Op deze pagina vindt u een verslag van alle acties en activiteiten die aan de Universiteit van Namen zijn gestart in verband met het Sustainable Development Goal #13 van de Verenigde Naties: "Action on climate change".

Zoek op

Eén van de vele projecten: LUCID

Gezamenlijk onderzoeksproject om inzicht te krijgen in de gevolgen van landgebruik, met name maïs, voor de bevolking van de Filipijnen. Ontdek meer...

Ontdek alle publicaties over de doelstelling voor duurzame ontwikkeling "Maatregelen tegen klimaatverandering" op het UNamur-onderzoeksportaal.

Sociale impact en acties

Institutionele initiatieven

Duurzame mobiliteit

Duurzame mobiliteit is een belangrijk aandachtspunt voor UNamur. Onze instelling heeft dan ook verschillende initiatieven op het gebied van mobiliteit genomen.

  • Het Bedrijfsreisplan (PDE) is de eerste mijlpaal op weg naar duurzamere mobiliteit. Vind meer informatie...
  • Fietsparkeren voor studenten en medewerkers. Lees meer...
  • Bij BUMP (oktober 2023): er is een terminal geïnstalleerd in de entreehal. Installeer je scooter en hij wordt beveiligd met een code. Er is ook een kluisje beschikbaar voor je helm. Deze installatie wordt momenteel getest. Het doel? Om de verwachtingen van de leden van de universitaire gemeenschap op dit gebied in kaart te brengen.
  • Betaling van abonnementen voor het openbaar vervoer voor medewerkers van UNamur.

Structureel telewerken

Er is een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) over structureel telewerken en incidenteel telewerken van kracht geworden.

Reductie energieverbruik

Er zijn verschillende initiatieven genomen om het energieverbruik (elektriciteit, verwarming) te verlagen door rationeler gebruik. Vind meer informatie...

In 2022 is een bewustwordingscampagne gestart over energieverspilling en de juiste dingen om dit tegen te gaan.

Carbon Footprint

UNamur is begonnen met het opstellen van zijn Carbon Footprint, die in 2024 zal worden gepubliceerd. In deze beoordeling zullen actiemogelijkheden worden geïdentificeerd om de universiteit nog duurzamer te maken.

Domaine d'Haugimont - Pro Silva bosbouwproject

Ecologische en economische beoordeling - Lessen en vooruitzichten voor veerkrachtige bossen in Wallonië

Wallonische bossen worden geconfronteerd met vele uitdagingen, waaronder boomsterfte als gevolg van langdurige droogte, die de verschillende betrokken spelers dwingen hun praktijken te herzien om zich aan te passen aan de klimaatverandering.

Er werden 5 projecten geselecteerd door een jury in het kader van het Waalse Herstelplan. In de komende twee jaar zullen de teams die betrokken zijn bij deze projecten kennis ontwikkelen en delen over het belang van dood hout voor meer veerkrachtige bossen, droogte (ontwikkeling van een klimatologische droogte-indicator, met name in bosomgevingen), de ecologische en economische evaluatie van 30 jaar Pro Silva-silvicultuur, de functionele diversificatie van bosinterfaces en de optimalisatie van bosbouwroutes voor de vorming van veerkrachtige gemengde opstanden. Meer over het project... | Meer over de duurzame campus...

Hart van het bos - UbiCast-project

De afgelopen twee jaar heeft UbiCast, leverancier van de opnameoplossing voor auditoria die bij UNamur wordt gebruikt, zijn eindejaarsgeschenken vervangen door deelname aan herbebossingsprojecten. Dit jaar sponsort UNamur 22 bomen op een stuk land in een project in Bolivia.

Informatie- en bewustmakingsacties

2022 | Grote conferentie in Namen | Van migratie naar mobilisatie: als het klimaat ons beweegt

15/11/2022 | Samuel Lietaer is gespecialiseerd in sociale milieuwetenschappen. Zijn belangrijkste onderzoeksinteresses richten zich op kwesties van aanpassing aan klimaatverandering, menselijke mobiliteit in verband met milieu- en klimaatverandering, en beleid voor duurzame ontwikkeling in lage-inkomensomgevingen. Vind meer informatie...

2022 | TEDx UNamur (Re)Shape the future

TEDx conferenties zijn een eenvoudig concept. De slogan is "Ideeën die het verspreiden waard zijn"! Kortom, je kiest een thema, nodigt een dozijn sprekers uit met de meest uiteenlopende achtergronden en elk van hen heeft maximaal 18 minuten om een innovatieve en inspirerende boodschap aan het publiek over te brengen! Lees meer...

2021 | Congrès des sciences

Laurent Houssiau, hoogleraar aan de afdeling Natuurkunde van UNamur en Adélaïde Charlier, een activiste uit Namen en medeoprichtster van de Belgische beweging Youth for Climate, organiseerden samen een conferentie op het Congrès des Sciences. Twee standpunten en twee generaties die samenkomen in dezelfde richting: bewustmaking van de noodzaak om nu te handelen om de klimaatverandering een halt toe te roepen! Vind meer informatie...

2021 | Klimaat: er is geen twijfel meer mogelijk

In het kader van het vak 'Milieurecht en duurzame ontwikkeling' van professor Xavier Thunis (Faculteit Rechtsgeleerdheid) heeft professor Laurent Houssiau (Vakgroep Natuurkunde) een video opgenomen over de realiteit van klimaatverandering. Ondersteund door grafieken, wetenschappelijke gegevens en cijfers legt hij uit dat een positieve uitkomst voor de mensheid een radicale verandering van onze gewoonten vereist. Vind meer informatie...

De leerstoel Duurzame ontwikkeling en transitie

Deze UNamur-leerstoel is gewijd aan duurzame ontwikkeling en transitie en de ethische kwesties die daarbij komen kijken. De leerstoel heeft tot doel de academische gemeenschap en het grote publiek bewust te maken en te informeren. Vind meer informatie...

Forum Universitaire pour la Coopération Internationale au Développement (FUCID)

Als universitaire NGO wil FUCID een plaats zijn voor ontmoeting, expressie, debat, pleitbezorging, bewustmaking en betrokkenheid, actie, activisme en utopie. Een netwerk van mannen en vrouwen die dezelfde waarden van solidariteit en burgerschap delen. Het is geworteld in de visie van UNamur en draagt als zodanig bij aan de algemene doelstelling van de universiteit om verantwoordelijke spelers in de samenleving op te leiden voor een rechtvaardigere, duurzamere en rechtvaardigere wereld waarin de mensenrechten worden gerespecteerd.

Kleine gebaren voor het klimaat

Dit onderzoek, dat is uitgevoerd door FUCID, is een manier om te begrijpen waarom en om verder na te denken over de volgende vragen: hoe kunnen we een dergelijke hang naar kleine individuele gebaren bij jongeren verklaren? Wat drijft hen ertoe zich in de eerste plaats tot dit soort antwoorden op de ecologische crisis die we doormaken te wenden? Maakt dit soort actie het mogelijk om de oorzaken effectief te begrijpen en te bestrijden? Waarom wordt de retoriek van eco-acties zo zwaar bekritiseerd door een deel van de samenleving - terecht, onterecht of beide - terwijl ze door een ander deel wordt gepromoot? Zijn deze kleine acties echt de oplossing? Of moeten ze juist worden losgelaten?

Op zoek naar meer...

Onderzoeksinstituten

Institute of Life, Earth and Environment (ILEE)

Onderzoek aan het Institute of Life, Earth and Environment (ILEE) sluit aan bij verschillende Sustainable Development Goals (SDG's) die zijn gedefinieerd door de Verenigde Naties. Zo wordt bijvoorbeeld de invloed van meerdere stressfactoren en/of vervuilende stoffen op organismen maar ook op ecosystemen bestudeerd en worden oplossingen gezocht om hun weerstand en veerkracht te versterken en/of schadelijke producten te beperken.

Daarnaast draagt het ILEE door het prospecteren en karakteriseren van geologische hulpbronnen en het integreren van menselijk gebruik door de eeuwen heen, van de Oudheid tot het huidige Antropoceen, bij aan een beter duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen, waarbij architectuur en kunst in het bijzonder worden geïntegreerd. De overgang naar een duurzamere landbouw wordt onderzocht aan de hand van het concept ecosysteemdiensten, met behulp van kartering, modellering en geïntegreerde beoordeling. De gevolgen van klimaatverandering op migraties en interacties tussen de verschillende agentia die verantwoordelijk zijn voor de overdracht van vectoroverdraagbare en zoönotische ziekten staan ook centraal in het onderzoek van ILEE.

Vind meer informatie...

Stoelen