This page is currently being translated
Medecine études

Pour posséder une parfaite connaissance du médicament et de ses effets sur les organismes vivants et particulièrement sur l’homme, vous apprenez à maitriser les processus physiques, chimiques et biologiques essentiels à l’approche pharmaceutique. 

La spécificité pharmaceutique (chimie pharmaceutique, études de substances actives issues de plantes, étude de l’interaction des substances thérapeutiques avec l’organisme humain…) prend rapidement une place prépondérante dans votre formation, tout comme la manipulation du matériel de laboratoire et d’analyse. 

Tout au long de votre parcours, vous acquérez des connaissances approfondies sur les maladies et les stratégies thérapeutiques et vous apprenez à gérer la dimension humaine de la relation pharmacien-patient. 

La formation scientifique prend en compte les aspects éthiques et vous permet de jouer un rôle majeur de conseillères et conseillers en santé publique pour contribuer à l’amélioration de notre santé et de notre qualité de vie. 

Medecine études

Vous partez sur de bonnes bases

  • vous êtes capables de faire preuve de rigueur, d’ordre et de précision ; 
  • vous êtes observateurs ; 
  • vous avez de réelles aptitudes de contact humain ; 
  • vous avez de bonnes bases scientifiques (mathématiques, physique, chimie, biologie). 

Méthodes d’enseignement

Les notions scientifiques sont reprises à leur point de départ, mais l’exposé est assez rapide sur les notions qui font partie du programme de l’enseignement secondaire. 

Théorie, séminaires, laboratoires et séances d’exercices, tout est mis en œuvre pour que vous maitrisiez 
les concepts. 

Organisés en petits groupes, les laboratoires et séances d’exercices vous font découvrir les techniques propres à chaque discipline. Des tableaux interactifs, forums, questionnaires en ligne… sont mis à votre disposition pour faciliter au maximum le contact avec vos professeurs. 

Le secteur des sciences pharmaceutiques permet de combiner l’aspect scientifique et humain. En devenant des spécialistes des médica­ments, nous assurons leur bon usage et la sécurité des patients.

Derrière chaque médica­ment se cache un processus complexe de développement et une perpétuelle remise en question offrant aux jeunes diplômés de nombreuses perspectives de carrière.

De plus, le campus de l’Université de Namur est très agréable et la réputation des condi­tions d’enseignement m’a confortée dans mon choix. Les professeurs sont acces­sibles et la formation est à la hauteur de mes attentes. » 

Laure, assistante

Medecine études

Témoignage

Meer portretten
Le secteur des sciences pharmaceutiques permet de combiner l’aspect scientifique et humain. En devenant des spécialistes des médicaments, nous assurons leur bon usage et la sécurité des patients. Derrière chaque médicament se cache un processus complexe de développement et une perpétuelle remise en question offrant aux jeunes diplômés de nombreuses perspectives de carrière. De plus, le campus de l’UNamur est très agréable et la réputation des conditions d’enseignement m’a confortée dans mon choix. Les professeurs sont accessibles et la formation est à la hauteur de mes attentes. 
Laure
Assistante
Inhoud bekijken

Aides à la réussite

Réussir une année d’études à l’université implique de nombreux défis. 

Pour vous aider à les relever, l’UNamur vous accompagne dans le développement de vos compétences disciplinaires, méthodologiques, humaines… avec le soutien de nombreux professionnels. 

Cours préparatoires, aide individualisée…

Après le bachelier : le master

Medecine études

L’Université de Namur organise :  

directement accessibles après l'obtention de votre diplôme de bachelier en sciences pharmaceutiques.

Alles opvouwen
Alles uitvouwen
Alles opvouwen
Alles uitvouwen
Alles opvouwen
Alles uitvouwen
Alles opvouwen
Alles uitvouwen

De banen van apothekers

De apotheek is de traditionele sector voor apothekers. Vroeger waren alle taken van apothekers daar gecentraliseerd. Ze bereidden geneesmiddelen op voorschrift van een arts en maakten "magistrale bereidingen" - pillen, siropen en tabletten - van stoffen van biologische of minerale oorsprong, die meestal zelf in de apotheek werden bereid en geanalyseerd. Ze verstrekten hun eigen preparaten aan patiënten, waarvoor ze de facto de volledige verantwoordelijkheid droegen.

Wetenschappelijke en sociale ontwikkelingen, met name de opkomst van de farmaceutische specialiteit, hebben het overwicht van deze rollen veranderd. Aanpassing aan deze nieuwe situatie betekent dat, geconfronteerd met een steeds complexer en gevarieerder therapeutisch arsenaal, de dominante rol van apothekers tegenwoordig is om perfecte kennis te hebben van de geneesmiddelen die ze verstrekken en de effecten ervan. Meer dan ooit zijn zij de laatste verdedigingslinie tussen geneesmiddelen en patiënten, die zij moeten kunnen begeleiden en adviseren over het gebruik ervan.

Zowat 70% van de afgestudeerden kiest voor het beroep van officineapotheker. Apothekers worden twee keer zo vaak geraadpleegd als artsen en genieten een enorm vertrouwenskapitaal onder de bevolking. Hun rol als adviseurs bij de verstrekking van geneesmiddelen, farmaceutische controle en ondersteuning van patiënten is essentieel. Om deze taak te vervullen, is het belangrijk om een gedegen kennis te hebben van geneesmiddelen en de verschillende pathologieën, en om goed te kunnen luisteren en communiceren.

Apothekers kunnen ook een belangrijke rol spelen op allerlei andere gebieden die moeilijk op te noemen zijn. Apothekers maken bijvoorbeeld nuttig gebruik van hun vaardigheden op het gebied van toxicologie, hygiëne en milieubescherming, voedselanalyse, cosmetologie, diëtetiek, fytotherapie, enzovoort, maar ook op het gebied van onderzoek en hoger en universitair onderwijs.

In de farmaceutische industrie hebben industriële apothekers hun plaats in onderzoek en ontwikkeling (ontwikkeling van geneesmiddelen, galenica, analyse, enz.), dragen ze bij aan klinische studies, zijn ze betrokken bij regelgevende zaken over onder andere de registratie van geneesmiddelen en zijn ze verantwoordelijk voor de productie, controle (QC) en kwaliteitsborging (QA) van het geneesmiddel. Tot slot moeten bepaalde sleutelfuncties worden ingevuld door industriële apothekers.

In ziekenhuizen beheren ziekenhuisapothekers de farmaceutische afdeling. Ze zijn verantwoordelijk voor de productie, controle, analyse, sterilisatie en uitgifte van geneesmiddelen en beheren de ziekenhuisapotheek. Ze zijn gespecialiseerd in geneesmiddelen en medische apparatuur (prothesen, chirurgische apparatuur, enz.) en staan voortdurend in contact met het verplegend personeel (artsen, verpleegkundigen, enz.).

In ziekenhuizen maken klinische apothekers deel uit van het zorgteam. Zij staan ook in contact met patiënten en hebben als doel het gebruik van geneesmiddelen te optimaliseren (rationele keuze, bijwerkingen, kosten...).

Farmacologen-biologen beheren het laboratorium voor klinische biologie (of medische analyse) in de privésector of in ziekenhuizen. Ze zijn niet alleen verantwoordelijk voor de kwaliteit van de analyses, maar ook voor de interpretatie ervan. Door de informatie die ze verstrekken, dragen ze, in samenwerking met de artsen, bij aan de diagnose van de ziekte. Klinische biologie omvat drie hoofdgebieden: medicinale chemie (analyse van chemische en biochemische componenten, toxicologie, enz.), hematologie (analyse van bloedcellen en eiwitten, immunologie, enz.) en microbiologie (analyse van bacteriën, virussen, parasieten, enz.).

Radiofarmaceuten zijn verantwoordelijk voor de productie en controle van radio-isotopen voor diagnostisch (medische beeldvorming) en therapeutisch (radiotherapie) gebruik.

Een aantal overheden en organisaties doet een beroep op de vaardigheden van apothekers. Het gaat om overheidsinstanties (bv. het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, dat de Apotheekinspectie organiseert), het leger (Gezondheidsdienst), overheidsorganen (INAMI, ziekenfondsen), beroepsorganisaties (Belgische Farmaceutische Vereniging, Dienst Geneesmiddelencontrole...) of humanitaire organisaties (Apothekers zonder Grenzen).