Het CPB maakt, door het multidisciplinaire onderzoek dat het ontwikkelt, deel uit van drie instituten: NISM voor de biomaterialen, NARILIS voor de medicinale chemie-biotechnologie en ILEE voor de milieuaspecten.

Afbeelding
Sciences études

13/12/2024 1e PDID symposium

Een eendaags symposium over wanorde, interacties en dynamica in eiwitten, georganiseerd door het Laboratorium voor Fysische Chemie van Biomoleculen (CPB)

Onderzoeksgebieden

BIOMATERIALEN-BIOMEMITICA: Bij het ontwerp van biomaterialen bestudeert het team bijvoorbeeld hoe bepaalde intrinsieke eigenschappen van membraanporiënvormende eiwitten kunnen worden gebruikt bij de vervaardiging van biocompatibele en biologisch afbreekbare materialen, zoals biosensoren of nanoreactoren.

MILieu: Wat milieukwesties betreft, bestuderen we bijvoorbeeld in samenwerking met de faculteit Agro BioTech in Gembloux enzymen die betrokken zijn bij het metabolisme van bladluizen en wantsen met het oog op het ontwerpen van milieuvriendelijke bio-insecticiden met een lage toxiciteit.

THERAPEUTISCHE CHEMISTRIE: Op het gebied van geneesmiddelenontwerp draagt het laboratorium zijn expertise met name bij door intrinsiek ongeordende eiwitten en hun eiwit-eiwitinteracties te bestuderen die betrokken zijn bij mitose of gen-splicing, cellulaire processen die essentieel zijn voor de overleving van kankercellen. Het remmen van deze eiwitten of hun interacties zou daarom een uitstekende strategie zijn tegen kanker. Dit werk wordt uitgevoerd in samenwerking met de GIGA van Ulg. In samenwerking met de afdeling Biologie (URBM) van Unamur werkt het laboratorium ook aan de koperresistentiemechanismen die bepaalde bacteriën gebruiken om te ontsnappen aan de bactericide effecten van dit metaal.

BIOTECHNOLOGIE: De ontwikkeling van effectieve technieken voor het renatureren van membraaneiwitten is een grote uitdaging in de biotechnologie. Membraaneiwitten zijn namelijk moeilijk te overproduceren en te stabiliseren. Toch zijn ze van vitaal belang in verschillende toepassingen: therapeutische targets, biosensoren, enz. In deze context werkt het CPB aan de implementatie van een renaturatiemethode op basis van een detergens en een cosolvent.

De karakterisering van de structuur en eigenschappen van eiwitten staat dus centraal in al deze projecten op het kruispunt van biologie, fysica en chemie.

Contact

Catherine MICHAUX

Maitre de recherche FNRS