This page is currently being translated
Medecine études

Entree wedstrijd

Naast de algemene voorwaarden die op de inschrijvingswebsite worden vermeld, is de toegang tot bachelorstudies geneeskunde afhankelijk van de rangschikking in nuttige volgorde die is bepaald tijdens het gemeenschappelijke toelatingsexamen voor alle universiteiten in de Federatie Wallonië-Brussel.

Presentatie van de bachelor

Om je in staat te stellen het menselijk lichaam in al zijn subtiliteiten te begrijpen, verbreedt de start van je bachelor de basis van je kennis die je hebt opgedaan in de basiswetenschappen (natuurkunde, scheikunde, biologie).

Je leert al snel de mens in zijn normale functioneren te beschrijven vanuit morfologisch (histologie, anatomie) en functioneel (biochemie, fysiologie) oogpunt en je verdiept je kennis op deze gebieden, met name via genetica, embryologie, immunologie, enz.

U gaat dan geleidelijk over naar de studie van pathologieën (pathologische anatomie, fysiopathologie, immunopathologie), hun diagnose (semiologie) en therapeutica (farmacologie). Dan kom je in de klinische benadering: je leert patiënten onderzoeken, volgt cursussen pneumologie en cardiologie en loopt drie weken stage bij een huisarts.

Terwijl je psychologiecursussen volgt, maak je kennis met de specifieke relatie tussen patiënt en arts en ontwikkel je je communicatieve vaardigheden, terwijl een opleiding in de geesteswetenschappen je laat nadenken over de bio-ethische kwesties die een rol spelen in de medische praktijk en het gezondheidszorgsysteem.

Tot slot stelt deze opleiding je in staat om ruimdenkende artsen te worden en leer je naar anderen te luisteren en rekening te houden met patiënten in hun uniekheid. Het geeft je de smaak te pakken van permanente educatie, die je gedurende je hele carrière zal blijven volgen.

Medecine études

Je hebt een goede start gemaakt

  • je hebt een passie voor de medische wereld;
  • je bent gevoelig voor het lijden van anderen en kunt goed luisteren;
  • je houdt van teamwerk;
  • je hebt uitstekende observatie- en analysevaardigheden en werkt nauwgezet;
  • je voelt je op je gemak bij wetenschappelijke onderwerpen en vindt het leuk om je kennis over te brengen.

Lesmethoden

Theorie, oefensessies, laboratoria... alles wordt gedaan om de concepten onder de knie te krijgen en praktische vaardigheden te ontwikkelen.

Georganiseerd in kleine groepen, stellen de praktische werk- en oefensessies je in staat om dieper in te gaan op een deel van het onderwerp en je kennis te laten maken met technieken die specifiek zijn voor elke discipline. Je leert om bepaalde wetten of fenomenen die in de theoretische onderwijseenheden (TU's) worden beschreven, experimenteel te observeren en te verifiëren.

Medecine études

In de fysica-, scheikunde- en biologielaboratoria voer je experimenten uit en ontdek je de anatomie en fysiologie van een klein zoogdier, voordat je die van het menselijk lichaam aanpakt.

In histologie observeer je weefsels en organen en oefen je tegelijkertijd differentiële diagnose.

Er worden aanzienlijke middelen aangeboden om je in staat te stellen op eenvoudige wijze kennis te maken met microscopische praktijk: verzameling microscopische coupes van menselijke preparaten, binoculaire microscopen, elektronenmicrofoto's, videofilms en permanente online toegang tot een virtuele microscopische atlas.

Dankzij de zeer fraaie collectie anatomische onderdelen (skeletten, geplastineerde organen, 3D-modellen) in de anatomiebibliotheek en dankzij digitale hulpmiddelen bestudeer je de structuur van het menselijk lichaam.

In de epistemologie en filosofie van de biogeneeskunde werp je een kritische blik op de medische discipline en ontdek je met behulp van conceptuele hulpmiddelen andere wereldgeneesmiddelen.

Verder

Naast aanvullende activiteiten zoals "One Health - une seule santé", "Artificial Intelligence" en "Student Researcher" heb je de mogelijkheid om je leerhorizon op een proactieve manier te verbreden door deel te nemen aan conferenties die door de faculteiten worden georganiseerd.

Helpen om te slagen

Er komen veel uitdagingen kijken bij een jaar studeren aan de universiteit.

Om je te helpen deze aan te gaan, ondersteunt UNamur je bij het ontwikkelen van je disciplinaire, methodologische en menselijke vaardigheden... met de steun van vele professionals.

Voorbereidende cursussen, individuele hulp...

Na het baccalauréat

Na het behalen van het bachelordiploma geneeskunde heb je toegang tot de master geneeskunde (3 jaar) die georganiseerd wordt in de andere universiteiten van de Federatie Wallonië Brussel: de Université catholique de Louvain, de Université Libre de Bruxelles en de Université de Liège.

De master geeft toegang tot het artsendiploma, maar moet worden aangevuld met een specialistische master, waarvan de duur varieert afhankelijk van het gekozen specialisme (algemene geneeskunde of een ander specialisme).

Tijdens deze specialistische masteropleiding perfectioneer je je vaardigheden door geneeskunde uit te oefenen, onder de verantwoordelijkheid van een stagebegeleider, en dan word je natuurlijk betaald.

Als afgestudeerde bachelor geneeskunde heb je ook toegang tot de :

georganiseerd bij UNamur.

Afbeelding
Medecine études

Nieuw bij UNamur! De Master of Specialisation in General Medicine

Vanaf september 2024 biedt UNamur de mogelijkheid om zich te specialiseren in algemene geneeskunde!

Deze specialisatiemaster, in co-degree met UCLouvain, staat garant voor multidisciplinair, professionaliserend en innovatief onderwijs dat gebruik maakt van de expertise die beide universiteiten hebben ontwikkeld.

Alles opvouwen
Alles uitvouwen
Alles opvouwen
Alles uitvouwen
Alles opvouwen
Alles uitvouwen
Alles opvouwen
Alles uitvouwen

Les métiers des médecins

Métiers des médecins

Beroepen van artsen

Om verschillende redenen van gezondheidsbeleid is het aantal artsen dat wordt toegelaten om de algemene of gespecialiseerde geneeskunde uit te oefenen onder het RIZIV, d.w.z. de Belgische Sociale Zekerheid, beperkt.

Generalisten en specialisten

Na een kerncurriculum van zes jaar (drie jaar bachelor en drie jaar master) kunnen studenten die arts worden hun studie voltooien met een specialistische master in algemene of gespecialiseerde geneeskunde.

De algemene geneeskunde is een klinisch specialisme gericht op eerstelijnszorg met zijn eigen kenmerken: Een gevarieerde activiteit die alle domeinen van de geneeskunde omvat, met een globale en longitudinale benadering (in de tijd), gericht op de persoon, en die ingrijpt in een vroeg en ongedifferentieerd stadium van de ontwikkeling van de ziekte. Huisartsen bouwen een duurzame en bevoorrechte vertrouwensrelatie op met hun patiënten, waardoor ze een centrale rol kunnen spelen in de patiëntenzorg. Huisartsenpraktijken zijn gevarieerd (solopraktijk, groepspraktijk of netwerkpraktijk, medisch thuis, enz.)

De gespecialiseerde geneeskunde heeft als kenmerk dat de activiteit van de arts zich concentreert op een gebied waarin hij of zij een voorliefde heeft, waardoor hij of zij in de loop van de tijd diepgaande vaardigheden kan verwerven en specifieke ervaring kan opdoen. Sommige specialismen worden alleen in het ziekenhuis beoefend, andere zowel privé als in het ziekenhuis. Sommige liggen heel dicht bij de patiënt, andere minder (laboratoria). Sommige vereisen veel werk en lange werktijden, terwijl andere comfortabeler zijn en kunnen worden aangepast aan individuele behoeften. Ze geven allemaal veel intellectuele voldoening. Ze zijn allemaal zeer nuttig voor mensen die lijden.

Andere mogelijkheden

Andere mogelijkheden zijn wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld als onderdeel van het Fonds National de la Recherche Scientifique, dat onderzoeksaspirant-mandaten verleent, volksgezondheid (arbeidsgeneeskunde, expertises, hygiëne, ziekenhuismanagement), tropische geneeskunde en ontwikkelingssamenwerking, medische informatica, farmacologie, toxicologie, wetenschappelijke journalistiek, medisch recht.