Op deze pagina vindt u een verslag van alle acties en activiteiten die aan de Universiteit van Namen werden ondernomen in het kader van het Sustainable Development Goal #12 van de Verenigde Naties: "Verantwoord consumeren en produceren".

Zoek op

Ontdek alle publicaties over de duurzame ontwikkelingsdoelstelling "Verantwoorde consumptie en productie" op het UNamur onderzoeksportaal.

Onderwijs

  • Master in Smart Rurality: met "Smart Rurality" of "intelligente ruraliteit" leer je hoe je, in samenwerking met een veelheid aan belanghebbenden, veranderende plattelandsgebieden kunt organiseren om het welzijn van burgers en economische, sociale en ecologische duurzaamheid te bevorderen.
  • Bijscholing in Duurzame Ontwikkeling: 75 uur om de kwesties van duurzame ontwikkeling te begrijpen en deze te integreren in je professionele kader.

Sociale impact en acties

Institutionele initiatieven

Service voor infrastructuur- en campusbeheer (SIGeC)

Energie: De missie van de Service voor infrastructuur- en campusbeheer (SIGeC) van UNamur draait om verschillende activiteitengebieden met betrekking tot energie:

  • goed beheer van energieverbruik
  • bouw, renovatie en onderhoud van gebouwen

Vind meer informatie.

Afval recyclen: Activiteiten op een universiteitscampus (studentenleven, onderzoek, administratie, onderwijs, catering) genereren een aanzienlijke hoeveelheid verschillende soorten afval. Omdat het beste afval het afval is dat er niet is, zet UNamur zich in voor het verminderen en sorteren van afval, het vergemakkelijken van recycling en hergebruik. Vind meer informatie.

Recycling van wetenschappelijke apparatuur: De Universiteit van Namen heeft een schenking van apparatuur ontvangen van Quality Assistance, CRO uit Thuin. Deze apparatuur draagt nu bij aan de onderzoeksprojecten die in verschillende laboratoria worden ontwikkeld.

Elk jaar trekt de UNamur erop uit in de oude boomgaard van het Domaine d'Haugimont

Elk jaar organiseert de UNamur een evenement in de oude boomgaard van het Domaine d'Haugimont. De hele dag door worden er allerlei activiteiten aangeboden: marauders met gratis maraudertasjes, uitleg over het beheer van de biologische boomgaard, kinderactiviteiten, informatiestands, begeleide en becommentarieerde wandelingen, enz.
Vind meer informatie.

Kotélocal

Ondersteund door UNamur is de Kotélocal een project kot (KàP) om mensen bewust te maken van lokale en duurzame consumptie. Het doel is om studenten en niet-studenten bewust te maken van en oplossingen te bieden voor problemen op het gebied van duurzame ontwikkeling.
Meer info op Facebook.

Samenwerkingen en partnerschappen

Samenwerking België - Tunesië

Op donderdag 29 september 2022 verwelkomden de vicerector Internationale Betrekkingen, de dienst Internationale Betrekkingen en het departement Geologie professor Fakher Jamoussi (Tunesië) in het kader van het project "Tunesië in beweging - 2022". De teams van professoren Johan Yans en Fakher Jamoussi werken al meer dan twintig jaar samen op wetenschappelijk, educatief en menselijk vlak om de fantastische ondergrond van Tunesië optimaal te benutten. Vind meer informatie.

De Green Deal

Met de Green Deal en de samenwerking met Happy Hours Market zet UNamur zich in om campusvoedsel duurzaam en lokaal te maken. Vind meer informatie.

Inzamelingen met externe partners

UNamur heeft een inzamelingsactie georganiseerd voor ongebruikte smartphones. Het heeft ook een kledinginzamelingsactie voor daklozen georganiseerd.

Onderzoeksinstituten

Institute of Life, Earth and Environment (ILEE)

Onderzoek aan het Institute of Life, Earth and Environment (ILEE) sluit aan bij verschillende Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties. Zo wordt bijvoorbeeld de invloed van meerdere stressfactoren en/of vervuilende stoffen op organismen maar ook op ecosystemen bestudeerd en worden oplossingen gezocht om hun weerstand en veerkracht te versterken en/of schadelijke producten te beperken.

Daarnaast draagt het ILEE door het prospecteren en karakteriseren van geologische hulpbronnen en het integreren van menselijk gebruik door de eeuwen heen, van de Oudheid tot het huidige Antropoceen, bij aan een beter duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen, waarbij architectuur en kunst in het bijzonder worden geïntegreerd. De overgang naar een duurzamere landbouw wordt onderzocht aan de hand van het concept ecosysteemdiensten, met behulp van kartering, modellering en geïntegreerde beoordeling. De gevolgen van klimaatverandering op migraties en interacties tussen de verschillende agentia die verantwoordelijk zijn voor de overdracht van vectoroverdraagbare en zoönotische ziekten staan ook centraal in het onderzoek van ILEE.

Vind meer.