Tijdens je verblijf aan de Universiteit van Namen volg je een cursusprogramma dat vóór aankomst in België moet worden gevalideerd door je thuisuniversiteit en UNamur.

In het algemeen wordt de werklast voor een studiejaar (60 ECTS) gelijkmatig verdeeld over de twee semesters. Voor elke periode van vier maanden moet je dus een keuze aan vakken plannen van ongeveer 30 ECTS.

Je kunt cursussen kiezen uit hetzelfde studieprogramma (en dezelfde cyclus), dat moet overeenkomen met het programma dat je volgt aan je eigen instelling.

Als je een van de cursussen wilt volgen die door andere faculteiten van UNamur worden aangeboden, omdat deze een duidelijke link hebben met het studieprogramma dat je volgt aan je thuisinstelling, moet je eerst toestemming vragen aan de betrokken faculteitsmanagers.

Cursusaanbod

In eerste instantie kun je het cursusaanbod raadplegen. Je kunt zoeken op faculteit of op opleiding en studiecyclus.

In het algemeen staan alle opleidingen open voor uitwisselingsstudenten, met uitzondering van eerstejaarsopleidingen, masteropleidingen met betrekking tot het proefschrift en bepaalde laboratoria.

Cursuscodes lezen

U kunt uit de cursuscode een aantal gegevens halen, namelijk:

De eerste letter van de code verwijst naar de faculteit:

  • L = Faculteit der Wijsbegeerte en Letteren;
  • E = Faculteit der Economische, Sociale en Managementwetenschappen;
  • D = Faculteit der Rechtsgeleerdheid;
  • I = Faculteit Informatica;
  • S = Faculteit der Natuurwetenschappen;
  • M = Faculteit der Geneeskunde

De volgende drie letters verwijzen

  • naar de opleiding: bijv. ECON > Economie of SPHY > Natuurkunde
  • of de taal: bijv. LNRL > Nederlands of LALL > Duits
  • of de entiteit die de cursus aanbiedt, bijv. IELV > School voor Moderne Talen

De vijfde letter verwijst naar de studiecyclus: "M" staat voor "Master" (2e cyclus) en "B" staat voor "Bachelier" (1e cyclus).

De laatste 3 cijfers identificeren elke specifieke cursus.

Update catalogus

Let op: de cursuscatalogus wordt elk jaar in het voorjaar bijgewerkt. Tot aan de start van het academisch jaar kunnen er echter nog kleine wijzigingen plaatsvinden.

Hiermee rekening houdend zijn wijzigingen in de leerovereenkomstnog steeds mogelijk na aanvang van de cursus, mits deze zijn gevalideerd door je uitzendende instelling en de verantwoordelijk voor je mobiliteit bij UNamur.

Talen van het onderwijs

De belangrijkste voertaal is Frans. Sommige programma's bieden meerdere cursussen in het Engels aan en andere bieden "English Friendly" cursussen aan. Het label "English Friendly Course" (EFC) geeft cursussen aan die toegankelijk zijn voor internationale uitwisselingsstudenten met een beperkte kennis van het Frans. Het onderwijzend personeel van deze cursussen zorgt ervoor dat studenten documentatie in het Engels kunnen inzien en tijdens de cursus en bij de beoordeling in het Engels met docenten kunnen communiceren.

Het is belangrijk op te merken dat dit geen tweetalige cursussen zijn. Een passieve kennis van het Frans wordt daarom sterk aangeraden.

Internationale studenten die voor deze cursussen willen kiezen, worden uitgenodigd om hun interesse aan te geven zodra ze hun studieovereenkomst opstellen en om zich vanaf de eerste klas bekend te maken bij het docententeam.

Bij het kiezen van cursussen moet je letten op de vier termijnen en roosters.

Houd er rekening mee dat het voorlopige cursusprogramma elk jaar rond april wordt gepubliceerd, maar dat het onderwijsvierjaar later nog kan veranderen. Raadpleeg daarom regelmatig de cursuscatalogus om deze informatie te controleren voordat je aankomt. Definitieve cursusroosters zijn over het algemeen pas beschikbaar aan het begin van het academisch jaar.

Kijk voor het cursusrooster op deze link en een video waarin wordt uitgelegd hoe je het cursusrooster gebruikt.

Opstellen en ondertekenen van de leerovereenkomst

Digitale leerovereenkomst

Studenten van wie de thuisinstelling al gebruikmaakt van de digitale versie van de leerovereenkomst, moeten de lijst met hun cursussen coderen via het ad-hocplatform. Het document wordt direct via dit platform verzonden voor validatie en ondertekening naar de SRI.

Leerovereenkomst

Studenten van wie de instelling de digitale leerovereenkomst niet gebruikt of die een niet-Europese partner hebben, kunnen de overeenkomst gebruiken die hun instelling heeft verstrekt of de overeenkomst downloaden die toegankelijk is via deze link.

Meer informatie over de praktische aspecten