapothekers de farmaceutische afdeling. Ze zijn verantwoordelijk voor de productie, controle, analyse, sterilisatie en uitgifte van geneesmiddelen en beheren de ziekenhuisapotheek. Ze zijn gespecialiseerd in geneesmiddelen en medische apparatuur (prothesen, chirurgische apparatuur, enz.) en staan voortdurend in contact met het verplegend personeel (artsen, verpleegkundigen, enz.).

    In ziekenhuizen maken klinische apothekers deel uit van het zorgteam. Zij staan ook in contact met patiënten en hebben als doel het gebruik van geneesmiddelen te optimaliseren (rationele keuze, bijwerkingen, kosten...).

    Farmacologen-biologen beheren het laboratorium voor klinische biologie (of medische analyse) in de privésector of in ziekenhuizen. Ze zijn niet alleen verantwoordelijk voor de kwaliteit van de analyses, maar ook voor de interpretatie ervan. Door de informatie die ze verstrekken, dragen ze, in samenwerking met de artsen, bij aan de diagnose van de ziekte. Klinische biologie omvat drie hoofdgebieden: medicinale chemie (analyse van chemische en biochemische componenten, toxicologie, enz.), hematologie (analyse van bloedcellen en eiwitten, immunologie, enz.) en microbiologie (analyse van bacteriën, virussen, parasieten, enz.).

    Radiofarmaceuten zijn verantwoordelijk voor de productie en controle van radio-isotopen voor diagnostisch (medische beeldvorming) en therapeutisch (radiotherapie) gebruik.

    Een aantal overheden en organisaties doet een beroep op de vaardigheden van apothekers. Het gaat om overheidsinstanties (bv. het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, dat de Apotheekinspectie organiseert), het leger (Gezondheidsdienst), overheidsorganen (INAMI, ziekenfondsen), beroepsorganisaties (Belgische Farmaceutische Vereniging, Dienst Geneesmiddelencontrole...) of humanitaire organisaties (Apothekers zonder Grenzen).