Voorbereidende cursussen

Ontdek het universitaire onderwijs en het leven bij UNamur terwijl je de vakken herleest die essentieel zijn voor je toekomstige opleiding.

Om je eerste studiejaar goed te beginnen, biedt UNamur voorbereidingscursussen in informatica, wiskunde, talen en universitaire werkmethodologie tijdens de laatste twee weken van augustus.

Twee programma's worden aangeboden:

  • 's ochtends: informatica, wiskunde en universitaire werkmethodologie;
  • 's middags: talen (Engels en/of Nederlands).

Heb jij wat ervoor nodig is?

Test je kennis en vaardigheden met de "Passeports pour le bac"

Vanaf het begin van het eerste jaar kun je met de "Passeports pour le bac" vergelijken wat je hebt geleerd met wat je docenten verwachten. Versterkings- en remediëringssessies worden aangeboden door de faculteit. Zo kun je eventuele hiaten in je kennis opvullen en slagen. De resultaten worden niet meegenomen in je eindejaarsbeoordeling.

Zijn je methoden geschikt?

Om te slagen in je eerste jaar heb je effectieve strategieën nodig.

Sessies over werkvormen worden georganiseerd om je vertrouwd te maken met leertechnieken op de universiteit:

  • het maken van duidelijke en uitgebreide aantekeningen;
  • het samenvatten en synthetiseren van onderwerpen;
  • het diepgaand begrijpen van onderwerpen;
  • het onthouden van grote hoeveelheden informatie;
  • het beheren van je tijd tijdens colleges en blokperioden;
  • het organiseren van je werk;
  • het anticiperen op de eisen van docenten.

Als je problemen ondervindt met je studiemethode, biedt de cellule interfacultaire d'appui pédagogique je bovendien individuele follow-up. De pedagogisch coördinator van de faculteit kan je ook het hele jaar door ontmoeten om je studiemethoden en -technieken te bekijken en je te helpen deze te verbeteren.

Wat als je tegen problemen aanloopt?

UNamur biedt remediëringssessies aan.

De oefensessies die in kleine groepen worden georganiseerd, maken het makkelijker voor je om je de vakken eigen te maken. Tijdens deze sessies word je regelmatig ondervraagd, zodat je de kwaliteit van je studie kunt beoordelen en eventuele zwakke punten tijdig kunt verhelpen door middel van remediëringssessies.

Remediëring vindt plaats in de vorm van verschillende activiteiten: vraag-en-antwoordsessies, correctie van toetsen of examens, correctie van groepswerk...

Dankzij het mentorprogramma kun je je laten sponsoren door een student die in een hoger jaar is ingeschreven. Tijdens "Info-Meet"-sessies delen de mentoren hun ervaringen, tips en trucs en beantwoorden ze je vragen om ervoor te zorgen dat je eerste studiejaar zo soepel mogelijk verloopt.

Hoe kun je je voorbereiden op je examens?

Regelmatig studeren, goede methoden aanleren, maar ook de eisen van de docenten en hun manier van vragen stellen kennen.

In het eerste jaar worden eind oktober formatieve toetsen georganiseerd in 3 of 4 vakken. Deze staan bekend als "mid-semester tests".

Deze toetsen spelen geen rol bij het bepalen van de cijfers aan het eind van het jaar. Voor eerstejaarsstudenten organiseert de faculteit bovendien halverwege het semester twee "Info-Methodo"-sessies om je te helpen de eisen en verwachtingen van je docenten voor de tentamens te doorgronden.

Na het eerste jaar pas je je inspanningen beter aan aan de aard en het belang van elk vak van de opleiding. Je hebt dan geen baat meer bij regelmatige ondervragingen.

Organisatie van examens

Januari, juni en, indien nodig, augustus... drie sessies om aan te tonen dat je de vakken beheerst.

In januari doe je examen in de vakken van het 1e semester. Als je zakt, kun je in juni en/of augustus opnieuw examen doen. Je hebt dus drie kansen om te slagen, maar alleen in je eerste bachelorjaar. De faculteit organiseert specifieke remediëringssessies voor de aangeboden tentamens.

Vanaf het tweede jaar wordt elk tentamen dat je niet haalt in januari of juni automatisch overgedragen naar augustus.