Voorbereidende cursussen

Vanaf begin november biedt de Universiteit van Namen voorbereidingscursussen aan voor het toelatingsexamen geneeskunde.

Deze cursussen zijn gewijd aan de herziening van de vier wetenschappelijke vakken (wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie) en een voorbereiding op het onderdeel "Communicatie en kritische analyse van informatie". Deze cursussen zijn ook ontworpen om je de specifieke technieken van dit type op MCQ (meerkeuzevragenlijst) gebaseerde test te leren beheersen.

Praktisch gezien biedt het programma je bij elk vak veel mogelijkheden om dit type vragen te oefenen en is er een module gewijd aan hoe je je moet voorbereiden op MCQ's en hoe je deze moet beantwoorden. Dit is een niet-verplichte hulp die bovendien een persoonlijke investering vereist om je voor te bereiden op de competitie.

Heb jij wat ervoor nodig is?

Test je kennis en vaardigheden met de "Passeports pour le bac"

Aan het begin van je eerste jaar kun je met de "Passeports pour le bac" vergelijken wat je hebt geleerd met wat je docenten verwachten. Afhankelijk van je resultaten op deze toetsen biedt de faculteit Geneeskunde je versterkingssessies aan. Zo kun je eventuele hiaten in je kennis opvullen en slagen. Deze resultaten worden niet meegenomen in je eindejaarsbeoordeling.

Zijn je methoden geschikt?

Om te slagen in je eerste jaar heb je effectieve strategieën nodig.

Sessies over werkvormen worden georganiseerd om je vertrouwd te maken met leertechnieken op de universiteit:

  • Het maken van duidelijke en uitgebreide aantekeningen;
  • Het samenvatten en synthetiseren van materiaal;
  • Het grondig begrijpen van materiaal;
  • Het onthouden van grote hoeveelheden informatie;
  • Het beheren van je tijd tijdens colleges en blokkeringsperioden;
  • Het organiseren van je werk;
  • Het anticiperen op de eisen van docenten;
  • Het doorzien van de moeilijkheden en valkuilen van MCQ's.

Als je problemen ondervindt bij je studiemethode, biedt de cellule interfacultaire d'appui pédagogique je bovendien individuele follow-up. Het hele jaar door is er een adviseur beschikbaar om je studiemethoden en -technieken te bekijken en je te helpen deze te verbeteren.

Wat als je tegen problemen aanloopt?

Tijdens de eerste vier maanden van het eerste jaar bieden we remediëringssessies aan die zijn geïntegreerd in je rooster.

De Faculteit Geneeskunde organiseert wekelijks twee uur remediëring voor eerstejaarsstudenten.

Deze sessies zijn in eerste instantie bedoeld om studenten bij te spijkeren op gebieden waarvoor bepaalde voorkennis vereist is. Vervolgens worden de verschillende vakken doorgenomen en worden bepaalde moeilijke onderwerpen uit de cursus opnieuw uitgelegd door de assistenten.

Het doel van deze sessies? Om te voorkomen dat je onherstelbare hiaten oploopt en om elk risico op afhaken zo snel mogelijk uit te schakelen.

Theorie in praktijk brengen

Praktisch werk, oefensessies en technieken die specifiek zijn voor elke discipline.

Dankzij het praktische werk en de oefensessies, georganiseerd in kleine groepen, assimileer je de stof gemakkelijker en personaliseer je je contacten met de docenten.

Contacten

Onderwijsadviseur

Florine Oldenhove

Onderwijsadviseur

Catherine Goffin

Onderwijscoördinator

Caroline Canon