Op de top van de Citadel zie je een futuristisch uitziende ster. Alsof hij uit de lucht is getild, fonkelt hij en sublimeert hij het erfgoed en de historische site van de Naamse kaap.

Het is echter geen ster, maar eerder een architectonisch gedurfde constructie die uitnodigt tot reizen, naar een tijd-ruimte waar waarneming en begrip zich vermengen met verbazing en amusement.

Gewijd aan digitale culturen gaat het "Pavillon", zoals het wordt genoemd, een grote uitdaging aan voor onze samenleving. Deze nieuwe tentoonstellingsruimte mengt kunst, wetenschap en technologie om zoveel mogelijk mensen in staat te stellen de impact van technologische innovaties op onze tijd te begrijpen en zich eigen te maken.

Van Milaan tot Namen, een eerbetoon aan de geschiedenis van België

Het Paviljoen werd in maart 2021 ingehuldigd in Namen, maar dit gebouw had eerst een leven in Italië.

Met zijn lange gang en koepel die doen denken aan Ardense boerderijen en de koninklijke serres van Laken, vertegenwoordigde het Paviljoen België voor het eerst op de Wereldtentoonstelling van Milaan in 2015.

Het paviljoen is ontworpen door de internationaal gerenommeerde architect Patrick Genard, een inwoner van Namen. Het is gemaakt van recycleerbare en isolerende materialen en is zo ontworpen dat het gemakkelijk kan worden ontmanteld, vervoerd en weer opgebouwd, zonder een voetafdruk achter te laten op de locatie. Deze troeven hebben het ook een prijs opgeleverd voor zijn eco-ontwerp.

Na de wereldtentoonstelling kocht de stad Namen het gebouw en liet het bijna identiek herbouwen om het aan te passen aan het Belgische klimaat, de stevigheid ervan te garanderen en van deze tijdelijke structuur een permanente tentoonstellingslocatie te maken op de Citadelle-site.

2500m² op het kruispunt tussen kunst en digitaal

Bij binnenkomst in het Paviljoen worden bezoekers echte ontdekkingsreizigers.

Van de hoofdtentoonstellingsruimte tot het "lab" beleven ze een reis langs Waalse, Belgische en internationale innovaties op het gebied van wetenschap en onderzoek, terwijl ze zich verwonderen over de impact van technologische ontwikkelingen op ons leven nu en in de toekomst.

De installaties stellen vragen, dagen de grenzen uit en dringen aan op experimenteren, zodat het bezoek niet alleen een theoretische benadering is, maar echt een leerervaring.

Aan het einde van de rondleiding is de speeltuin een leuke, interactieve ruimte die nieuwsgierigheid en verwondering opwekt. Hier ontdekken jong en oud digitale technologie door te spelen en de vijf zintuigen te gebruiken.

Namen, de slimme stad

Ondersteund door de Naamse vereniging KIKK, die verantwoordelijk is voor het dagelijks beheer, de programmering en het entertainment, bevestigt het Paviljoen de focus van Namen op de nieuwe uitdagingen van de toekomst.

Het grote publiek, specialisten en kinderen, iedereen vindt zijn plaats in het Paviljoen en kan genieten van een ervaring buiten de gebaande paden die verbeelding, reflectie en actie zal vormen voor toekomstig gebruik in een wereld in beweging.

In video

Pavillon