Op deze pagina vindt u een verslag van alle acties en activiteiten die de Universiteit van Namen heeft ondernomen in het kader van Sustainable Development Goal #14 van de Verenigde Naties: "Aquatic Life".

Zoek op

Ontdek alle publicaties met betrekking tot het duurzame ontwikkelingsdoel "Aquatisch leven" op het UNamur-onderzoeksportaal.

Een paar voorbeelden:

  • Verspilling van aquacultuur in Vietnam, gevaarlijk voor het ecosysteem. P. Kestemont. Vind meer informatie.
  • Siensano-project: CoVWWSurv - Nationale surveillance van SARS-CoV-2 en varianten daarvan in afvalwater. B. Muylkens. Vind meer informatie.
  • Inzicht in epigenetica voor behoud van biodiversiteit. F. Silvestre. Informatie.
  • Maas Saumon 2000 project: Herstel van een Atlantische zalmpopulatie in het stroomgebied van de Maas. P. Kestemont. Meer weten over het project Meuse Saumon 2000...
  • Life4Fish: Luminus en zijn partners (UNamur, ULiège, Profish technologies, EDF R&D), gesteund door de Europese Commissie, besloten verschillende middelen te testen en te valideren om twee soorten over grote afstanden trekkende vissen in de Maas, de Europese aal en de Atlantische zalm, te beschermen. Het Life4Fish programma was geboren. Het doel is om de bescherming van deze twee soorten te combineren met de duurzame exploitatie van waterkrachtcentrales. Via Life4Fish hopen de partners een actieve bijdrage te leveren aan het behoud van de biodiversiteit in het kader van de productie van hernieuwbare energie. P. Kestemont. Meer informatie...

Sociale impact en acties

Institutionele initiatieven

Bewustmakingsacties

Tentoonstelling "De gezondheid van onze rivieren: in gevaar?"

De tentoonstelling, georganiseerd door de Confluent des Savoirs (CDS), de wetenschappelijke bemiddelingsunit van UNamur, presenteerde de verschillende fasen van het Europese Interreg DIADeM-project. De rondleiding was verdeeld in twee delen, het ene gericht op volwassenen en het andere op jongeren (9-14 jaar - aangepast aan schoolniveaus van 3e lager tot 2e middelbaar). In het kader van het Festival International Nature Namur werd een boekje voor jongeren, gemaakt door de CDS, gratis ter beschikking gesteld. Meer info...

Tentoonstelling | water in al zijn vormen

In het kader van de 27e editie van het Festival International Nature de Namur (FINN) werden medewerkers en leerlingen uitgenodigd om hun beste foto's over het thema water tentoon te stellen op Quai 22. Vind meer info...

Meren op het Domaine d'Haugimont

Het Domaine d'Haugimont ligt in het hart van het platteland van Condruz, in de gemeente Gesves, 18 km ten zuidoosten van Namen. Sinds 1978 is het een uitzonderlijk onderwijs- en onderzoekscentrum voor studenten en wetenschappers van de Universiteit van Namen.

Project: de aanleg van 6 vijvers op het domein van Haugimont, in samenwerking met SPW Research.

Samenwerkingen en partnerschappen

SIENSANO - CoVWWSurv - Nationale surveillance van SARS-CoV-2 en zijn varianten in afvalwater

UNamur, in samenwerking met UAntwerpen en UGent, werkt aan het COVWWSURV. Het gaat om het opzetten van een surveillance van het coronavirus (SARS-CoV-2) via afvalwateranalyse, met als doel de vroegtijdige detectie van belangrijke veranderingen in de circulatie van het virus in de bevolking. Dit surveillancesysteem bestrijkt ongeveer 45% van de Belgische bevolking via de analyse van afvalwater dat tweemaal per week de zuiveringsinstallaties binnenkomt.

Partnerschap met de Universiteit van Lotharingen

De URBE en de UR AFPA zijn beide experts op het gebied van aquacultuur. Het doel van dit project is om de effecten van domesticatie op de voortplanting en het welzijn van nieuwe soorten in de aquacultuur te begrijpen. Het idee van dit onderzoekspartnerschap is om meer leden van de onderzoekseenheden te betrekken bij interinstitutionele samenwerking en om complementaire vaardigheden samen te brengen. Het onderzoeksproject zal ook minimaal 3 proefschriften financieren, waarvan er één gezamenlijk wordt gesuperviseerd en de andere twee gezamenlijk worden gepromoot. Vind meer informatie...

River clean up

Deelname van een UNamur-team aan de operatie River Clean Up. Vind meer informatie...

Onderzoeksinstituten

Instituut voor Leven, Aarde en Milieu (ILEE)

Onderzoek aan het Instituut voor Leven, Aarde en Milieu (ILEE) sluit aan bij verschillende Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) die zijn gedefinieerd door de Verenigde Naties. Zo wordt de invloed van meerdere stressfactoren en/of vervuilende stoffen op organismen maar ook op ecosystemen bestudeerd en worden oplossingen gezocht om hun weerstand en veerkracht te versterken en/of schadelijke producten te beperken.

Daarnaast draagt het ILEE door het prospecteren en karakteriseren van geologische hulpbronnen en het integreren van menselijk gebruik door de eeuwen heen, van de Oudheid tot het huidige Antropoceen, bij aan een beter duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen, waarbij architectuur en kunst in het bijzonder worden geïntegreerd. De overgang naar een duurzamere landbouw wordt onderzocht aan de hand van het concept ecosysteemdiensten, met behulp van kartering, modellering en geïntegreerde beoordeling. De gevolgen van klimaatverandering op migraties of de interacties tussen de verschillende agentia die verantwoordelijk zijn voor de overdracht van vectoroverdraagbare en zoönotische ziekten staan ook centraal in het onderzoek aan het ILEE.

Vind meer informatie...

Unité de recherche en biologie environnementale et évolutive (URBE)

De roeping van het URBE is het bestuderen van waterorganismen en hun interacties met het milieu. Het combineert vergelijkende biologie (verschillende soorten bestudeerd) en integratieve biologie (verschillende niveaus van biologische integratie). De onderzoeksteams richten zich op vier hoofdgebieden, variërend van de studie van genomen tot ecosystemen, organismen en populaties. Geavanceerde laboratoriumtechnieken worden gecombineerd met veldstudies in verschillende aquatische ecosystemen. De eenheid is nauw betrokken bij de opleiding van studenten, met name via de samen met de UCL georganiseerde Masters in Organismal Biology and Ecology.

Vind meer informatie...

Ecobim 2022 internationale conferentie - Langetermijneffecten van verontreiniging op mensen en ecosystemen

De verontreiniging van oceanen, rivieren en bodems wordt tegenwoordig beschouwd als een belangrijke parameter van wereldwijde verandering, vergelijkbaar met de opwarming van de aarde en het verlies aan biodiversiteit. De duizenden chemische stoffen (pesticiden, microplastics, metalen, enz.) die voortdurend in natuurlijke habitats worden geloosd, hebben langetermijneffecten op zowel de menselijke gezondheid als ecosystemen. Het doel van deze conferentie is om samen met een aantal wetenschappers de langetermijnrisico's van vervuiling te evalueren, met name door een conferentie voor het grote publiek - Langetermijneffecten van vervuiling op mensen en ecosystemen - in het programma op te nemen. Meer informatie over de conferentie...

Spin-off

e-biom

Ontstaan met steun van het SPW Research FIRST Spin-off programma, e-biom is een biologisch en milieuadviesbureau verbonden aan een multidisciplinair laboratorium is gespecialiseerd in biomonitoring, ecologische en biologische studies.

Vind meer informatie...

TRAQUA

De spin-off TRAQUA, die is opgericht met steun van het SPW Research FIRST Spin-off programma, is een adviesbureau dat is gespecialiseerd in analyse- en monitoringstechnieken voor waterstromen. Het biedt technologische oplossingen en expertise op maat voor alle hydrogeologische of hydrologische problemen (analyse, diagnose, monitoring).

Vind meer informatie...