This page is currently being translated
Mathématique études

Votre bachelier démarre par une solide formation en mathématiques générales (logique, analyse, algèbre, géométrie et probabilités). 

Rapidement, vous êtes confrontés à des questions actuelles de mathématiques appliquées à travers des cours de spécialisation en optimisation, contrôle, statistiques, réseaux et systèmes dynamiques. 

Votre formation est ouverte à d’autres disciplines telles que l’économie, la gestion, l’informatique et les sciences. Vous pouvez d’ailleurs, en fin de bachelier en sciences mathématiques, accéder facilement à des masters d’autres disciplines (masters en informatique et en sciences économiques). 

Tout au long du bachelier, vous recevez une formation poussée en programmation scientifique et vous développez votre compréhension de l’anglais pour lire et écrire des articles scientifiques. 

Une dimension humaine complète votre bachelier par une approche réflexive sur le rôle et l’impact des sciences dans la société. 

Sciences études

Vous partez sur de bonnes bases

  • vous aimez manipuler les formules ; 
  • vous vous sentez à l’aise en mathématiques ; 
  • vous faites preuve de rigueur et d’abstraction dans vos raisonnements ;
  • vous aimez résoudre des problèmes concrets. 

Méthodes d’enseignement

Cours, séances d’exercices, travaux pratiques, ateliers de programmation informatique… tout est mis en œuvre pour assurer votre maîtrise des concepts et développer vos compétences de communication, d’autonomie, d’organisation, de travail en équipe, d’inventivité, d’esprit critique et de recherche scientifique. 

Organisés en petites équipes (3 à 5 étudiants) et encadrés par un assistant, les travaux de groupe vous permettent d’approfondir une partie de la matière par vous-mêmes. 

Grâce au projet « étudiant-chercheur », vous pouvez vous initier à la recherche sous la supervision d’un chercheur du département. Cette expérience vous permet aussi de développer votre autonomie, votre créativité et votre sens critique. 

Sciences études

Parmi nos projets pédagogiques innovants, vous réalisez, dans le cadre du cours d’Astronomie, des soirées d'observation depuis la coupole de l'Observatoire astronomique Antoine Thomas situé au centre du campus. Vous construisez un projet d’observation que vous présentez comme s’il s’agissait d’une animation pour le grand public. 

Vous complétez votre formation par la réalisation d’un travail interdisciplinaire. Ce projet lié aux mathématiques appliquées comprend une partie personnelle de recherche et de rédaction suivie d’une partie collective. Expositions, conférences, jeux interactifs, rédactions de journaux, ce projet prend des formes multiples et tend à développer votre esprit d’initiative, votre sens de l’organisation et vos aptitudes de communication orale et écrite.  Les travaux réalisés sont présentés dans le cadre du Printemps des Sciences. 

Aides à la réussite

Réussir une année d’études à l’université implique de nombreux défis. 

Pour vous aider à les relever, l’UNamur vous accompagne dans le développement de vos compétences disciplinaires, méthodologiques, humaines… avec le soutien de nombreux professionnels. 

Cours préparatoires, aide individualisée… Découvrez les dispositifs mis en place pour votre formation. 

Après le bachelier : le master

De Universiteit van Namen organiseert:

directement accessibles après l’obtention de votre diplôme de bachelier en sciences mathématiques. 

Si vous avez acquis les crédits de l’option « économie et gestion » durant votre bachelier en mathématique, vous pouvez accéder aux masters en économie de l’Université de Namur. 

Si vous avez acquis les crédits de l’option « programmation scientifique » durant votre bachelier en mathématique, vous pouvez accéder aux masters en informatique de l’Université de Namur. 

Alles opvouwen
Alles uitvouwen
Alles opvouwen
Alles uitvouwen
Alles opvouwen
Alles uitvouwen
Alles opvouwen
Alles uitvouwen

Carrières in wiskunde

Voor afgestudeerden in toegepaste wiskunde van de Universiteit van Namen is de overgang van studie naar werk geen groot probleem: scholen hebben een tekort aan wiskundeleraren; de bedrijfswereld is op zoek naar vaardigheden in netwerken, dynamische systemen, optimalisatie, controle, modellering en programmering, allemaal troeven die wiskundigen opgeleid aan UNamur bezitten.

Wiskunde confronteren met de werkelijkheid

Veel wiskundigen investeren hun kennis in bedrijven. Veel bedrijfssectoren waarderen hun analytische en synthetiserende vaardigheden, evenals hun nauwgezetheid. Of het nu gaat om consultancy of de economische en industriële wereld, wiskundigen hebben veel mogelijkheden om verschijnselen en situaties te modelleren en, in bredere zin, hun wiskundige kennis in te zetten voor de maatschappij.

Het bouwen van IT-oplossingen

Wiskundigen bij UNamur krijgen een gedegen opleiding in wetenschappelijk programmeren, een vaardigheid die velen goed kunnen gebruiken binnen verschillende organisaties (privaat of publiek) of in IT-servicebedrijven. Na een paar jaar in applicatieontwikkeling stromen wiskundigen meestal door naar projectmanagement.

Wat hun functietitel en verantwoordelijkheidsniveau ook is, ze zorgen ervoor dat mensen en een informatiebeheers- en -verwerkingssysteem harmonieus samenwerken... een permanente uitdaging die een goed gevoel voor intermenselijke relaties en een uitstekende kennis van technologie en het bedrijfsleven vereist.

Mijn werk als IT-manager lijkt soms op een wiskundige demonstratie. Ik begin met een hypothese, dat wil zeggen de bestaande situatie, het budget en de middelen, en ik moet met een stelling komen, in dit geval een groot bedrijfsproject, zoals het opzetten van een bedrijf in het buitenland. Om dit te bereiken, voer ik een echte demonstratie uit met behulp van lemma's, d.w.z. kleine implementaties van IT-oplossingen. Om bijvoorbeeld een bedrijf in het buitenland op te zetten, moet je je IT-netwerk beveiligen.

Alain Dieudonné, IT Manager

Evaluatie van financiële of economische risico's

Risicobeheer is van strategisch belang voor bancaire en financiële organisaties, effectenbeurzen, verzekeringsmaatschappijen, maar ook voor semi-overheidsinstellingen op het gebied van sociale zekerheid, pensioencontrole-instellingen, enzovoort. Dankzij hun goede modelleringsvaardigheden voeren wiskundigen vaak functies uit die te maken hebben met het beheersen van de onzekerheid die inherent is aan de meeste economische activiteiten.

Statistieken produceren

Statistiek speelt een belangrijke rol in de hedendaagse maatschappij: opiniepeilingen en enquêtes maken deel uit van ons dagelijks leven. Sommige onderzoeksbureaus die gespecialiseerd zijn in het uitvoeren van dit soort analyses, doen een beroep op wiskundigen.

De werkelijkheid modelleren

Of het nu gaat om de vorm van contactlenzen, de dynamiek van een bevolking, de concentratie van ruimteschroot, de bewegingen van de oceanen of het begrijpen van sociale netwerken, het werk van wiskundigen is altijd gekoppeld aan modelleren: een situatie kunnen begrijpen, vereenvoudigen, conceptualiseren en visualiseren om tot een abstracter model te komen dat een algemene beschrijving van een fenomeen kan geven.

Ik werk al een paar jaar als actuaris bij een adviesbureau op het gebied van aanvullende pensioenen. We leven in een wereld vol risico's: het is de taak van de actuaris om te kwantificeren, om onzekerheden te modelleren... Bovenal stelt wiskunde ons in staat om onze manier van denken te ontwikkelen, waardoor ons vermogen om te analyseren ons belangrijkste werkinstrument wordt.

Noémie Laloux, actuaris

Een passie voor de werkelijkheid overbrengen

Onderwijs en de wereld van opleidingen vormen nog steeds een van de belangrijkste afzetmarkten voor wiskundigen. Bijna een derde van onze jonge, professioneel actieve afgestudeerden brengen hun passie voor de werkelijkheid over door wiskunde en/of natuurwetenschappen te doceren in het hoger middelbaar onderwijs, hogescholen en universiteiten.

Het vak dat we onderwijzen is niet bijzonder moeilijk. Bovenal moeten we jongeren de smaak van wiskunde bijbrengen en degenen met problemen helpen het te begrijpen. Het is een dagelijkse uitdaging.

Marie Matelart, wiskundeleraar middelbare school

De grenzen van onze kennis verleggen

Wiskundigen doen voornamelijk onderzoek in een academische omgeving, in België of in het buitenland. Universiteiten en openbare fondsen (FNRS, FRIA, enz.) financieren de voltooiing van een doctoraat (tussen 4 en 6 jaar) of kennen tijdsgebonden beurzen toe voor deelname aan een onderzoeksprogramma, soms in samenwerking met het bedrijfsleven.

Naast fundamenteel onderzoek is wiskunde vaak een waardevol hulpmiddel voor wetenschappelijke vooruitgang in andere disciplines: informatica, astrofysica en natuurkunde, meteorologie, economie, vervoer, biologie, enz.

Sciences études