This page is currently being translated
Mathématique études

De la compréhension du problème à la discussion des résultats, en passant par la conception d’un programme, sa traduction dans un langage adéquat, l’amélioration des algorithmes ou la démonstration d’une convergence plus rapide, vous êtes prêts, au terme du master, à aborder concrètement des problèmes d’économie, d’astronomie, de biologie, de physique, de sociologie, de chimie ou de communication, en partenariat avec les experts de ces disciplines, pour leur apporter votre rigueur, votre esprit de synthèse et votre sens de la modélisation. 

Que vous choisissiez l’enseignement, le monde de l’entreprise, le secteur public ou la recherche, ces atouts font de vous des partenaires scientifiques indispensables à la réalisation de projets multidisciplinaires. 

Vos objectifs

  • Vous impliquer dans des questions d’actualité : comment augmenter la fiabilité des prévisions météorologiques ? Comment améliorer le réseau des transports, une chaîne de production alimentaire, la distribution d’énergie ou de l’information sur Facebook ? Comment optimiser le positionnement des satellites autour de la Terre ? Comment comprendre un crash boursier ? Comment étudier l’évolution d’un système écologique ? Comment donner du sens aux apprentissages mathématiques ? 
  • Maîtriser toutes les étapes de la résolution de problèmes réels (analyse, modélisation, simulation et mise en œuvre) grâce aux outils théoriques, algorithmiques et informatiques des mathématiques appliquées ; 
  • Vous intégrer dans la vie professionnelle avec une vision scientifique et pluridisciplinaire. 

Les atouts de la formation

  •  Un vrai choix professionnalisant, en contact avec le monde du travail.  
  • Une formation au travail individuel et d’équipe, à l’autonomie, à la prise d’initiative.  
  • Une approche interdisciplinaire qui repose sur de solides bases théoriques.  
  • Une spécialisation en mathématiques appliquées : un précieux bagage, quel que soit votre horizon professionnel. 

Le programme

Sciences études

Le master 60 en sciences mathématiques donne une approche du monde des mathématiques appliquées par le biais de cours et la réalisation d’un mémoire. Des techniques poussées de programmation scientifique, l’apprentissage des langues et une réflexion éthique sur le développement durable complètent votre formation. 

Les autres masters en mathématiques

De Universiteit van Namen organiseert:

Alles opvouwen
Alles uitvouwen
Alles opvouwen
Alles uitvouwen

Carrières in wiskunde

Voor afgestudeerden in toegepaste wiskunde van de Universiteit van Namen is de overgang van studie naar werk geen groot probleem: scholen hebben een tekort aan wiskundeleraren; de bedrijfswereld is op zoek naar vaardigheden in netwerken, dynamische systemen, optimalisatie, controle, modellering en programmering, allemaal troeven die wiskundigen opgeleid aan UNamur bezitten.

Wiskunde confronteren met de werkelijkheid

Veel wiskundigen investeren hun kennis in bedrijven. Veel bedrijfssectoren waarderen hun analytische en synthetiserende vaardigheden, evenals hun nauwgezetheid. Of het nu gaat om consultancy of de economische en industriële wereld, wiskundigen hebben veel mogelijkheden om verschijnselen en situaties te modelleren en, in bredere zin, hun wiskundige kennis in te zetten voor de maatschappij.

Het bouwen van IT-oplossingen

Wiskundigen bij UNamur krijgen een gedegen opleiding in wetenschappelijk programmeren, een vaardigheid die velen goed kunnen gebruiken binnen verschillende organisaties (privaat of publiek) of in IT-servicebedrijven. Na een paar jaar in applicatieontwikkeling stromen wiskundigen meestal door naar projectmanagement.

Wat hun functietitel en verantwoordelijkheidsniveau ook is, ze zorgen ervoor dat mensen en een informatiebeheers- en -verwerkingssysteem harmonieus samenwerken... een permanente uitdaging die een goed gevoel voor intermenselijke relaties en een uitstekende kennis van technologie en het bedrijfsleven vereist.

Mijn werk als IT-manager lijkt soms op een wiskundige demonstratie. Ik begin met een hypothese, dat wil zeggen de bestaande situatie, het budget en de middelen, en ik moet met een stelling komen, in dit geval een groot bedrijfsproject, zoals het opzetten van een bedrijf in het buitenland. Om dit te bereiken, voer ik een echte demonstratie uit met behulp van lemma's, d.w.z. kleine implementaties van IT-oplossingen. Om bijvoorbeeld een bedrijf in het buitenland op te zetten, moet je je IT-netwerk beveiligen.

Alain Dieudonné, IT Manager

Evaluatie van financiële of economische risico's

Risicobeheer is van strategisch belang voor bancaire en financiële organisaties, effectenbeurzen, verzekeringsmaatschappijen, maar ook voor semi-overheidsinstellingen op het gebied van sociale zekerheid, pensioencontrole-instellingen, enzovoort. Dankzij hun goede modelleringsvaardigheden voeren wiskundigen vaak functies uit die te maken hebben met het beheersen van de onzekerheid die inherent is aan de meeste economische activiteiten.

Statistieken produceren

Statistiek speelt een belangrijke rol in de hedendaagse maatschappij: opiniepeilingen en enquêtes maken deel uit van ons dagelijks leven. Sommige onderzoeksbureaus die gespecialiseerd zijn in het uitvoeren van dit soort analyses, doen een beroep op wiskundigen.

De werkelijkheid modelleren

Of het nu gaat om de vorm van contactlenzen, de dynamiek van een bevolking, de concentratie van ruimteschroot, de bewegingen van de oceanen of het begrijpen van sociale netwerken, het werk van wiskundigen is altijd gekoppeld aan modelleren: een situatie kunnen begrijpen, vereenvoudigen, conceptualiseren en visualiseren om tot een abstracter model te komen dat een algemene beschrijving van een fenomeen kan geven.

Ik werk al een paar jaar als actuaris bij een adviesbureau op het gebied van aanvullende pensioenen. We leven in een wereld vol risico's: het is de taak van de actuaris om te kwantificeren, om onzekerheden te modelleren... Bovenal stelt wiskunde ons in staat om onze manier van denken te ontwikkelen, waardoor ons vermogen om te analyseren ons belangrijkste werkinstrument wordt.

Noémie Laloux, actuaris

Een passie voor de werkelijkheid overbrengen

Onderwijs en de wereld van opleidingen vormen nog steeds een van de belangrijkste afzetmarkten voor wiskundigen. Bijna een derde van onze jonge, professioneel actieve afgestudeerden brengen hun passie voor de werkelijkheid over door wiskunde en/of natuurwetenschappen te doceren in het hoger middelbaar onderwijs, hogescholen en universiteiten.

Het vak dat we onderwijzen is niet bijzonder moeilijk. Bovenal moeten we jongeren de smaak van wiskunde bijbrengen en degenen met problemen helpen het te begrijpen. Het is een dagelijkse uitdaging.

Marie Matelart, wiskundeleraar middelbare school

De grenzen van onze kennis verleggen

Wiskundigen doen voornamelijk onderzoek in een academische omgeving, in België of in het buitenland. Universiteiten en openbare fondsen (FNRS, FRIA, enz.) financieren de voltooiing van een doctoraat (tussen 4 en 6 jaar) of kennen tijdsgebonden beurzen toe voor deelname aan een onderzoeksprogramma, soms in samenwerking met het bedrijfsleven.

Naast fundamenteel onderzoek is wiskunde vaak een waardevol hulpmiddel voor wetenschappelijke vooruitgang in andere disciplines: informatica, astrofysica en natuurkunde, meteorologie, economie, vervoer, biologie, enz.

Sciences études