This page is currently being translated
fasef etudes

In samenwerking met het Institut technique de Namur (ITN) verzorgt de Faculteit Onderwijs- en Vormingswetenschappen een theoretische en praktische opleiding ter voorbereiding op de CAPAES voor docenten die buiten de pedagogische categorieën gecontracteerd zijn om te werken in een Haute-École of in het hoger onderwijs voor sociale promotie.

De CAPAES is een verplicht certificaat, per decreet georganiseerd door het FWB, waarmee leraren die al werkzaam zijn in een Haute-École of in het hoger onderwijs voor sociale promotie een passende onderwijsbevoegdheid kunnen behalen. Deze voorwaarde is vastgelegd in circulaire 9021 van 7/09/2023.

AANWIJZING!  Voor docenten inpedagogische categorieën die pedagogiek, didactiek of opleiding geven aan en door de praktijk, is de vereiste kwalificatie de Master of Specialisation in Teacher Education (MSFE).

Een theoretische component en een praktische component

  • De theoretische component bestaat uit 120 uur cursus (gereduceerd tot 60 uur als je al een onderwijsbevoegdheid hebt) en omvat:
    • een sociaal-politieke focus (30 uur)
    • een psychorelationele focus (30 uur)
    • een pedagogische focus (60 uur)
  • Het praktische bestaat uit 90 uur en omvat:
    • een praktijkondersteunende focus;
    • een praktijkanalyse focus;
    • een focus op professionele ontwikkeling.

De lessen bestaan uit persoonlijke sessies en persoonlijk werk dat tussen deze sessies door moet worden voltooid.

De lessen worden gegeven met methoden die zijn aangepast aan het specifieke CAPAES-publiek en die indicatief zijn voor de methoden die in het hoger onderwijs worden gepromoot.

Aan het eind van de cursus moet je een geïntegreerd werkstuk maken, gebaseerd op je beroepspraktijk. Dit werk is een voorbereiding op het professionele dossier dat je aan het einde van de opleiding moet indienen bij de CAPAES-commissie, een internetwerk, met het oog op het behalen van het certificaat.

circulaire 9021 van 7/09/2023

informatie over het indienen van het dossier

Meer informatie over het opstellen en indienen van het specifieke dossier op de FSEF-pagina.

Cursusvrijstellingen

Een aantal onderwijsbevoegdheden geeft recht op een verkort lesrooster (vrijstelling van de cursussen "Inleiding tot het lesgeven in het hoger onderwijs" en "Inleiding tot het volwassenenonderwijs"). Deze lijst kan hier geraadpleegd worden:Art. 6. § 5. van het decreet van 17/07/2002.

Cursusrooster

De training wordt in de loop van een jaar gegeven op twee avonden per week, dinsdag en donderdag.

Sous réserve de modifications - version définitive disponible dès le 1er juin 2024.
Alles opvouwen
Alles uitvouwen
Alles opvouwen
Alles uitvouwen