Op deze pagina vindt u een verslag van alle acties en activiteiten die de Universiteit van Namen heeft ondernomen in het kader van United Nations Sustainable Development Goal #6: "Schoon water en sanitaire voorzieningen".

Zoek op

Ontdek alle publicaties over het duurzame ontwikkelingsdoel "Schoon water en sanitaire voorzieningen" op het UNamur-onderzoeksportaal.

Sociale impact en acties

Institutionele initiatieven

Samenwerkingsverband met de Universiteit van Lotharingen

De onderzoekseenheid voor milieu- en evolutiebiologie (URBE) en de UR AFPA zijn beide experts op het gebied van aquacultuur. Het doel van dit project is om inzicht te krijgen in de effecten van domesticatie op de voortplanting en het welzijn van nieuwe soorten in de aquacultuur.

Het idee van dit onderzoekssamenwerkingsverband is om meer leden van de onderzoekseenheden te betrekken bij interinstitutionele samenwerking en om complementaire vaardigheden samen te brengen. Het onderzoeksproject zal ook minimaal 3 proefschriften financieren, waarvan er één gezamenlijk wordt gesuperviseerd en de andere twee gezamenlijk worden gepromoot.

Meer info.

Duurzaam inkopen en verbruik

Er zijn verschillende initiatieven genomen om het waterverbruik in de instelling te verminderen:

  • onderhoud: systematische opsporing van waterlekken en analyse van het water dat in de leidingen circuleert
  • toiletten:
    • toiletten doorspoelen met waterbesparende apparatuur en urinoirs uitrusten met een automatische spoeling (een actie die nu 3000 kubieke meter water per jaar bespaart)
    • reinwaterspoeltoiletten in de nieuwe Faculteit Wetenschappen
  • laboratoria: koelsysteem voor wetenschappelijke machines met gerecycled water in een gesloten circuit in plaats van stadswater

Meer informatie.

CDS-tentoonstelling - Santé de nos rivières: en péril?

Een groep Frans-Waalse partners van universiteiten, analyselaboratoria en belanghebbenden op het gebied van water heeft het Europese DIADeM-project gelanceerd om strategieën te implementeren voor het diagnosticeren van de waterkwaliteit.

Gedreven door de wens om bruggen te slaan tussen wetenschap en maatschappij is de tentoonstelling "Santé de nos rivières: en péril?" ontwikkeld. Meer info hier.

Samenwerkingen en partnerschappen

SIENSANO - CoVWWSurv - Nationale surveillance van SARS-CoV-2 en zijn varianten in afvalwater

UNamur, in samenwerking met UAntwerpen en UGent, werkt aan het COVWWSURV. Het gaat om het opzetten van surveillance van het coronavirus (SARS-CoV-2) via afvalwateranalyse, met als doel de vroegtijdige detectie van belangrijke veranderingen in de circulatie van het virus in de bevolking. Dit surveillancesysteem bestrijkt ongeveer 45% van de Belgische bevolking via de analyse van afvalwater dat tweemaal per week de zuiveringsinstallaties binnenkomt.

Operatie River Cleanup

UNamur nam deel aan de operatie RIVER CLEAN-UP, georganiseerd door de Capitainerie de Jambes.

Onderzoeksinstituten

Instituut voor Leven, Aarde en Milieu (ILEE)

Onderzoek binnen het ILEE (Instituut voor Leven, Aarde en Milieu) sluit aan bij verschillende Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) die zijn gedefinieerd door de Verenigde Naties. Zo wordt de invloed van meerdere stressfactoren en/of vervuilende stoffen op organismen maar ook op ecosystemen bestudeerd en worden oplossingen gezocht om hun weerstand en veerkracht te versterken en/of schadelijke producten te beperken.

Daarnaast draagt het ILEE door het prospecteren en karakteriseren van geologische bronnen en het integreren van menselijk gebruik door de eeuwen heen, van de Oudheid tot het huidige Antropoceen, bij aan een beter duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen, waarbij architectuur en kunst in het bijzonder worden geïntegreerd. De overgang naar een duurzamere landbouw wordt onderzocht aan de hand van het concept ecosysteemdiensten, met behulp van kartering, modellering en geïntegreerde beoordeling. De gevolgen van klimaatverandering op migraties en interacties tussen de verschillende agentia die verantwoordelijk zijn voor de overdracht van vectoroverdraagbare en zoönotische ziekten staan ook centraal in het onderzoek van ILEE.

Vind meer informatie.

Spin-off

e-biom

E-biom, een spin-off van UNamur die is opgericht met steun van het SPW Research FIRST Spin-off-programma, combineert een analyselaboratorium met een wetenschappelijk expertisebureau dat zich bezighoudt met behoud van biodiversiteit, ecologie en milieubescherming. Het doel is om publieke en private spelers te ondersteunen bij het integreren van biodiversiteitsoverwegingen in alle projecten.

Meer info.

TRAQUA

De spin-off van UNamur, die is opgericht met steun van het SPW Research FIRST Spin-off programma, TRAQUA is een adviesbureau dat gespecialiseerd is in analyse- en monitoringtechnieken voor waterstromen. Ze bieden technologische oplossingen en expertise op maat voor alle hydrogeologische of hydrologische problemen (analyse, diagnose, monitoring).

Meer informatie.

In de pers

Chemische vervuiling van water | Frédéric Silvestre (UNamur - Institut ILEE) en Krishna Das (ULiège) hebben in het programma "Les Eclaireurs" op 01/10/2022 (RTBF/auvio) de fundamentele aspecten van ecotoxicologie en de effecten op fauna, flora en mensen uitgelegd. Lees het artikel "Chemische vervuiling: geen water wordt gespaard!" van RTBF.

De ecologische overgang in de provincie Namen | Amaël Poulain (UNamur, spin-off TRAQUA) benadrukt de dringende uitdagingen op het gebied van waterbeheer voor de toekomst in het programma "On saura tout" op 14/09/2022(LN24).

Een nieuw hulpmiddel ontwikkeld door UNamur om het pad van grondwater te volgen | Amaël Poulain (UNamur, spin-off TRAQUA). Het eerste instrument dat is ontwikkeld door Traqua, een spin-off van de Universiteit van Namen, kan worden gebruikt om de ondergrondse weg van water te bepalen. Vroeger moesten hydrogeologen een fluorescerend poeder in het water verspreiden en het dan volgen om te weten welke kant het opging. Tegenwoordig is het niet meer nodig om dit fluorescerende spoor visueel te volgen. Sondes zorgen daarvoor. RTBF (24/06/2021)