Van het Hospice Saint-Gilles tot het Parlement van Wallonië

Aan de oevers van de Maas en aan de voet van de Citadel ligt een plek met een rijke geschiedenis. Vanaf de prehistorie tot nu is de mens hier ononderbroken aanwezig geweest.

De nederzetting 'Saint-Gilles' werd in de 12e eeuw gevestigd op de plek van Grognon. Dit gebouw met een rijke geschiedenis en een symbool van gastvrijheid was ooit een hospitaal, maar huisvest nu het Waalse parlement.

Een beetje geschiedenis

Archeologische opgravingen op de site van het gebouw "Saint-Gilles" hebben funderingen blootgelegd die dateren uit de 11e en 12e eeuw. In die tijd was het het eerste ziekenhuis van Namen dat zieken, armen en pelgrims verzorgde. De stichters, religieuzen of leken, heren of burgers, mobiliseerden middelen voor de opvang van armen om zich aan te sluiten bij de leer van het evangelie: wie een behoeftige opvangt, ontvangt Christus zelf.

Door de eeuwen heen droeg het gebouw verschillende patroniemen: "Grand Hôpital", "Hostellerie de Namur", "Hôpital Notre-Dame"... voordat het in de 15e eeuw "Hôpital Saint-Gilles" werd gedoopt, een verwijzing naar de gelijknamige kapel ernaast.

Het gebouw evolueerde in de loop van de geschiedenis. Het werd omringd door particuliere herenhuizen waarvan de eigenaars het onderhoud niet langer konden betalen en werd gebouwd, verbouwd, uitgebreid en getransformeerd om deze nieuwe ruimtes te absorberen die door hun eigenaars werden aangeboden in ruil voor een dak boven hun hoofd voor de rest van hun leven.

De verbouwing was in 1723 voltooid en vormde een "U". Op de begane grond was een grote ziekenkamer en een slaapzaal besloeg de hele eerste verdieping. De voorraadkamer, apotheek, bakkerij en wasserij bevonden zich in de kelder. Baksteen voor de muren en kalksteen voor de sokkel, raamomlijstingen, kozijnen en touwbanen: het gebouw is nog steeds representatief voor de Mosaanse constructies uit die tijd.

In 1796 veranderde het gebouw van naam en functie. In die tijd was het bedoeld om bejaarden en wezen te huisvesten en werd het omgedoopt tot "Hospice Saint-Gilles". Het behield deze functie tot 1965, toen het niet meer kon voldoen aan de sanitaire normen die nodig waren voor de ziekenhuisfunctie en het werd verlaten.

Twintig jaar later werd het Waals Gewest eigenaar van het gebouw. Om in 1998 onderdak te bieden aan het Waalse Parlement werd de Sint-Gillis gerenoveerd en geconsolideerd met respect voor de bestaande structuren. De voormalige kapel werd de ingang van het gebouw, de slaapzaal voor vrouwen werd omgebouwd tot plenaire vergaderzaal en de voormalige refter werd een commissiekamer...

Hoewel het gebouw zijn oorspronkelijke uiterlijk heeft behouden, zijn de taken van de Sint-Gillis sterk veranderd!