This page is currently being translated
Lettres germaniques

Bij de start kies je twee talen uit Nederlands, Engels en Duits. Voor elk van deze talen volg je lessen in taalkunde, taalvaardigheid (lezen, luisteren, schrijven, spreken), literatuur- en beschavingsgeschiedenis en de analyse van literaire teksten.

In linguïstiek bevraag je de evolutie, diversiteit en complexiteit van het menselijke fenomeen dat taal is. In literatuur ontdek je hoe taal culturen in staat stelt zichzelf te definiëren en te functioneren via literatuur. Deze cursussen zijn gericht op het ontwikkelen van een kritische geest die in staat is om tekstuele, historische en culturele informatie vanuit een samenhangend perspectief te structureren en te interpreteren.

Al deze cursussen worden gegeven in de talen die je studeert.

Het programma ontwikkelt je interdisciplinaire vaardigheden op het gebied van analyse, synthese en communicatie.

Heb je cursussen Duits gekozen en heb je slechts een zeer basiskennis van de taal?

Er is speciaal voor jou een nivelleringsprogramma ontwikkeld waarmee je je beheersing van het Duits snel en aanzienlijk kunt verbeteren. Concreet gaat het om intensieve oefeningen voor de basisgrammatica.

Een derde Germaanse... of zelfs Romaanse vreemde taal

Je hebt de mogelijkheid om een derde Germaanse of Romaanse vreemde taal te kiezen uit Nederlands, Engels, Duits, Spaans en Italiaans.

Een grote mate van flexibiliteit in je programma: aanvullende opleidingen

Als je wilt, kun je je programma ook verrijken met aanvullende opleidingen in allerlei verschillende disciplines: psychologie, rechten, IT, sociologie, communicatie, talen en vele andere keuzevakken.

Je hebt een goede start gemaakt

  • je vindt het leuk om in V.O. te lezen en films te kijken;
  • je hebt gevoel voor communicatie;
  • je hebt basiskennis en voldoende beheersing van begrijpend luisteren en lezen in de twee talen die je gaat studeren (Nederlands, Engels of Duits ).

Lesmethoden

Lettres études

Cursussen, oefeningen, reizen en bezoeken naar het buitenland... alles wordt in het werk gesteld om ervoor te zorgen dat je de bestudeerde talen, hun geschiedenis en cultuur beheerst.

Om het leerproces te verbeteren, worden de theoretische taal- en taalkundelessen aangevuld met culturele activiteiten, presentaties door studenten en/of interactieve projecten. Bovendien gaan ze gepaard met praktische sessies in kleine groepen.

Literatuur en beschavingslessen worden geïllustreerd aan de hand van romans, toneelstukken, korte verhalen en films in V.O. waarover je discussieert in groepsgesprekken of individuele analyses.

In kleine groepjes kun je je kennis inventariseren, de behoeften van de docenten peilen, je werkmethode beoordelen en extra uitleg krijgen over onderdelen van onderwerpen die je niet goed begrijpt.

Een afsluitende opdracht is het einde van je bacheloropleiding. Het stelt je in staat om een persoonlijke aanpak en project te ontwikkelen. Je kunt dan de masteropleiding zelfstandig en creatief benaderen. Verschillende eindexamenwerken van Namense Germanisten hebben geleid tot een wetenschappelijke publicatie!

Een Erasmus-bachelor

In blok 3 kun je 4 maanden doorbrengen aan een van de partneruniversiteiten van UNamur in Duitsland, Engeland, Oostenrijk, Vlaanderen, Ierland, Nederland, Zwitserland of zelfs de VS of Japan.

Naast een onderdompeling in een van de doeltalen profiteer je van een kennismaking met de cultuur en het dagelijks leven van deze taalgemeenschappen, belangrijke troeven in de opleiding van toekomstige Germanisten.

Helpen om te slagen

Er komen veel uitdagingen kijken bij een jaar studeren aan de universiteit.

Om je te helpen deze aan te gaan, ondersteunt UNamur je bij het ontwikkelen van je disciplinaire, methodologische en menselijke vaardigheden... met de steun van vele professionals.

Voorbereidende cursussen, geïndividualiseerde hulp... Ontdek de programma's voor je opleiding.

Na het baccalauréat: de masteropleiding

De bachelor Germaanse taal- en letterkunde geeft in de Federatie Wallonië-Brussel automatisch toegang tot de master Germaanse taal- en letterkunde. De harmonisatie van de programma's geeft je volledige keuzevrijheid in de verschillende Belgische universiteiten, ook in Vlaanderen.

Veel afgestudeerden van Namen studeren - met succes - door voor een master in Vlaanderen (Antwerpen, Gent, Leuven) of in het buitenland (Keulen, Innsbruck, Utrecht)!

Het tweejarige masterprogramma omvat de studie van specialistische vakken, keuzevakken en het indienen van een scriptie.

De masteropleiding Onderwijskunde bereidt je specifiek voor op het lesgeven in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs.

Sous réserve de modifications - version définitive disponible dès le 1er juin 2024.
Alles opvouwen
Alles uitvouwen
Alles opvouwen
Alles uitvouwen
Alles opvouwen
Alles uitvouwen
Alles opvouwen
Alles uitvouwen

Banen voor Germanisten

Germanisten bieden een veelgevraagd profiel voor verantwoordelijke functies: grondige kennis van verschillende vreemde talen (de talen die het belangrijkst zijn in de Belgische context: de nationale talen en Engels, de internationale taal bij uitstek), maar ook flexibiliteit, aanpassingsvermogen, methodologische kennis en een kritische geest.

Een veelgevraagd profiel

In de geïnternationaliseerde samenleving van de 21e eeuw bieden beheersing van verschillende talen en kennis van andere culturen meer macht dan ooit over jezelf en je omgeving, vooral op het werk.

Het spreken en schrijven van meerdere vreemde talen (naast Frans) opent een breed scala aan carrièremogelijkheden voor Germanisten. Maar meertaligheid is niet hun enige troef; andere troeven worden aan hun palet toegevoegd. Talen- en literatuurstudies ontwikkelen een solide vermogen om discours te analyseren, samen te vatten en te reflecteren; ze leren je betekenis te zoeken en informatie te ordenen; ze trainen je in het rapporteren en argumenteren in verschillende talen, zowel mondeling als schriftelijk. Dit zijn allemaal vaardigheden die, in combinatie met een solide algemene cultuur, Germanisten in staat stellen om snel te leren en zich professioneel te ontwikkelen in uiteenlopende sectoren zoals het onderwijs, internationale organisaties, het bedrijfsleven, de media, enz.

Tot slot, en niet in de laatste plaats, kunnen germanisten hun vaardigheden direct aanbieden in de drie taalgemeenschappen van het land en internationaal.

Sommige Germanisten vervolgen hun studie met een vervolgopleiding (communicatie, IT, management, enz.), wat hun professionele integratie in meer gespecialiseerde gebieden kan vergemakkelijken.

Onderwijs en training

Veel Germanisten delen hun expertise en passie voor Duits, Engels of Nederlands met middelbare scholieren. Germanisten werken ook in andere onderwijscontexten met een publiek van alle leeftijden. Er is een grote behoefte aan bekwame taaldocenten op hogescholen, universiteiten, particuliere taalcentra, organisaties voor permanente educatie en zelfs binnen bepaalde grote nationale of internationale bedrijven.

Om Germaanse talen in het voortgezet onderwijs te onderwijzen, is een agrégé-diploma van hoger middelbaar onderwijs vereist. Dit kan worden behaald tijdens een tweede cyclus (master met didactische focus) of door middel van bijscholing.

Taaldiensten

In België genereren federale en internationale administraties en multinationals veel banen die verband houden met de beheersing van vreemde talen: vertalen, meertalige documentatie en informatiebeheer. Sommige germanisten bieden deze diensten aan op freelancebasis.

Er ontstaan bovendien nieuwe beroepen die te maken hebben met geautomatiseerde taalverwerking: ontwikkeling van software voor automatische vertaling of spraakherkenning, ontwikkeling van cursusmateriaal, etc. Bij dit soort innovatieve projecten is de expertise van taalkundigen van onschatbare waarde voor specialisten op het gebied van informatietechnologie.

Bedrijfswereld

Er werken steeds meer Germanisten in internationaal georiënteerde bedrijven: exporterende KMO's, banken, verzekeringsmaatschappijen, IT-diensten, transport en logistiek, enz. Ze bekleden functies in direct contact met buitenlandse klanten, assisteren internationale senior managers of stromen door naar managementfuncties.

Onderzoek

Sommige Germanisten doen na hun afstuderen onderzoek, vaak aangevuld met lesgevende taken, in België en soms in het buitenland. Universiteiten en openbare fondsen (bijvoorbeeld de FNRS) kunnen de voltooiing van een doctoraat financieren. Promovendi in de filosofie en geesteswetenschappen krijgen onder andere de kans om les te geven aan universiteiten en hogescholen op nationaal en internationaal niveau.

Voor de onderzoeksthema's van de afdeling kun je terecht op de departement website.

Media en communicatie

Op voorwaarde dat ze zich hebben opengesteld voor de sociaaleconomische wereld of zich hebben gespecialiseerd in een bepaald cultureel gebied, kunnen germanisten toetreden tot de wereld van de media (televisie, geschreven pers, vakpers, bedrijfspers...).

Velen van onze afgestudeerden zijn nu journalist. Anderen bekleden communicatiegerelateerde functies (externe betrekkingen, marketing), bijvoorbeeld bij culturele instellingen.

Een sociaal leven ontwikkelen

Bij het vinden van een eerste baan is de persoonlijkheid van een kandidaat vaak net zo belangrijk als het universitaire diploma. Daarom is het belangrijk om tijdens je studie nieuwsgierig te blijven en een rijk sociaal leven op te bouwen. Zelfs als ze zeer gewild zijn op de arbeidsmarkt, geven toekomstige Germanisten zichzelf alle kans op een bevredigende eerste baan die aansluit bij hun wensen door tijdens hun studie veel interculturele ervaringen op te doen, bijvoorbeeld door tijd in het buitenland door te brengen of door betrokken te raken bij vrijwilligerswerk.