This page is currently being translated
Lettres Romane

Je bachelor is gebaseerd op twee complementaire benaderingen: de studie van taal en de studie van literatuur.

In de linguïstiek leer je de Franse taal, maar ook het Italiaans of Spaans, in zijn verschillende aspecten (fonologie, morfosyntaxis, semantiek) te beschrijven en te begrijpen hoe deze talen in de loop van de geschiedenis vorm hebben gekregen om hun huidige staat te bereiken.

In literatuur ontdek je hoe taal culturen in staat stelt zichzelf te definiëren en te functioneren via literatuur. Je maakt kennis met tekstanalyse, de geschiedenis van literaire thema's en genres, filologie en de studie van hedendaagse, moderne en middeleeuwse Franse (maar ook Italiaanse of Spaanse) auteurs.

Deze cursussen zijn erop gericht een kritische geest te ontwikkelen die tekstuele, historische en culturele informatie vanuit een samenhangend perspectief kan structureren en interpreteren.

Filosofie, geschiedenis en kunstgeschiedenis maken je opleiding compleet.

aides à la réussite-art

Je hebt een goede start gemaakt

  • je houdt van de Franse taal en literatuur;
  • je bent in staat een tekst nauwgezet en nauwkeurig te analyseren;
  • je hebt een uitstekende beheersing van het Frans, met name van de spelling.
.

Lesmethoden

Cursussen, praktisch werk, seminars, groepswerk... alles wordt gedaan om ervoor te zorgen dat je de taal, de geschiedenis en de cultuur beheerst.

Om de assimilatie van het materiaal voor elke taal en literatuur te bevorderen, gaan de theoriecursussen gepaard met urenlange praktijksessies in kleine groepen.

Literaire geschiedenis wordt geïllustreerd aan de hand van romans, toneelstukken en korte verhalen in de vorm van groepsgesprekken en persoonlijke analyses.

Door regelmatig en gevarieerd werk in taalkundige analyse en literatuur raak je gewend aan het nauwkeurig en fijnzinnig definiëren van de belangrijkste mechanismen van taal en de verschillende bronnen van een tekst.

Je rondt je bacheloropleiding af met een analytische opdracht in een van de vakken. Het voltooien van deze opdracht is een van de laatste stappen in de ontwikkeling van je zelfstandigheid.

Vind je schrijven leuk?

Om je schrijfvaardigheid aan te scherpen, biedt UNamur je, naast oefeningen in geschreven Frans en wetenschappelijk schrijven, optionele cursussen creatief schrijven.
Deze cursussen worden georganiseerd in de vorm van workshops waar een theoretische inbreng en gerichte oefeningen je creatieve praktijk voeden, zodat je literatuur "van binnenuit" kunt begrijpen.

Ervaar het leven in het buitenland - een Erasmus-bachelordiploma

Dankzij de taalcursussen zal je niveau van het Italiaans of Spaans verbeteren tijdens je cursus. Als je de taal voldoende beheerst, kun je 4 maanden studeren in Italië (aan de universiteiten van Padua, Siena en Perugia), Spanje (aan de universiteiten van Santiago de Compostela, Cadiz en Cáceres), Argentinië, Cyprus of het eiland Réunion.
Je hebt ook de mogelijkheid om aan een Nederlandstalige Belgische universiteit te studeren, in Gent of Antwerpen.

Getuigenis

Meer portretten
En choisissant l’Italien, j’ai eu l’opportunité d’aller étudier à l’Université de Sienne durant 4 mois. Cette expérience était extraordinaire : j’ai sensiblement amélioré mon niveau d’Italien et j’ai adopté une nouvelle perception de la vie, non seulement en termes d’approche de certains cours, mais aussi en termes d’ouverture vers de nouveaux horizons, d’expérience de vie, de coutumes et de cultures
Marine, diplômée
Inhoud bekijken

Helpen om te slagen

Om je te helpen deze te vervullen, ondersteunt UNamur je bij het ontwikkelen van je disciplinaire, methodologische en menselijke vaardigheden... met de steun van vele professionals.

Voorbereidende cursussen, geïndividualiseerde hulp... Ontdek de programma's die zijn opgezet voor uw opleiding.

Na het baccalauréat: de masteropleiding

Het bachelordiploma Franse en Romaanse taal- en letterkunde geeft in de Franse Gemeenschap automatisch toegang tot het masterdiploma Franse en Romaanse taal- en letterkunde.

Tijdens deze tweede cyclus kies je voor een master die je meer specifiek voorbereidt op lesgeven (master in teaching), onderzoek (finalité approfondie) of een andere professionele specialisatie op het gebied van boeken, uitgeven, informatica en taalkunde, onderwijs Frans als vreemde taal, journalistiek, enz.

Sous réserve de modifications - version définitive disponible dès le 1er juin 2024.
Alles opvouwen
Alles uitvouwen
Alles opvouwen
Alles uitvouwen
Alles opvouwen
Alles uitvouwen
Alles opvouwen
Alles uitvouwen

De banen van Romanisten

Hoewel afgestudeerden in de Franse en Romaanse taal- en letterkunde vaak voorbestemd zijn om leraar Frans te worden, kunnen ze hun vaardigheden ook op vele andere, soms onverwachte, professionele gebieden inzetten.

Onderwijs en opleiding

Een groot aantal Romaanse wetenschappers deelt hun expertise en passie voor de Franse taal en literatuur met middelbare scholieren. Maar Romanisten werken ook in andere opleidingscontexten met uiteenlopende doelgroepen: ze worden bijvoorbeeld leraar Frans als vreemde taal, leraar Spaans of leraar Italiaans, communicatietrainer of alfabetiseringstrainer. Ze zijn te vinden in de Hautes Écoles, in particuliere talencentra, in organisaties voor permanente educatie, in verenigingen die actief zijn op het gebied van socioprofessionele integratie of soms binnen bepaalde grote bedrijven.

In het kader van bilaterale akkoorden die door de Federatie Wallonië-Brussel zijn ondertekend, coördineert het WBI (Wallonia-Brussels International, de overheidsdienst die verantwoordelijk is voor internationale betrekkingen) een netwerk van taaltrainers Frans in verschillende Europese landen en zelfs in Louisiana. Tientallen jonge Romans brengen zo enkele jaren in het buitenland door als lezer van de Franse taal en literatuur aan een universiteit of een school voor tolken-vertalers, als opleider in een tweetalig lyceum of als Franse taalassistent in een secundaire school en helpen zo de Franse cultuur in België in de breedste zin van het woord (literatuur, geschiedenis, institutioneel systeem...) te promoten.

Culturele wereld

Romantici kunnen alle beroepen uitoefenen die met boeken te maken hebben, van proeflezen tot het leiden van een uitgeverij, via promotie of literaire vertaling. Ze kunnen werken in uitgeverijen, bibliotheken, boekhandels, documentatiecentra of als freelancer. Dankzij hun opleiding in de grote artistieke stromingen, beheren sommige Romanciers culturele projecten in instellingen zoals Maisons de la Culture, theaters, etc.

.

Mijn taak is om een jong publiek naar de Opéra royal de Wallonie te brengen, een rol waarin ik mijn eerdere ervaring als docent waardeer. Ik organiseer workshops en bezoeken voor kinderen, ik stel pedagogische fiches op voor leerkrachten, ik promoot onze activiteiten... Ik vind het leuk om de link met culturele werken te behouden sinds mijn studies Romantiek.

Florent

Ik werk al enkele jaren voor een internationale wetenschappelijke uitgeverij. Als productiemanager was ik verantwoordelijk voor het proces van manuscriptontvangst tot drukwerk. Tegenwoordig geef ik leiding aan ons hoofdkantoor in Brussel. Naast het beheren van het bedrijf in de strikte zin, zoek ik naar nieuwe projecten en creëer en ontwikkel ik collecties. Uitgever zijn is niet alleen manuscripten lezen. De fotografische kijk heeft meestal de voorkeur omdat de tekst wordt gezien als een object dat moet worden bewerkt, afgewerkt, gepubliceerd... Het is spannend om sociale contacten te kunnen combineren met managementactiviteiten terwijl je aan de tekst werkt, kortom, om mee te werken aan het opzetten van een uitgeefproject.

Emilie

Media en communicatie

Door zich te verdiepen in de sociaaleconomische wereld of door zich te specialiseren in een bepaald cultureel gebied, kunnen Romanscholieren hun vaardigheden inzetten in de media (televisie, geschreven pers, enz.). Veel van onze afgestudeerden zijn nu journalist, literatuurcriticus of redacteur van een bedrijfskrant. Sommigen hebben een baan die rechtstreeks te maken heeft met communicatie: persvoorlichter, projectmanager in de reclame, enzovoort.

Ik ben accountmanager bij een groot reclamebureau. Mijn taak is om als schakel te fungeren tussen klanten en ons bureau. Ik moet ervoor zorgen dat het project soepel verloopt. Meertaligheid is een pluspunt om met een diverser en groter klantenbestand te kunnen werken.

David

Onderzoek

Sommige roomsen doen na hun afstuderen onderzoek, vaak aangevuld met lesgevende taken, in België en soms in het buitenland. Universiteiten en openbare fondsen (bijvoorbeeld het FNRS) kunnen de voltooiing van een doctoraat financieren. Doctors in de filosofie en literatuur hebben dan de mogelijkheid om les te geven aan de universiteit. Onderzoek door Romaanse geleerden richt zich op de geschiedenis van de Franse literatuur, vergelijkende kunsten, het onderwijs van Romaanse talen, taal...

Een sociaal leven dat ontwikkeld moet worden

Bij het vinden van een eerste baan is de persoonlijkheid van kandidaten vaak net zo belangrijk als hun universitaire graad, vandaar het belang van het levendig houden van je nieuwsgierigheid tijdens je studie en het opbouwen van een rijk sociaal leven, bijvoorbeeld door betrokken te raken bij de vrijwilligerssector. Jonge Romaanse geleerden kunnen een carrièrepad verwachten dat soms kronkelig kan zijn, vooral in de eerste jaren...

Maar het is vaak via deze omwegen dat creatieve, nieuwsgierige persoonlijkheden en degenen die gedreven worden door een ondernemersgeest de carrière ontdekken waar ze gepassioneerd over zijn. Sommige Romanisten vervolgen hun studie met bijscholing (communicatie, talen, IT, management, enz.), wat hun professionele integratie in gespecialiseerde sectoren kan vergemakkelijken.