In 2017 wilde AEQES een experimentele fase starten om de modaliteiten van een evaluatie van instellingen op het niveau van hun bestuur te definiëren. Het doel van deze aanpak is om het niveau van volwassenheid van instellingen voor hoger onderwijs te beoordelen aan de hand van de kwaliteitsprocessen die zijn ingevoerd en om in fine instellingen in staat te stellen om externe programmatische evaluaties in de nabije toekomst zelf te beheren.

AEQES wil zijn evaluatiemethodologie ontwikkelen in de richting van een gemengde aanpak, waarbij een herziene programmatische component wordt gecombineerd met de toevoeging van een institutionele component. Voor de institutionele component heeft AEQES een proeffase van evaluatie gestart om de meest geschikte methodologie te vinden en heeft daartoe een oproep gedaan aan instellingen voor hoger onderwijs die willen deelnemen. Deze proeffase loopt tussen 2019 en 2023 en zal het mogelijk maken een besluit te nemen over de methodologie die zal worden toegepast voor institutionele evaluaties.

17 instellingen zijn geselecteerd om deel te nemen aan deze proeffase. Samen vormen zij een representatieve steekproef, met name wat betreft onderwijsvormen, geografische spreiding en mate van rijpheid van de verschillende kwaliteitssystemen. Deze instellingen gaan nu een zelfbeoordelingsfase in op basis van het eerste deel van de referenties en richtsnoeren voor kwaliteitsborging in het hoger onderwijs (ESG- European Standard Guidelines).

UNamur is een van de instellingen die is geselecteerd om deel te nemen aan de proeffase van institutionele evaluaties in de Federatie Wallonië-Brussel.

Het doel van deze fase is om verschillende evaluatiemethoden te testen, maar ook om de reikwijdte en het doel van de evaluatie te bepalen. In feite gaat het erom de processen te evalueren die de instelling invoert om goed te kunnen functioneren, evenals haar algemene beheer. Het is dus een complexe doelstelling.

De fasen van de institutionele proeffase van EIQA

Aangezien dit een proeffase is, is er nog geen vastomlijnd proces. Daarnaast hebben de deelnemende instellingen besloten zich te laten inspireren door de programmatische evaluatiefasen door te vertrouwen op ESG.

De proeffase aan de Universiteit van Namen

UNamur heeft zich aangemeld om actief deel te nemen aan dit co-constructieproces.

Er zijn daarom verschillende belangrijke data aangekondigd om onze instelling in staat te stellen de fasen van deze proeffase af te ronden:

  • 15 oktober 2019: indiening van het institutionele zelfevaluatierapport bij AEQES als onderdeel van de proeffase
  • 03,04 en 05 februari 2020: bezoek van de commissie van deskundigen in opdracht van AEQES als onderdeel van de proeffase voor de institutionele evaluatie.
  • op 14 juli 2021: ontvangst van het eindverslag van de deskundigen en hun aanbevelingen.

De universiteit wilde een gezamenlijke aanpak hanteren door te vertrouwen op negen werkgroepen bestaande uit meer dan 40 leden van de instelling (academisch, wetenschappelijk en administratief personeel, medewerkers, decanen, directeuren en vicerectoren).

Deze techniek maakte het mogelijk om het actieplan van de universiteit te ontwikkelen als antwoord op de aanbevelingen die de deskundigen na hun bezoek hebben gedaan. Dit plan, dat op 31 mei 2022 werd gepubliceerd en in de bijlage hieronder is opgenomen, is bedoeld om te worden afgestemd op de strategische hoofdlijnen van de Rectorenraad en met respect voor onze waarden, missies, medewerkers en capaciteiten. De volgende fase van deze evaluatie vindt plaats in 2025 met de indiening van een follow-updossier bij EQIA.