This page is currently being translated
Sciences études

De opleiding diergeneeskunde in Namen is zowel gebaseerd op het verwerven en toepassen van kennis als op regelmatig contact met dieren.

Het eerste blok is gericht op het ontwikkelen van een solide wetenschappelijke basis en het ontdekken van het dier (het begrijpen van zijn gedrag en het bestuderen van zijn morfologie).

Daarna leer je de fundamentele disciplines (biochemie, microbiologie, genetica, enz.). Veel vakken zijn gericht op dieren, zoals de anatomie van het bewegingsapparaat en de organen (splanchnologie) en hun vorming (embryologie). Je bestudeert ook de fysiologie van de verschillende systemen (ademhaling, hart en bloedvaten, voortplanting, spijsvertering, zenuwstelsel...).

Tot slot besteedt een cursus toegepaste ethologie aandacht aan gedragsstoornissen bij huisdieren, de relatie tussen mens en dier en begrippen als welzijn en stress.

Je hebt een goede start gemaakt

  • je hebt een passie voor dieren en kunt goed met ze omgaan;
  • je voelt je prettig bij wetenschappelijke onderwerpen;
  • je staat open voor biowetenschappen.

Lesmethoden

Deelname aan verzorging, lammeren, dissectielaboratoria, medische beeldvorming, probleemgestuurd leren in klinische teams... alles wordt gedaan om de beheersing van concepten te bevorderen en je praktijk in contact met dieren te ontwikkelen.

Praktisch werk en verzorging op de didactische boerderij van de universiteit

Vanaf het eerste jaar krijg je de kans om de link te leggen tussen theorie en praktijk door regelmatig, begeleid contact met verschillende diersoorten: paarden, honden, schapen en koeien. Je leert ze te observeren, met ze om te gaan en hun gedrag te begrijpen.

Op de educatieve boerderij neem je deel aan het lammeren, verzorg je pasgeborenen en zie je hoe een grote kudde wordt gemonitord.

In het laboratorium illustreren ontleedsessies, gesimuleerde chirurgie, medische beeldvorming, probleemgestuurd leren, topografische anatomie... de cursussen anatomie, embryologie en splanchnologie. Praktische sessies laten je kennismaken met verschillende aspecten van dierfysiologie; bijvoorbeeld bloedgroepen, bloedstolling, elektrocardiogram, sportgeneeskunde.

Sciences études

Groepsactiviteiten en teamclinics

In groepen van studenten uit verschillende jaren ontdek je het dier op een meer praktische manier, onder begeleiding van oudere studenten die de rol van mentor vervullen. Aan de hand van echte klinische casussen leer je over je toekomstige beroep, maar ook over teamgeest, flexibiliteit en zelfkritiek.

Interdisciplinaire seminars

Conferenties en debatten confronteren je met de maatschappelijke vraagstukken en de rol die dierenartsen daarin kunnen spelen. Kwesties zoals het welzijn van boerderijdieren, dierenrechten, dierepidemieën, natuurrampen... gaan zowel de dierenarts als de maatschappij aan.

Geïntegreerde tutorials

Dankzij de samenwerking van docenten kun je met geïntegreerde activiteiten de link leggen tussen verschillende vakken (statistiek-genetica-ethologie, fysiologie-planologie, fysiologie-biochemie...).

Eindwerk en studentonderzoek

Door het analyseren van een wetenschappelijke vraag ontwikkel je een wetenschappelijke en kritische geest, die essentieel is bij medische besluitvorming.

Dit werk kan de vorm aannemen van een bibliografische of onderzoeksstudie. Je krijgt dan de status van student-onderzoeker. Je neemt deel aan het schrijven van protocollen, het verzamelen van gegevens, het analyseren ervan, het publiceren van de resultaten in wetenschappelijke tijdschriften en het presenteren ervan op conferenties.

Zoötechnische stages

Je hebt ook de mogelijkheid om zoötechnische stages te lopen op een boerderij of in een bedrijf.

De educatieve boerderij in Faulx-les-Tombes

Een uitzonderlijke infrastructuur gewijd aan onderwijs!

Sciences études

Organisatie van beoordelingen

Sciences études

Januari, juni en eventueel augustus... drie sessies om te laten zien dat je de vakken beheerst

In januari van je eerste jaar doe je examen over de UE's van de 1e periode van vier maanden. Het bijwonen van deze toets is verplicht om toegelaten te worden tot de eindejaarsexamens.

  • Als je een gemiddelde behaalt dat hoger is dan of gelijk is aan 8/20, ga je verder met je bachelor diergeneeskunde in het 1e jaar in het tweede kwadrant.
  • Als je een gemiddelde van minder dan 8/20 behaalt, nodigt de jury je uit voor een persoonlijk gesprek om je te adviseren. Er kan worden overwogen om over te stappen naar een andere opleiding, eventueel in de gezondheidssector, aan een universiteit of een instelling voor hoger onderwijs.

Echter:

  • je kunt vragen om een remediërend programma te volgen in de exacte UE's met het oog op een eventuele voortzetting van de studie diergeneeskunde (of heroriëntatie), waarbij de studiepunten die je hebt behaald voor de UE's van de eerste periode van vier maanden worden gewaardeerd;
  • je kunt ook vragen om een lichter UE-programma te volgen voor de tweede periode van vier maanden, zodat je pas in juni van het volgende jaar het vergelijkend examen diergeneeskunde hoeft af te leggen.

In juni doe je examen voor de UEs in de tweede periode van vier maanden om de studiepunten te behalen. Dit examen wordt pas aan het einde van de tweede periode van vier maanden afgenomen en stelt een rangorde vast op basis van de gemiddeld behaalde resultaten. Om toegang te krijgen tot de rest van de cursus, moet aan twee voorwaarden worden voldaan:

  • de eerste 60 studiepunten van de bachelorgraad behalen;
  • in de 'nuttige rangorde' staan, d.w.z. binnen het quotum van studenten aan wie de universiteit het certificaat mag afgeven dat toestemming geeft om de studie diergeneeskunde voort te zetten, d.w.z. de 120 studiepunten waarmee de bachelorgraad diergeneeskunde wordt behaald.

De vergelijkende examens zijn gebaseerd op MCQ's.

De examens voor het tweede deel van de studie voor de bachelor Diergeneeskunde kunnen naar keuze van de hoogleraren schriftelijk of mondeling worden beoordeeld. De beoordelingsprocedures worden tijdens de eerste cursus gespecificeerd en staan op de website van de universiteit.

Helpen om te slagen

Er komen veel uitdagingen kijken bij een jaar studeren aan de universiteit.

Om je te helpen deze aan te gaan, ondersteunt UNamur je bij het ontwikkelen van je disciplinaire, methodologische en menselijke vaardigheden... met de steun van vele professionals.

Voorbereidende cursussen, geïndividualiseerde hulp... Ontdek de programma's die zijn opgezet voor jouw opleiding.

Na het baccalauréat: de masteropleiding

Na het behalen van het bachelordiploma Diergeneeskunde heb je toegang tot de master Diergeneeskunde. Deze tweede cyclus kun je volgen aan de Universiteit van Luik, de Universiteit van Gent of een andere universiteit in Europa en geeft toegang tot de uitoefening van de diergeneeskunde.

Het masterdiploma dat in België wordt behaald, is geldig in heel Europa. Belgische expertise wordt erkend en dierenartsen vinden gemakkelijk werk in het buitenland. Daar kunnen ze hun beroep uitoefenen in de professionele, familiale of geografische context van hun keuze: conventionele praktijk, wilde dieren in dierentuinen en reservaten, ontwikkelingssamenwerking...

Alles opvouwen
Alles uitvouwen
Alles opvouwen
Alles uitvouwen
Alles opvouwen
Alles uitvouwen
Alles opvouwen
Alles uitvouwen

Les métiers des vétérinaires

Métiers des vétérinaires

Het beroep van dierenarts

Het beroep van dierenarts biedt een boeiend en gevarieerd scala aan activiteiten. Dierenartsen kunnen artsen zijn voor huisdieren, paarden of boerderijdieren. Ze kunnen ook een agrarisch of commercieel bedrijf begeleiden. Hun opleiding stelt hen ook in staat om deel te nemen aan de volksgezondheid. Ze kunnen zich ook toeleggen op onderzoek of onderwijs.

Doctors

Veterinaire artsen kunnen ervoor kiezen zich te wijden aan alle diersoorten (gemengde artsen) of aan enkele daarvan (honden, paarden of landbouwhuisdieren). Ze kunnen ook als generalist willen werken of zich, net als in de humane geneeskunde, specialiseren in een bepaald vakgebied (medische beeldvorming, chirurgie, oogheelkunde, dermatologie, inwendige geneeskunde bij paarden, voortplanting van gezelschapsdieren, etc.). Na verdere opleiding kan een officiële specialistentitel worden toegekend. Dierenartsen hebben echter het geluk dat ze op het hoogste technologische niveau kunnen werken zonder dat ze een specialistische graad hoeven te hebben.

Experts

Dierenartsenpraktijken in plattelandsgebieden kunnen verder gaan dan individuele dierverzorging en omvatten het adviseren van boeren (fokkers, mesters, melkveehouders, enz.) over gezondheidsparameters (ontworming, vaccinaties, gebruik van medicijnen), ecologische parameters (inrichting van gebouwen) en zoötechnische parameters (voeding). De voedingsindustrie (slachthuizen, winkels, enz.) en de farmaceutische industrie hebben dierenartsen in dienst voor marktonderzoek, onderzoeksprotocollen, verkoop en kwaliteitscontrole van producten. Dierenartsen kunnen ook werken voor officiële volksgezondheidsinstanties (bv. het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen). Anderen richten zich op foktechnieken (inseminatie, embryotransplantatie).

Status van docent-onderzoeker

De opleiding tot dierenarts opent de deuren naar fundamenteel of toegepast onderzoek. Onderzoek wordt uitgevoerd in de privélaboratoria van farmaceutische bedrijven of in die van overheidsinstellingen (Institut Pasteur, Centre d'Étude et de Recherches Vétérinaires et Agrochimiques...) en universiteiten. Dierenartsen kunnen ook betrokken zijn bij de basisopleiding van studenten aan diergeneeskundige scholen en bij de bijscholing van afgestudeerden. Anderen geven les in wetenschappelijke disciplines in het hoger onderwijs.