This page is currently being translated
Chimie études

Chemie raakt aan alle gebieden van de wetenschap. Het is noodzakelijk om materie, haar eigenschappen, transformaties en toepassingen te begrijpen, in nauwe samenhang met de andere disciplines waarmee ze in wisselwerking staat. Je bachelor begint daarom met een algemene benadering van scheikunde, maar ook van andere wetenschappelijke vakken zoals natuurkunde, wiskunde, biologie en geologie.

Je verdiept je vervolgens in de verschillende gebieden van de chemie: organische chemie, macromoleculaire chemie, anorganische chemie, analytische chemie, biologische chemie, fysische chemie, kwantumchemie, kristallografie, spectroscopie...

Naast een wetenschappelijke opleiding kun je in de bachelor ook bepaalde computertools beheersen en Engels, de voertaal tussen onderzoekers.

Een menselijke dimensie maakt je opleiding compleet. Er zijn cursussen over wetenschappelijke methodologieën en hun beperkingen, psychologie en de verantwoordelijkheid van de wetenschapper voor het milieu.

Je hebt een goede start gemaakt

  • je hebt een grote nieuwsgierigheid en openheid ten aanzien van wetenschappelijke problemen;
  • je voelt je op je gemak in wiskunde en natuurwetenschappen zonder dat je een sterk programma hebt gevolgd op de middelbare school;
  • je geeft blijk van nauwkeurigheid en precisie;
  • je hebt gevoel voor synthese.

Lesmethoden

Sciences études

Cursussen, seminars, laboratoria, praktisch werk, persoonlijk werk, oefensessies, alles wordt gedaan om ervoor te zorgen dat je de concepten onder de knie krijgt.

Georganiseerd in kleine groepen, helpen de praktische en persoonlijke werk- en oefensessies je de technieken te ontdekken die specifiek zijn voor elke discipline. Je leert apparatuur te gebruiken, metingen te doen, deze te interpreteren en te presenteren. Op deze manier observeer je proefondervindelijk bepaalde wetten of fenomenen die in de theoretische lessen zijn beschreven.

Autonomie en initiatief zijn vereist tijdens de hele cursus. Bovendien sluit je je bachelordiploma af met het zelf uitvoeren van een persoonlijke eindopdracht op basis van je praktische scheikundewerk.

Helpen om te slagen

Er komen veel uitdagingen kijken bij een jaar studeren aan de universiteit.

Om je te helpen deze uitdagingen aan te gaan, ondersteunen we je bij het ontwikkelen van je disciplinaire, methodologische en menselijke vaardigheden... met de steun van vele professionals.

Voorbereidende cursussen, geïndividualiseerde hulp... Ontdek de programma's die zijn opgezet voor je opleiding.

Na het baccalauréat: de masteropleiding

De Universiteit van Namen organiseert

Alles opvouwen
Alles uitvouwen
Alles opvouwen
Alles uitvouwen
Alles opvouwen
Alles uitvouwen
Alles opvouwen
Alles uitvouwen

Les métiers des chimistes

Métiers des chimistes

Carrières in chemie

Aan de Universiteit van Namen krijgen master chemici een opleiding die hen voorbereidt op fundamenteel en toegepast onderzoek. De wetenschappelijke cultuur die ze tijdens hun studies verwerven, opent ook andere deuren voor hen in de bedrijfswereld, de onderwijswereld, de openbare diensten...

Het is moeilijk om in ons dagelijks leven een product of voorwerp te vinden waarbij chemici niet betrokken zijn geweest in een of ander stadium van het ontwerp-, fabricage- en evaluatieproces: verpakkingen, geneesmiddelen, kleurstoffen, parfums, computeronderdelen... Kortom, "Chemie is leven", zoals Essenscia, de Belgische federatie van de chemische en biowetenschappelijke industrie, verkondigt.

In België stelt de chemische industrie bijna 95.500 mensen rechtstreeks tewerk (waarvan iets minder dan een kwart in het Waalse Gewest) en enkele honderdduizenden onrechtstreeks. Banen in de chemische industrie zijn vaak boeiend en veelzijdig. Chemici met een bachelor-, master- of doctoraatsdiploma dragen bij tot het onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe producten en processen, tot de productie ervan volgens de geldende kwaliteitsnormen en tot slot tot de commercialisering ervan.

De meerderheid van onze afgestudeerden in de chemie werkt op nationaal of internationaal niveau in de industriële wereld (38% van de afgestudeerden van UNamur), waarbinnen vier sectoren van activiteit kunnen worden onderscheiden:

  • Basischemie: exploitatie en/of productie van grondstoffen;
  • parachemie: consumentenproducten, bijv. cosmetica, schoonmaakmiddelen;
  • farmaceutische industrie: geneesmiddelen voor menselijk en dierlijk gebruik;
  • verwerkende chemie: rubbers, biogebaseerde kunststoffen.

Naast onderzoeks- en ontwikkelingslaboratoria staan ook andere afdelingen in de chemische industrie open voor masters en PhD's in chemie: kwaliteitscontrole, verkoop en marketing (bijv. als medisch vertegenwoordiger, marktmanager), regelgevingszaken (voorbereiding van registratiedossiers voor nieuwe producten), octrooien, enz.

De grenzen van kennis verleggen

Bijna een kwart van onze afgestudeerden gaat verder met onderzoek aan de universiteit of in openbare onderzoeksinstellingen zoals het FRS-FNRS in België, het CNRS in Frankrijk of het Ludwig Instituut voor Kankeronderzoek. Voor de meesten van hen heeft hun persoonlijke onderzoek geleid tot originele resultaten en de presentatie van een proefschrift.

Passie voor materie en levende wezens overbrengen

Nagenoeg een vijfde van de afgestudeerde scheikundigen heeft de titel van agrégé in het hoger secundair onderwijs. Een groot deel van hen geeft les in natuurwetenschappen op middelbare scholen, in het hoger onderwijs of bij sociale promotie. Houders van een doctoraat kunnen een academische of wetenschappelijke carrière aan de universiteit overwegen.

Bescherming van onze leefomgeving

Chemici helpen ons milieu te beschermen. Ze analyseren en helpen de kwaliteit van onze natuurlijke bronnen (water, gas) te controleren, ze meten de vervuiling van de atmosfeer, ze werken aan de implementatie van nieuwe processen voor de behandeling van afval en afvalwater of voor de zuivering en controle van lucht en gassen.

Onze gezondheid beschermen

Samen met biologen, apothekers en artsen werken chemici aan de ontwikkeling en verbetering van nieuwe medicijnen en vaccins.

Andere sectoren waarin chemici werkzaam zijn

Naast academische, industriële of openbare laboratoria kunnen chemici ook werken in privé- of ziekenhuislaboratoria, waar ze leiding geven aan een team technici. Chemici zijn ook te vinden in bedrijven die analyseapparatuur voor gebruik in deze laboratoria produceren en op de markt brengen.

De wetenschappelijke cultuur van chemici stelt hen in staat om politieke besluitvormers te adviseren, met name in zaken met betrekking tot milieubeleid.

Op federaal en regionaal niveau zijn veel overheidsdiensten toegankelijk voor academici, mits zij slagen voor een toelatingstest en de juiste opleiding.

En tot slot gaat een aanzienlijk deel van de chemici de IT-sector in.