This page is currently being translated
Droit études

De bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid bij UNamur biedt je een uitgebreide juridische basisopleiding, gericht op het maken van uitstekende algemene juristen.

Je opleiding in recht tijdens de bacheloropleiding omvat de regels die de staat en zijn handelen organiseren ("publiek recht"): constitutioneel recht, rechtsbronnen en rechtsbeginselen, recht van de Europese Unie, bestuursrecht, strafrecht, openbare vrijheden, gerechtelijk recht, sociaal recht... evenals de normen die de relaties tussen individuen regelen ("privaatrecht"): Verbintenissenrecht, vermogensrecht, familierecht, economisch recht, intellectuele rechten, geschiedenis van het privaatrecht... Deze lessen worden aangevuld met een cursus juridische methodologie die je laat kennismaken met documentaire bronnen in druk en online (wetgeving, rechtspraak, doctrine), onderzoek en persoonlijke schrijfopdrachten.

Naast de juridische cursussen ontwikkelen andere cursussen je ruimdenkendheid en algemene kennis (economie, sociologie, geschiedenis van Belgische instellingen, psychologie, enz.) Ze stellen je in staat om de oorsprong en de draagwijdte van regels beter te begrijpen en kritisch na te denken over het recht.

Sommige rechtsbronnen zijn alleen beschikbaar in het Engels of Nederlands. Kennis van deze talen is dus essentieel voor elke Belgische advocaat, en het aanleren ervan is een verplicht onderdeel van je opleiding. Je krijgt echter specifieke pedagogische ondersteuning (diagnostische test aan het begin van het jaar en, indien nodig, begeleiding naar een opfrismodule).

Na de juridische taalcursussen maak je kennis met de juridische woordenschat van deze twee talen (cursussen "Nederlandse juridische terminologie" en "rechtsvergelijking en Engelse juridische terminologie"). Deze cursussen stellen je in staat om een contract, een vonnis of een juridische studie in deze talen te lezen en te begrijpen...

Tot slot rond je je programma af met cursussen naar keuze in juridische en/of niet-juridische onderwerpen, afhankelijk van je persoonlijke project. Je kunt deze cursussen groeperen rond een optie (criminologie, kwetsbaarheden en samenlevingen, publiek recht en politieke wetenschappen, economie en management, recht en digitaal, filosofie, moderne talen, duurzame ontwikkeling) die ook een interdisciplinaire cursus en het eindwerk omvat. Sommige van deze opties vergemakkelijken latere toegang tot bepaalde masteropleidingen anders dan rechten.

Aan het einde van de cyclus kun je een cursus van vier maanden volgen aan de Universiteit Hasselt in het kader van het Erasmus Belgica-programma. Je kunt ook het talenprogramma volgen.

Keuzevakken en opties

Vanaf het tweede jaarblok biedt de Faculteit der Rechtsgeleerdheid je de mogelijkheid om een specifieke opleiding te volgen in een juridisch vakgebied of een aan het recht gerelateerd vakgebied:

  • Criminologie: als je geïnteresseerd bent in de studie van misdaad, criminaliteit en straf (jeugddelinquentie, seksuele misdrijven, reacties op onveiligheid, figuren van het individu en hedendaags individualisme...). Deze optie maakt het makkelijker voor je om door te stromen naar de master criminologie.
  • Publiek recht en politieke wetenschappen: als je geïnteresseerd bent in de studie van de samenleving, politieke ideeën, de organisatie van de machten, de staat, zijn instellingen en hoe deze functioneren. Door een of twee vakken naar keuze aan je programma toe te voegen en aan bepaalde voorwaarden te voldoen, kun je, na het behalen van een certificaat van bijscholing, rechtstreeks toegang krijgen tot de masters in politieke wetenschappen of bestuurskunde van de UCLouvain.
  • Economie en management: als je kiest voor deze optie en aanvullende cursussen van ongeveer 15 studiepunten, krijg je toegang, onder het genot van een certificaat van bijscholing economie of aanvullende opleiding management, naar de master in economie of naar de master in managementwetenschappen bij UNamur, overdag georganiseerd en gespreid lesrooster.
  • Recht en digitale technologie: als u uw opleiding wilt verrijken met een aanvullende en multidisciplinaire benadering van digitale technologie en de uitdagingen ervan op het gebied van grondrechten (privacy, imago, vrijheid van meningsuiting, enz.), strafrecht (cyberpesten, cybercriminaliteit, enz.), privaatrecht (contracten, bewijs, eigendom, gebruikersbescherming, enz.) en regelgeving (kunstmatige intelligentie, gedeelde economie, enz.).
  • Vulnerabilities and societies: als je geïnteresseerd bent in kwesties van meer sociale of maatschappelijke aard of als je meer wilt nadenken over hoe de samenleving, met name via het juridische instrument, individuen ondersteunt (of juist niet) die te maken hebben met een situatie van kwetsbaarheid of meerdere kwetsbaarheden ervaren.
  • Moderne talen: om je taalvaardigheden te versterken, kun je kiezen voor gevorderde rechtengerelateerde cursussen in het Nederlands en Engels. Er wordt ook een inleiding tot de Belgisch-Duitse juridische terminologie aangeboden (cursus in het Frans).
  • Filosofie: als je het ultieme waarom van dingen in twijfel trekt en de dialoog wilt aangaan met andere cultuurgebieden om de werkelijkheid te begrijpen (waarop de rechtsstaat van toepassing is).
  • Duurzame ontwikkeling en transitie: als je geïnteresseerd bent in het verkennen van de juridische aspecten van de transitie naar duurzame ontwikkeling (in zijn ecologische, sociale en economische dimensies) en beter wilt begrijpen hoe de transitie naar duurzame ontwikkeling het recht van vandaag en morgen vormgeeft en transformeert.

Je hebt een goede start gemaakt

  • je vindt het leuk om je schriftelijk of mondeling uit te drukken, teksten te lezen en te begrijpen;
  • je bent nieuwsgierig naar de wereld waarin je leeft;
  • je hebt een analytische en kritische geest;
  • je bent inventief en in staat om nieuwe oplossingen te bedenken en daarvoor te pleiten.

De bacheloropleiding Rechten helpt je deze kwaliteiten verder te ontwikkelen.

Lesmethoden

De cursussen bieden een allesomvattende aanpak. Ze combineren theoretische kennis met een praktische kijk op het recht, waarbij participatieve methoden worden gebruikt en beoefenaars van juridische beroepen worden betrokken. Veel docenten zijn advocaten, rechters, onderzoekers ...... en verrijken hun onderwijs met hun ervaring.

Je krijgt bovendien de kans om je praktische vaardigheden te ontwikkelen via oefeningen, opdrachten, schijnprocessen, een welsprekendheidstoernooi, een stage en het "Namur Legal Lab".

aides à la réussite-droit

Georganiseerd in groepen van ongeveer twintig studenten en begeleid door een assistent, stellen de oefensessies je in staat om dieper in te gaan op een deel van het onderwerp en de concepten uit de cursus in praktijk te brengen (vooraf te lezen documenten en oefeningen). Tijdens deze sessies los je praktische cases op die aangepast zijn aan je studieniveau en die vergelijkbaar zijn met die van advocaten, rechters, bedrijfsjuristen, notarissen... Je ontwikkelt ook de kunst van het discussiëren en het in het openbaar uitdrukken van rigoureuze gedachten.

Door papers te schrijven over een juridisch onderwerp leer je de bronnen van het recht te vinden (in wetboeken, bibliotheekboeken, juist gerichte internetbronnen...), deze te begrijpen en te benutten door goed onderbouwde, beargumenteerde en overtuigende juridische redeneringen te ontwikkelen. In het tweede jaarblok voer je een opdracht uit om in de praktijk te brengen wat je hebt geleerd in de cursus juridische methodologie. Individuele ondersteuning en ondersteuning in kleine groepen (tussen 8 en 15 studenten) wordt geboden door een assistent die elke fase van dit werk begeleidt en corrigeert.

Ondersteund door een assistent maak je vervolgens een einde-van-de-cyclus-opdracht die je confronteert met zowel een inhoudelijke vraag als een praktijkcasus (inclusief een ontmoeting met een practicus). In deze opdracht pas je alle opgedane theoretische en praktische vaardigheden toe. Ter gelegenheid van het eindexamenwerk geven sommige studenten onder begeleiding, in het kader van het "Namur Legal Lab", eerste juridisch advies aan andere studenten die problemen ondervinden met de huur van hun woonruimte.

Je neemt deel aan mock trials in constitutioneel recht of internationaal humanitair recht. Daarnaast wordt er elk jaar binnen de faculteit een welsprekendheidstoernooi georganiseerd. In het kader van je opleiding tot toekomstig jurist worden talrijke bezoeken aan instellingen aangeboden, zowel in Namen (Waals Parlement, Justitiepaleis, gevangeniswezen) als elders (Parlement, Hof van Justitie van de Europese Unie, Grondwettelijk Hof, Raad van State).

Aan het einde van de cyclus organiseert de faculteit een juridische praktijkstage. Deze stage, die wordt beschouwd als een op zichzelf staand keuzevak, biedt je de mogelijkheid om de rechtspraktijk te ontdekken door middel van activiteiten die voornamelijk bestaan uit observatie en deelname aan bepaalde delen van de beroepsactiviteiten die worden uitgevoerd door je stagebegeleider (advocaten, magistraten, notarissen, gerechtsdeurwaarders, bedrijfsjuristen, advocaten in de vrijwilligerssector, enz.

Bij al deze activiteiten wordt een intensieve begeleiding op maat georganiseerd.

Afbeelding
Droit études

Videoclips

Video's van docenten geven je een beter inzicht in juridische concepten en knowhow.

Helpen om te slagen

Er komen veel uitdagingen kijken bij een jaar studeren aan de universiteit.

Om je te helpen deze aan te gaan, ondersteunt UNamur je bij het ontwikkelen van je disciplinaire, methodologische en menselijke vaardigheden... met de steun van vele professionals.

Voorbereidende cursussen, individuele hulp...

Na het baccalauréat: de masteropleiding

De bachelor in de rechten geeft automatisch toegang tot de master in de rechten (twee jaar) in de Federatie Wallonië-Brussel en de Vlaamse Gemeenschap.

UNamur en UHasselt hebben een talenprogramma opgesteld dat automatische toegang tot de UHasselt-master garandeert. Er zijn ook specifieke overeenkomsten gesloten met de KULeuven en de UAntwerpen om de toegang tot hun masteropleidingen te vergemakkelijken.Je rechtenstudie voortzetten aan een andere universiteit biedt het voordeel dat je tijdens je studies twee verschillende sites, twee verschillende culturen en twee verschillende manieren van denken over de academische wereld leert kennen, wat een onbetwistbare troef is.

De bachelor Rechtsgeleerdheid geeft ook toegang tot de master criminologie met een aangepast programma.

Daarnaast organiseert de faculteit twee aanvullende opleidingen, waarvan de getuigschriften toegang geven tot de master managementwetenschappen at dagtijd en naar verschoven tijd (bij UNamur), in economie op zomertijd en op gestaffelde dienstregeling (bij UNamur en UCLouvain), politieke wetenschappen of openbare administratie (aan de UCLouvain).

Een dubbele bachelor in rechten en filosofie die je in vier jaar afrondt, geeft je toegang tot de twee bijbehorende masterdiploma's.

Alles opvouwen
Alles uitvouwen
Alles opvouwen
Alles uitvouwen
Alles opvouwen
Alles uitvouwen
Alles opvouwen
Alles uitvouwen

Juridische beroepen

Een beroep dat voortdurend verandert

Juridische beroepen veranderen. Het is niet langer alleen een kwestie van tussenbeide komen in een geschil om een partij te verdedigen of een geschil te beslechten. Advocaten zijn ook de adviseurs die conflicten voorkomen door de toepasselijke wetgeving onder de loep te nemen of de laatste hand te leggen aan een contractuele aanpak. Er wordt steeds vaker een beroep op hen gedaan om tussen te komen in buitengerechtelijke procedures voor geschillenbeslechting, zoals bemiddeling.

Een andere opmerkelijke ontwikkeling is internationalisering. Steeds meer zaken hebben een buitenlands element of vallen onder supranationaal recht, zoals het recht van de Europese Unie. Tot slot verandert de ontwikkeling van de informatietechnologie het dagelijkse werk van advocaten en ontstaan er nieuwe specialisatiegebieden binnen het recht.

De alomtegenwoordigheid van het recht in het sociale en economische leven verklaart de verscheidenheid aan carrièremogelijkheden voor advocaten.

De beroepen van de advocaat

Juristen zijn veelzijdige professionals. De hier beschreven functies vormen de kern van de advocatuur, maar de lijst met carrièremogelijkheden is verre van volledig.

De rechterlijke macht

Magistraten worden voor het leven benoemd door de koning. Er zijn twee categorieën onder hen, de openbare aanklager en de rechters.

  • Het Openbaar Ministerie

    De openbare aanklagers (in de arbeidsrechtbanken van de eerste graad "auditeurs" genoemd) en hun plaatsvervangers, gegroepeerd in het Openbaar Ministerie (ook wel de "staande magistratuur" of "het parket" genoemd), zijn belast met de handhaving van de openbare orde. Deze magistraten vervolgen mensen die overtredingen hebben begaan, coördineren politieonderzoeken, brengen verdachten voor de rechter en zorgen ervoor dat de opgelegde straffen worden uitgevoerd. Ze komen tussen in economische en financiële zaken, milieuzaken, strafzaken met betrekking tot computercriminaliteit, jeugdbescherming, overtredingen op het gebied van sociale wetgeving... en natuurlijk zaken van gewoonterecht (wegverkeer, zeden, diefstal, mishandeling...).

    De officier van justitie kan ook worden gevraagd om de rechtbank te adviseren over de juiste oplossing van het geschil, in familiezaken, arbeidsrecht of socialezekerheidsrecht of in bepaalde handelszaken.

  • Rechters

    Rechters (ook bekend als de "zittende rechterlijke macht" of "de rechtbank") zijn verantwoordelijk voor het beslechten van geschillen tussen personen (in civiele zaken of op het gebied van sociaal recht) en het berechten van personen die worden vervolgd voor strafbare feiten (in strafzaken). Rechters worden benoemd in verschillende hoven en rechtbanken, zoals vrederechters, politierechtbanken, rechtbanken van eerste aanleg, arbeidsrechtbanken, handelsrechtbanken, hoven van beroep, arbeidsrechtbanken en het Hof van Cassatie. Rechters krijgen steeds vaker een bemiddelende rol. Buiten hun zittingen bestuderen rechters hun zaken, doen ze onderzoek en stellen ze hun vonnissen op. De meeste rechters zijn specialisten. Rechters van de politierechtbank doen bijvoorbeeld voornamelijk uitspraak in geschillen over verkeersovertredingen en schadevergoedingen voor de gevolgen van verkeersongevallen; arbeidsrechtbanken zijn bevoegd voor geschillen tussen werkgevers en werknemers of in zaken van veiligheid en sociaal welzijn; vrederechters behandelen onder andere huurgeschillen, relaties tussen buren en de bescherming van geesteszieken; de familierechtbank is bevoegd om familieruzies te beslechten en de bescherming van kinderen te waarborgen.

    Om magistraat te worden, zijn de belangrijkste routes enerzijds het vergelijkend examen voor toelating tot de gerechtelijke stage (gevolgd door een stage van 24 maanden) voor degenen met ten minste twee jaar ervaring in een juridisch beroep, en anderzijds het examen voor beroepsbekwaamheid (dat onmiddellijke benoeming mogelijk maakt) voor degenen met ten minste vijf jaar ervaring in een juridisch beroep om lid van het Openbaar Ministerie te worden en ten minste tien jaar ervaring om rechter te worden.

  • Notarissen

    De rol van notarissen is het voorkomen van conflicten tussen mensen die overeenkomsten willen sluiten op het gebied van onroerend goed (koop/verkoop van onroerend goed, leningen, enz.), familie (huwelijkscontracten, schenkingen, erfenissen, enz.) en zaken (oprichting van bedrijven, fusies, enz.). Ze luisteren, adviseren en geven advies. Ze stellen authentieke akten op die overeenkomsten schriftelijk vastleggen, in een vorm die juridisch onaantastbaar is. Om een carrière als notaris te beginnen, moet je onder andere een masterdiploma in notariaat halen en drie jaar werkervaring opdoen bij een notaris.

  • Lawyers

    Lawyers zijn zelfstandigen die verantwoordelijk zijn voor het adviseren van cliënten met juridische problemen in hun privé- of beroepsleven, met strikte naleving van de wetgeving en ethische regels. Advocaten kunnen hun cliënten bijstaan vanaf het ontwerp en de lancering van een project (opstellen van adviezen en contracten) tot de verschillende fasen van geschillenbeslechting (onderhandeling, bemiddeling, gerechtelijke procedures). Hun taken zijn gevarieerd: onderzoek naar wetgeving, jurisprudentie en rechtsleer, het opstellen van talrijke schriftelijke documenten (brieven, pleidooien), het organiseren van bemiddelingsbijeenkomsten, deelname aan expertises, pleidooien, etc. Het beroep van advocaat heeft soms gezichten die minder bekend zijn bij het grote publiek. Het zijn bijvoorbeeld vaak advocaten die optreden als curator, vereffenaar van een leegstaande boedel, schuldbemiddelaar of bewindvoerder van het vermogen van kwetsbare personen...

    Juristen die voor het eerst bij de balie worden geroepen, moeten drie jaar stage lopen bij een ervaren advocaat voordat ze bij de balie kunnen worden ingeschreven en zelfstandig hun praktijk kunnen uitoefenen. Veel advocaten kiezen er echter voor om een vereniging op te richten of zich daarbij aan te sluiten, waardoor ze met name meer gespecialiseerde en gediversifieerde diensten kunnen aanbieden.

  • Gerechtsdeurwaarders

    Gerechtsdeurwaarders zijn overheidsfunctionarissen die in verschillende stadia van gerechtelijke procedures optreden. Ze delen processtukken mee aan justitiabelen (dagvaardingen, vonnissen, enz.). Ze zijn ook verantwoordelijk voor het uitvoeren van rechterlijke beslissingen, eventueel door beslag te leggen op eigendommen. Ze stellen feiten vast (overspel, bepaalde aangeboden producten, ongeoorloofd gebruik van een merknaam op een website, enz.) Hun imago is onterecht negatief. In werkelijkheid kunnen ze een verzoenende rol spelen en een gelijke behandeling van procespartijen garanderen met respect voor ieders rechten. Afgestudeerden in de rechten kunnen gerechtsdeurwaarder worden na een tweejarige stage en een vergelijkend examen. Na vijf jaar kunnen ze solliciteren naar een
    vacante positie als "titulair" gerechtsdeurwaarder.

Juristen in openbare en particuliere organisaties

  • Bedrijfsjuristen

    Bedrijven in het algemeen (industrie, banken, verzekeringen, telecommunicatie, etc.) hebben veel juristen in dienst op hun verschillende afdelingen (personeelsmanagement, procesvoering, regelgeving, etc.). Alleen leden van het Institut des juristes d'entreprise mogen de bijbehorende titel voeren. Deze specialisten worden dagelijks door hun werkgevers geraadpleegd over alle juridische kwesties (commercieel, fiscaal, milieu, sociaal, enz.). Juristen geven bijvoorbeeld advies bij het opstellen van en onderhandelen over contracten. Ze komen ook tussenbeide bij geschillen, ook al vertegenwoordigen ze het bedrijf niet voor de rechtbank omdat ze geen advocaat zijn. Tot slot garanderen ze de wettelijkheid van de verschillende besluitvormingsprocedures binnen het bedrijf (ze bereiden bijvoorbeeld raden van bestuur voor).

  • Medewerkers

    In overheidsdiensten op federaal, gewestelijk, gemeenschaps-, provinciaal of gemeentelijk niveau (federale overheidsdiensten - SPF, OCMW, ONEM, Forem...) stellen juristen adviezen op voor managers over zaken die specifiek zijn voor hun administratie, met de nadruk op de juridische aspecten. Ze spelen een actieve rol in de voorbereiding van wetgevende en regelgevende teksten.

  • Juristen in organisaties

    Afhankelijk van hun specialismen zijn juristen ook waardevolle adviseurs in de niet-commerciële wereld en in verenigingen (onderlinge maatschappijen, vakbonden, consumentenverenigingen, enz.), evenals in internationale organisaties (Europese Commissie, VN, Internationaal Gerechtshof, enz.).

De politie

Vaak voorkomende afzetgebieden voor advocaten zijn de politie, zowel in operationele (opsporing) als administratieve hoedanigheid.

Onderzoek en onderwijs

Sommige afgestudeerden in de rechten verrichten onderzoek in België of in het buitenland. Universiteiten en openbare fondsen (bijvoorbeeld het FNRS) financieren de voltooiing van een doctoraat (meestal vier jaar). Naast andere vormen van fundamenteel juridisch onderzoek is het zogenaamde 'toegepaste' onderzoek meestal gebaseerd op samenwerkingsverbanden met bedrijven of openbare instellingen die nieuwe producten of diensten willen ontwikkelen en vragen hebben over het juridische kader. Met welke juridische beperkingen moet bijvoorbeeld rekening worden gehouden bij het opzetten van een verkoopdienst via internet, welke regels gelden voor het gebruik van kunstmatige intelligentie door het rechtssysteem?

Tot slot geven sommige juristen les op middelbare scholen, in het hoger onderwijs of in de wereld van permanente educatie.